Precizarile USR dupa adoptarea, in Parlament, a legii care mareste pedepsele pentru trafic de droguri

SR sustine ca este nevoie de o dezbatere reala in Romania pe tema consumului de droguri si etnobotanice, preventie si reabilitare, dar si pedepse si ca proiectul depus de deputata USR Lavinia Cosma are ca scop „reglementarea produselor etnobotanice”, in conditiile in care exista un vid legislativ si din aceasta cauza Romania a ajuns un paradis al traficantilor de astfel de substante, se arata intr-un comunicat al formatiunii, scrie Digi24.

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, decizional, proiectul de lege al USR care prevede, printre altele, majorarea pedepsei cu inchisoarea pentru cultivarea, fabricarea, vanzarea, detinerea sau alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept.

„Proiectul face doua lucruri: reglementeaza etnobotanicele si creste pedepsele pentru traficanti. Pentru consumatori nu cresc pedepsele, raman cele din prezent. In lege sunt tratate separat detinerea in vederea consumului (Articolul 4) si detinerea in scop de comercializare (Articolul 2). Articolul 4 cu privire la consum nu a fost modificat. In schimb a fost modificat Articolul 2 care se refera la trafic”, conform unui comunicat USR.

USR considera ca acest proiect „trebuie sa faca parte dintr-o strategie mai ampla de prevenire a consumului de droguri in randul tinerilor, iar discutiile pentru o reglementare corecta si moderna in domeniu, inclusiv cele privind dezincriminarea consumului de droguri, trebuie sa continue”.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect de lege pentru legalizarea canabisului in scop medical. „Exista argumente stiintifice care sustin efectul paleativ al canabisului in cazul unor boli si USR sustine aceasta legalizare asa cum au facut deja alte state”, se arata in comunicatul USR.

Citeste si:
Stelian Ion: Nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a...
Stelian Ion: Nu este oportună...

In acelasi timp, USR crede ca „accentul trebuie pus pe combaterea traficului de droguri de mare risc, pe informare si pe sprijin pentru cei dependenti” si ca „in niciun caz, criminalizarea consumului nu este o solutie la problema consumului de droguri” si ca aceasta „nu face decat sa vulnerabilizeze suplimentar pe cei aflati in situatii de dependenta”.

USR va sustine un proiect de lege prin care sa fie mai clara diferenta dintre traficul si consumul de droguri si sa se elimine pedepsele penale pentru consumul propriu.

Forma legii, adoptata in Parlament si care va merge la promulgare poate fi consultata aici.

Citeste si:
Amsterdam nu mai vrea turiști în cafenelele unde se vinde canabis
Amsterdam vrea să interzică...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri