Un lucru bine facut in lumea restaurantelor
Am auzit ce e destul de cunoscut printre profesionisti si unii il considera chiar un fel de “patriarh” in acea lume a lor. A lucrat la Capsa si la Lido, in vremurile celelalte, apoi a fost plecat 14 ani in Italia, unde a lucrat ca bucatar, cea mai mare parte a timpului la Napoli. S-a specializat pe bucataria italiana, in special pe produsele mediteraneene, pe care vrea sa le si promoveze in noul restaurant.
Neptunus ocupa o buna bucata din celebrul parc Herastrau, pe Nordului, in zona cu restaurante unul langa altul. A luat locul unui restaurant care ajunsese un fel de “oaie neagra” a locurilor, destul de ponosit si cu mancare proasta, si destul de gol, pe cale de consecinta. Vorbesc aici de Patru Anotimpuri, care era un fel de “ruda saraca” a celor care au si Quattro Stagioni. Intre timp au mutat acest Patru Anotimpuri in alt loc, tot in Herastrau, mai spre interiorul parcului, si au facut si niste investitii in el, asa ca acum s-ar putea sa fie mult mai aproape de ceea ce se presupune vca ar trebui sa fie un astfel de restaurant “cu specific romanesc”, in unul dintre locurile scumpe ale Bucurestiului.
Salile principale, cele din interiorul cladirii, au fost gata chiar la timp, cand dl Anca nu a mai putut tine clientii in cafenea, pe terasa acoperita, si i-a mutat la caldura, chiar la sfarsitul lui octombrie. Interiorul surprinde, mai ales pentru cei care ajung la Neptunus pentru prima data. Pe cei mai multi placut, insa cei cativa intoleranti in ale esteticii ar trebui sa li se aduca aminte ca sunt intr-un restaurant, totusi, nu in alta parte. Totul la Neptunus e cu trimitere la Neptun, la mare, la soare, la Mediterana, la vacanta. Mobilier si aranjamente cu alb si turcoaz, tablouri si fresce cu imagini idilice, unele de foarte mari dimensiuni, plante… In curand vor fi aduse si niste acvarii destul de mari, mi-a spus dl Anca, ce vor intregi imaginea.
Un salon interior, pe care l-au numit “Acvariul”, va fi deschis si el in curand. I-au spus asa pentru ca oaspetii vor fi inconjurati de pesti inotand prin niste acvarii murale. Abia astept sa vad ce va iesi din aceasta ultima idee a inventivului patron-chef-patriarh… Neptunus are si o crama al subsol, insa aceea nu e inca amenajata. Si nici nu ma mira asta, tinand seama de cat de mult a fost de munca si de cheltuit cu ce au dschis si facut functional pana acum.
Si serviciul a fost destul de bun, mai ales ca dl Anca e mai tot timpul acolo, explica si sta de vorba cu clientii. Clienti-oaspeti, pe care adesea ii si cunoaste personal si pe care ii suna cand se intampla ceva la Neptunus ce ar putea sa fie inclus in categoria evenimentelor culinare. Preturile nu sunt mici deloc, insa tinand seama de ce ai in farfurie si in jur, par rezonabile si proportionale.
Asadar, Neptunus are toate sansele sa ajunga repede pe orice lista cu restaurante italienesti-mediteraneene de referinta din Bucuresti si pe listele cu restaurante de peste si fructe de mare la care se poate merge la sigur, fara alte emotii decat, poate, cele legate de portofel.