Presedintele Klaus Iohannis solicita Parlamentului reexaminarea legii prin care sunt simplificate procedurile si conditiile de inregistrare a sediului social si este eliminata restrictia pentru persoanele fizice si juridice de a nu fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.

"Legea pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 elimina unele interdictii sau limitari referitoare la infiintarea si functionarea societatilor comerciale. Desi interventiile legislative se pot inscrie in obiectivul reducerii sarcinilor administrative si stimularii antreprenoriatului, consideram ca unele dispozitii ale legii supuse reexaminarii pot genera anumite riscuri din perspectiva necesitatii asigurarii transparentei si concurentei loiale pe piata, precum si a consolidarii luptei impotriva evaziunii fiscale", afirma Iohannis in cererea de reexaminare transmisa presedintelui Senatului, Teodor Melescanu, potrivit Agerpres.

El sustine ca prin abrogarea normei se va permite infiintarea de catre aceeasi persoana a unui numar nelimitat de societati cu asociat unic, subliniind ca aceasta este "de natura sa genereze multiple probleme deoarece nu este dublata de stabilirea unor mecanisme care sa impiedice, spre exemplu, transferarea activitatii de la o societate la alta, sau crearea de societati distincte pentru o singura afacere, in scopul obtinerii de beneficii specifice (precum rambursarea de TVA, subventii etc.). In mod similar, in conditiile in care acelasi asociat va raspunde cu un patrimoniu unic (personal) pentru datoriile unui numar nelimitat de societati, nu au fost prevazute mecanisme care sa contrabalanseze diluarea raspunderii personale si sa asigure recuperarea creantelor in mod echitabil de catre diferitii creditori ai aceleiasi societati, dar si de catre creditorii unor societati diferite cu acelasi asociat unic".

Seful statului spune ca in situatia in care raspunderea asociatului cu raspundere limitata devine nelimitata, ca efect al abrogarii art. 14 din Legea nr. 31/1990 acelasi asociat va raspunde cu un patrimoniu unic (personal) pentru datoriile unui numar nelimitat de societati, in conditiile in care nu au fost prevazute mecanisme care sa contrabalanseze diluarea raspunderii personale, in detrimentul diferitilor creditori.

El semnaleaza ca masurile legislative ce prevad functionarea societatilor comerciale in incaperi diferite sau in spatii distinct partajate, prin raportare la structura si suprafata utila a imobilului, sunt justificate din perspectiva necesitatii combaterii fenomenului evaziunii fiscale. Iohannis afirma ca legea elimina din fondul activ al legislatiei a reglementarea unei conditii minimale pe care trebuie sa o indeplineasca spatiul ce ar urma sa aiba destinatie de sediu social.

"Consideram ca o asemenea reglementare poate avea consecinte negative din perspectiva eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, motiv pentru care se impune reanalizarea acestei solutii legislative", spune seful statului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri