Nu de puține ori se întâmplă ca o companie să acumuleze datorii considerabile față de bugetul de stat, moment în care asociații și administratorii respectivei societăți comerciale vor începe să caute soluții și, deseori, scurtături. Printre cele mai uzitate în practică se numără declararea frauduloasă a insolvenței sau simularea falimentului după o cesiune a tuturor părților sociale către un necunoscut care nu are nicio legătură cu firma sau cu business-ul în general.

Dincolo de aspectele penale ce planează asupra acestor scurtături, există și o răspundere fiscală care poate fi impusă direct persoanelor fizice (asociați și/sau administratori sau, pur și simplu, administratori de facto) de către organele fiscale. Administrator de facto există în cazul în care o persoană fizică deschide o firmă pe numele altei persoane fizice, cea din urmă fiind asociat și administrator, însă cea dintâi fiind cea care administrează efectiv firma și deține toate frâiele.

Potrivit domnului avocat Alexandru Mușătoiu din Timișoara, specializat în drept fiscal și insolvență, procedura angajării răspunderii solidare plasează Fiscul pe un piedestal, conferindu-i un veritabil privilegiu față de alți subiecți de drept sau creditori ai aceluiași debitor. Cu alte cuvinte, ANAF este „mai egal în fața legii” decât alți justițiabili, având la dispoziție o procedură specială pentru angajarea răspunderii persoanelor fizice, distinctă față de angajarea răspunderii organelor de conducere ale societății comerciale din legea insolvenței.

Procedura angajării răspunderii solidare în materie fiscală este reglementată de articolele 25 și următoarele din Codul de Procedură Fiscală. Practic, orice persoană fizică care a avut sau nu a avut o calitate oficială în societatea respectivă, poate fi trasă la răspundere cu condiția să fi comis cu rea-credință fapte care au dus la acumularea obligațiilor fiscale și sustragere de la plata lor. Odată angajată răspunderea solidară, persoană respectivă poate fi executată silit pentru tot restul vieții și pentru orice bun sau venit dobândit în viitor.

Cu toate acestea, domnul avocat Mușătoiu precizează că, în practică, există multe decizii de atragere a răspunderii solidare anulate de către instanțele de judecată. Astfel, un avocat specializat în drept fiscal le poate da multe bătăi de cap celor de Fisc, în primul rând datorită lejerității și lipsei de atenție de care aceștia dau dovadă în emiterea unei astfel de decizii. Spre exemplu, audierea persoanei vizate prezintă de multe ori probleme – în lipsa audierii persoanei vizate decizia de atragere a răspunderii solidare e nulă de drept, însă nulitatea trebuie constatată de către o instanță. Condiția audierii ar fi totuși îndeplinită dacă persoana vizată nu se prezintă la 2 convocări consecutive ale organelor fiscale, însă, în practică, de multe ori contribuabilul nu primește și nu ia cunoștință despre niciuna dintre convocări, caz în care excepția lipsei audierii poate fi ridicată concomitent cu atacarea actului administrativ-fiscal.

O altă dezbatere juridică des întâlnită în practică vizează buna-credință a contribuabilului, prezumată în Codul de Procedură Fiscală, versus dreptul de apreciere al organelor fiscale, care trebuie să se încadreze în limitele rezonabilității și proporționalității potrivit aceluiași cod. O condiție esențială pentru angajarea răspunderii solidare este reaua-credință a contribuabilului, cu alte cuvinte organul fiscal trebuie să răstoarne prezumția de bună-credință instituită de lege. Iar în răsturnarea acestei prezumții, organul fiscal se bazează uneori doar pe niște prezumții emise în baza dreptului de apreciere pe care acesta îl are, depășind flagrant limita aprecierii rezonabile.

Ca și o concluzie, deși aparent ANAF deține toate atuurile, angajarea unui avocat specializat în drept fiscal la momentul potrivit, adică cât mai devreme în procedură, poate preîntâmpina comiterea unor abuzuri și poate preveni răsturnarea prezumției de bună-credință pe baza unor aprecieri nerezonabile și inechitabile față de contribuabil.

Tags: drept fiscal anaf alexandru musatoiu avocat timisoara

Sursa foto: https://musatoiu.com/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri