Averea și banii din conturile unei persoane decedate vor intra în posesia moștenitorilor în baza unui testament sau în urma procesului de succesiune. În cazul în care persoana decedată nu are moștenitori, toată averea acestuia îi revine statului, conform legislației în vigoare.

Românii care nu au copii sau alți moștenitori legali, și care nu au lăsat un testament în care să delege o persoană care să le acumuleze averea, vor ajuta, cu sau fără voia lor, autoritățile locale. De la momentul decesului, statul poate pune stăpânire pe averea defunctului.

„Dacă nu sunt moştenitori legali sau testamentari, moştenirea este vacantă. Dacă prin legat s-a atribuit numai o parte a moştenirii şi nu există moştenitori legali ori vocaţia acestora a fost restrânsă ca efect al testamentului lăsat de defunct, partea din moştenire rămasă neatribuită este vacantă”, conform Articolului 1135 din Codul Civil.

Banii celui decedat nu vor ajunge totuși atât de departe: în cazul în care defunctul nu are moștenitori, averea acestuia le revine autorităților locale, adică către primăria din orașul sau comuna defunctului. Astfel, Codul Civil a fost gândit ca banii să se reîntorcă în comunitatea din care a făcut parte persoana decedată, pentru a fi folosiți ca bani publici: pentru salarii celor din primării sau dezvoltarea infrastructurii, de exemplu.

„Dacă există indicii că moştenirea urmează a fi declarată vacantă, notarul public competent încunoştinţează şi organul care reprezintă comuna, oraşul sau, după caz, municipiul”, mai prevede Codul Civil.

Unde vor merge banii lui Iliescu și Iohannis, cei doi președinți fără copii

Ion Iliescu, fostul președinte al României, are o pensie de aproximativ 4.000 de lei, însă, la aceasta se adaugă o indemnizație pentru ocuparea funcției supreme în stat, în valoare de 5.300 de lei. Mai mult de atât, acesta încasează și o indemnizatie de senator de 5.000 de lei. Venitul lunar total al lui Ion Iliescu, inclupat în dosarul Revoluției, ajunge la aproximativ 15.000 de lei lunar, de 8 ori mai mult decât pensia media în România (n red: pensie medie 2023 1.739).

Ultima sa declarație de avere a fost publicată în 2008, pe vremea când acesta era sentor. Aceasta pare destul de „subțire”, singurul lucru de valoare fiind un apartament din București cu o suprafață de 156 metri pătrați, conform declarațiilor de avere disponibile în presă în 2008, însă, există posibilitatea ca mai multe obiecte de valoare, precum tablouri și lucrări de artă, să nu fi fost consemnate în acea declarație. Cu toate că fostul președinte nu a avut niciodată copii, acesta îl va avea ca moștenitor pe Mihai Bujor Sion, supranumit „fiul secret al lui Iliescu”, consul al României în Manila, Filipine, căruia o să-i revină averea fostului președinte.

Sursă foto: Gabriel Petrescu/Shutterstock

Când vorbim despre averea lui Klaus Iohannis a devenit deja o legendă că acesta este unul dintre cei mai entuziasmați afaceriști imobiliari din România. Conform declarației sale de avere din acest an, acesta deține, împreună cu soția lui, șase imobile (4 case și 2 apartamente în Sibiu). Acesta câștigă, pe lângă „salariul de președinte” de 181.944 lei anual (15.162 lei lunar), încă 88.778 lei anual din chirii.

În momentul de față, președintele Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, nu au copii, aceștia fiind trecuți de vârsta de 60 de ani. Conform Codului Civil, moștenirea averii în lipsa unui testament poate să revină legal persoanelor din familie până la gradul 4 de rudenie.

"Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat", prevede Codul Civil. Între rudele din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad, moştenirea se împarte în mod egal, mai prevede actul.

Gradele de rudenie:

  • clasa întâi: descendenţii (copiii și copiii acestora, indiferent de gradul de rudenie);
  • clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi (părinții) şi colateralii privilegiaţi (frații și surorile, copiii acestora și nepoții de frate/soră);
  • clasa a treia: ascendenţii ordinari (bunicii, străbunicii etc.);
  • clasa a patra: colateralii ordinari (unchi, mătuși ai defunctului, veri primari și frații și surorile bunicilor defunctului).

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri