26 Ianuarie 2021

Decizie ICCJ: Cei care deschid un cont de Facebook cu altă identitate fac închisoare



Decizie fără precedent în România: deschiderea unui cont pe rețelele de socializare folosind numele și fotografiile altei persoane, fără acord, este o infracțiune și se pedepsește cu închisoarea, potrivit StirileProTv.ro.

Hotărârea a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Asta după ce instanță supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat pentru șantaj, fals informatic și violarea vieții private, după ce a deschis un cont fals folosindu-se de identitatea altcuiva.

În special în cazul persoanelor publice, diverși indivizi deschid conturi cu numele celebrităților și folosesc fotografiile și videoclipurile postate pe paginile reale sau în presă.

Ce vedete au întâmpinat probleme

Andra și Cătălin Măruță s-au izbit în repetate rânduri de această problemă a conturilor false.

Cu toate că și-au îndemnat fanii să nu participe la astfel de concursuri și au depus numeroase plângeri la poliție, mulți naivi au căzut în capcană.

Disperați, foarte mulți utilizatori cer prietenilor virtuali să raporteze conturile deschise în numele lor. Este ceea ce judecătorii numesc acum furt de identitate online.



Citeste si