Avocatul Poporului (AP) a adresat o serie de solicitări autorităţilor legate de starea de urgenţă, printre care se numără cea privind asigurarea pentru medici a echipamentelor de protecţie şi a aparaturii necesare combaterii COVID-19 şi cea referitoare la plafonarea preţului la alimentele de strictă necesitate, scrie Agerpres.

Avocatul Poporului (AP) a înfiinţat pe pagina de start a site-ului o secţiune intitulată Acţiuni ale Avocatului Poporului legate de deciziile privind starea de urgenţă, în care pot fi consultate solicitările şi recomandările adresate autorităţilor în legătură cu deciziile acestora privind starea de urgenţă. Până în prezent, Avocatul Poporului a adresat mai multe solicitări prim-ministrului, Grupului de Comunicare Strategică, Ministrului Afacerilor Interne şi Ministrului Sănătăţii, conform unui comunicat al AP.

Astfel, miercuri, AP a adresat o solicitare miniştrilor Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi Afacerilor Interne, Marcel Vela, privind asigurarea pentru medici a echipamentelor de protecţie şi a aparaturii necesare combaterii COVID-19.

În solicitare se face referire la mai multe materiale de presă privind demisia cadrelor medicale, în contextul lipsei de echipamente de protecţie.

"Autorităţile abilitate trebuie să ia măsurile necesare pentru ca personalul medical să poată lua măsurile de precauţie pentru a se proteja şi a preveni transmiterea în timpul îngrijirilor medicale. Or, în lipsa echipamentelor de protecţie şi a aparaturii necesare combaterii COVID-19, personalul medical se află în imposibilitatea de a-şi îndeplini sarcinile de serviciu în mod corespunzător şi de a realiza actul medical în scopul vindecării pacientului şi în vederea protejării şi promovării sănătăţii populaţiei", arată solicitarea.

Tot miercuri, AP a adresat o solicitare premierului Ludovic Orban şi ministrului Afacerilor Interne privind plafonarea preţului la alimentele de strictă necesitate.

"În vederea luării cu celeritate a tuturor măsurilor de protecţie socială ce se impun, dar şi pentru a preveni apariţia unor comportamente comerciale abuzive, pe fondul creşterii substanţiale a cererii pentru alimentele de bază, în contextul actual, vă adresăm rugămintea să analizaţi oportunitatea adoptării unor măsuri economice, pe perioada situaţiei de urgenţă, în sensul plafonării preţurilor la alimente de strictă necesitate, în limita preţului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgenţă", menţionează cererea AP.

O altă solicitare a fost adresată ministrului Afacerilor Interne privind utilizarea, în viitoarele ordonanţe militare, de formulări riguros exacte în definirea conţinutului constitutiv şi juridic al faptelor ce constituie contravenţii; respectiv instruirea persoanelor care răspund de aplicarea acestor norme.

Marţi, AP a formulat o recomandare Grupului de Comunicare Strategică privind asistenţa psihologică pentru persoanele carantinate.

Tot marţi, AP a adresat o solicitare ministrului Afacerilor Interne referitor la suplimentarea efectivelor de poliţişti şi jandarmi care operează în mediul rural şi una Grupului de Comunicare Strategică privind asistenţa psihologică pentru cadrele medicale şi personalul auxiliar.

Marţi, AP a cerut premierului plafonarea preţurilor la anumite medicamente, dispozitive medicale şi produse sanitare.

"Luând act de evoluţia situaţiei epidemiologice pe teritoriul României, care indică o creştere semnificativă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2 şi având în vedere că în momentul de faţă există o creştere substanţială a cererii pentru anumite medicamente, dispozitive medicale şi produse sanitare, în condiţiile în care oferta e mult mai redusă decât în mod obişnuit şi pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte sau nelegale, Avocatul Poporului recomandă, pe o perioadă determinată, plafonarea preţurilor produselor mai sus indicate, în scopul protejării cetăţenilor în faţa unor posibile creşteri bruşte şi substanţiale de preţuri, aspecte care conduc nemijlocit la încălcarea dreptului la ocrotirea sănătăţii acestora", se arată în solicitarea AP.

Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri