2 Decembrie 2019

Cum arata pachetul de legi pentru care Guvernul Orban vrea sa-si angajeze raspunderea in Parlament



Guvernul Orban ia in calcul angajarea raspunderii pe patru modificari care vizeaza legi referitoare la justitie, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Potrivit acestora, este vorba despre abrogarea recursului compensatoriu, desfiintarea Sectiei Speciale, modificarea prevederilor referitoare la perioada de formare de la Institutul National al Magistraturii precum si cele referitoare la reducerea varstei de pensionare a magistratilor.

Potrivit surselor G4Media.ro, exista si varianta in care chiar PSD va forta in Parlament abrogarea recursului compensatoriu. Daca Guvernul Orban va decide, totusi, sa-si angajeze raspunderea pe pachetul de legi, aceasta mutare ar putea fi contracarata printr-un atac la Curtea Constitutionala sau printr-o motiune de cenzura, conform G4Media.ro.

In cazul unui atac la Curtea Constitutionala, care ar putea stabili un termen de judecata abia anul viitor, unele prevederi ,cum este cea referitoare la reducerea varstei de pensionare la 20 de ani de activitate, risca sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2020, potrivit legii. In aceasta situatie, Guvernul ar intentiona sa recurga la solutia ordonantei de urgenta.

In ce priveste reducerea varstei de pensionare la 20 ani, majoritatea parchetelor si instantelor din Romania au votat in cadrul Adunarilor Generale mentinerea acestei prevederi intruduse in legile justitiei de majoritatea PSD-ALDE.

Vicepremierul Raluca Turcan declara ca Guvernul isi va angaja raspunderea, in maxim doua saptamani, pentru abrogarea recursului compensatoriu, daca nu va fi realizata prin modificarea legii de catre Parlament.

Citeste materialul integral pe G4Media.ro.



Citeste si