Ordonanta prin care presedintii consiliilor judetene se aleg prin vot direct, adoptata tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit, miercuri, in plen, OUG 40/2019 care prevede ca presedintii consiliilor judetene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, scrie Agerpres.

Termenul pentru dezbatere si vot in Senat - prima camera sesizata in acest caz - s-a implinit pe 3 iulie, iar nota de adoptare tacita a Ordonantei a fost citita, miercuri, in plen, de presedintele interimar al Senatului, Serban Valeca.

Pana in prezent, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, precum si viceprimarii se alegeau prin vot indirect, de catre consiliile judetene, respectiv consiliile locale.

"Masurile propuse de prezentul proiect de act normativ nu sunt de natura de a afecta drepturile electorale in intelesul stabilit de jurisprudenta Curtii Constitutionale, respectiv de Codul de bune practici in materie electorala si nici nu ingreuneaza organizarea si desfasurarea alegerilor", se arata in expunerea de motive a actului normativ.

Partidul National Liberal a solicitat pe 7 iunie Avocatului Poporului sa sesizeze CCR in privinta OUG 40/2019 pentru ca acest act normativ "incalca grav" legea fundamentala si "induce o discriminare" intre alesii locali, dupa cum a declarat la acea data Ionel Danca, purtator de cuvant al PNL.

Citeste si:
Actul de acuzare împotriva lui Trump va fi trimis Senatului pe 25...
Actul de acuzare împotriva...

Camera Deputatilor va dezbate, in calitate de for decizional, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 40/2019 privind modificarea si completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr.215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali, pentru modificarea si completarea Legii administratiei publice locale nr.215/2001, precum si pentru modificarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri