Sapte membri CSM ii cer presedintelui Consiliului sesizarea Curtii Constitutionale privind un posibil conflict juridic intre premierul Viorica Dancila si autoritatea judecatoreasca, in urma aparitiei in spatiul public a unor inregistrari dintr-o sedinta a PSD in care prim-ministrul vorbea, printre altele, despre Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, scrie Agerpres.

"Subsemnatii, membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii, solicitam de urgenta: sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala intre prim-ministrul Romaniei, doamna Dancila Viorica Vasilica, pe de-o parte, si Autoritatea judecatoreasca prin Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Public si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de alta parte", se precizeaza in solicitarea semnata de judecatorii Andrea Annamaria Chis, Mihai Andrei Balan, Mihai Bogdan Mateescu si procurorii Tatiana Toader, Florin Deac, Mihai Cristian Ban, Nicolae Andrei Solomon.

Membrii CSM semnatari ai solicitarii arata ca, marti, la o sedinta a parlamentarilor Partidului Social Democrat, Viorica Dancila a afirmat, intre altele, ca miza ramanerii la guvernare a PSD "nu este neaparat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de Sectia speciala, de numirea procurorilor. Sper ca nu vreti sa ne intoarcem... si multi din aceasta sala stiu la ce m-am referit".

"In primul rand, prin afirmatia ca mentinerea la guvernare a unui partid politic si ramanerea in fiinta a Guvernului Romaniei au ca miza - chiar mai mare decat inalta demnitate de prim-ministru - dosarele (judiciare), Sectia speciala si numirea procurorilor, doamna prim-ministru si presedinte al Partidului Social Democrat stirbeste in mod grav independenta autoritatii judecatoresti, principiu care presupune cu necesitate ca gestionarea dosarelor judiciare, respectiv infaptuirea justitiei sa se faca in mod liber, avand ca unic temei legea, de catre magistrati independenti si fara a depinde in vreun fel de un anume guvern in functiune sau de un anume partid care sa formeze majoritatea parlamentara care il sustine", precizeaza semnatarii.

Ei reamintesc faptul ca principiul separatiei puterilor in stat, consacrat de articolul 1 alineatul 4 din Constitutia Romaniei, este o valoare democratica fundamentala, iar "declaratiile doamnei Viorica Dancila ii afecteaza substanta intr-un mod inacceptabil".

De asemenea, spun acestia, numirea procurorilor in general si numirea procurorilor SIIJ in special ar trebui sa se faca fara vreo conditionare din partea unui partid, guvern sau prim-ministru.

"Desi toate organismele internationale care au fost chemate sa se pronunte asupra modificarilor legislative din domeniul justitiei au statuat public necesitatea unor procese de numire la varful parchetelor bazate pe proceduri transparente si echitabile, care sa promoveze meritocratia, discursul doamnei Vasilica Viorica Dancila, in calitate de prim-ministru si presedinte al unui partid politic (Partidul Social Democrat), demonstreaza o cu totul alta abordare, inclusiv prin crearea unei conditionari intre numirile in functiile de conducere la parchete si factorul politic. Discursul pare ca vine in contradictie si cu tezele publice care au fost folosite pentru a justifica modificarile aduse legilor justitiei si starneste ingrijorari extreme cu privire la intentia de a subordona politic justitia", se precizeaza in document.

Potrivit semnatarilor, referirea la "Sectia speciala" (respectiv Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie) ca fiind miza a ramanerii la guvernare a partidului doamnei prim-ministru este extrem de alarmanta, mai ales in contextul retragerii unor cai de atac de catre fostul conducator al acestei sectii in dosare vizand membri ai aceluiasi partid.

"Prin urmare, solicitam plenului Consiliului Superior al Magistraturii sa isi manifeste de indata rolul sau fundamental, aparand independenta Autoritatii judecatoresti fata de aceste afirmatii extrem de grave", arata magistratii.

In aceeasi solicitare se cere si apararea independentei autoritatii judecatoresti.

Solicitarea a fost trimisa plenului CSM si presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri