16 Iulie 2020

Cazanciuc: Proiectul privind carantina, modificat în proporție de 90%



Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat că proiectul privind carantina şi izolarea a suferit modificări în proporţie de 90 la sută şi parlamentarii PSD au introdus garanţii că restrângerea drepturilor cetăţenilor "nu se face abuziv", scrie Agerpres.

"După un maraton de dezbateri, am reuşit să finalizăm raportul Comisiei juridice asupra legii. Faţă de forma trimisă de la Guvern, proiectul a suferit modificări în proporţie de 90 la sută. Parlamentarii PSD au introdus garanţii care să-i asigure pe cetăţeni că restrângerea drepturilor nu se face abuziv, ci doar pentru a asigura sănătatea publică şi pentru a combate în mod eficient riscul epidemiologic. Guvernul a trimis către Parlament un proiect extrem de şubred, fără niciun fel de preocupare pentru drepturile fundamentale. Am reparat în Comisia juridică aceste nedreptăţi, oferind, în acelaşi timp, autorităţilor pârghiile pentru a fi eficienţi împotriva epidemiei", a spus Cazanciuc, după ce proiectul a fost votat în Comisia juridică a Senatului.

El a spus că a fost eliminată posibilitatea ca statul să confişte bunuri sub motiv de pandemie.

"Am eliminat posibilitatea izolării numai pe suspiciuni. Am definit foarte clar noţiuni ce înseamnă simptomatologia unor boli. De asemenea, riscurile legate de carantină au fost foarte clar stabilite după procedură în această lege. Statul nu poate impune oricând şi oricum carantina unor persoane. O persoană nu poate fi izolată în spital doar pentru simple suspiciuni. Statul nu te poate forţa să urmezi un tratament împotriva voinţei tale. Tratamentul se administrează întotdeauna cu acordul pacientului. În cazul infectării ambilor părinţi, statul nu poate lua copilul fără acordul părinţilor. Aceştia pot opta să lase copilul în grija familiei sau în grija unor apropiaţi în care au încredere. Avem două proceduri judiciare importante de contestare a actelor emise în baza acestei legi.(...) Nicio persoană în cazul căruia s-a stabilit că reprezintă un risc de transmitere comunitară unui virus sau al unui agent patogen nu va putea umbla nestingherită pe stradă punând în pericol sănătatea celorlalţi", a precizat Cazanciuc.

Senatul a început joi dezbaterea asupra proiectului, după ce Comisia juridică a dat un raport favorabil cu modificări.

Citește și: Ce prevede varianta finală a Legii carantinei, care intră la vot în Plenul Senatului



Citeste si