Productia mondiala de caviar creste rapid, in pofida crizei, iar avansul productiei este sustinut de intrarea pe aceasta piata a unor noi jucatori, precum China sau Emiratle Arabe Unite, dar si de dezvoltarea productiei in tari ca Romania si Bulgaria, potrivit cotidianului New York Times (NYT).
In tari precum China, Finlanda, Spania sau Emiratele Arabe Unite, noi ferme de sturioni incep sa umple golul lasat de declinul populatiei de morun in libertate si alte specii de sturion in Marea Caspica, sursa traditionala de caviar.

Noile ferme spera sa schimbe dinamica acestei piete, popularizand caviarul si majorand productia si vanzarile, scrie NYT, citat de Mediafax. Inainte de toate vor trebui, insa, sa convinga consumatorii ca, desi produs in alta parte decat Marea Caspica, caviarul nu este un "fals" de lux.

Spre deosebire de sampanie, denumire care apartine producatorilor din regiunea franceza Champagne, caviarul nu este un brand. De fapt si alte tipuri de icre, in afara de cele ale sturionilor, sunt vandute drept caviar. Productia de lux era asigurata in mare parte de Rusia si Iran, care au vandut cu succes povestea caviarului negru al sturionului din Marea Caspica drept singurul tip de caviar veritabil.

In pofida crizei mondiale, caviarul se afla intr-o gama selecta de bunuri de lux care nu au fost lovite puternic de reducerile de cheltuieli. Pretul s-a mentinut la circa 1.000 de euro pe kilogram pentru majoritatea tipurilor de caviar.

Nisa caviarului negru a fost afectata, insa, de un declin de 99% a populatiei de moruni in ultimii 15 ani pe cursul inferior al fluviului Volga, care se varsa in Marea Caspica, si care era cea mai importanta sursa, potrivit agentiei piscicole din Rusia.

Declinul, inceput din cauza poluarii si constructiei de baraje, a fost accelerat de pescuitul ilegal, a declarat in august pentru Interfax presedintele agentiei, Andrei Kraini.

Rusia a interzis in 2002 exportul de caviar negru pentru a se conforma unor acorduri internationale pentru protejarea speciilor pe cale de disparitie. Exporturile au fost redeschise in acest an, insa se vor baza pe productia unor ferme, in care sturionii au nevoie de mai multi ani pentru a junge la maturitate.

Intre timp, fermele de sturioni deschise in alte tari spera sa umple acest gol, potrivit cotidianului american.

Productia anuala se ridica la aproximativ 250 de tone

Nu exista statistici de incredere la nivel mondial, dar cercetatorul francez Patrick Williot estimeaza ca productia anuala se ridica la aproximativ 250 de tone, aproape exclusiv asigurata de ferme, fata de 550 de tone la sfarsitul anilor '70.

"In contrast cu fosta productie bazata pe populatia de sturion aflat in libertate, productia actuala este in crestere continua", a spus Williot.

Romania si Bulgaria, tari care au intrat in Uniunea Europeana in 2007, folosesc accesul la fonduri europene pentru a dezvolta ferme de sturioni. Cele doua tari sunt singurele state europene cu populatii viabile de sturioni in libertate, insa mai multe organizatii si-au exprimat ingrijorarea privind pescuitul ilegal, potrivit NYT.

Productia s-ar putea tripla in urmatorul deceniu

Unul dintre cei mai importanti nou-veniti este China, unde ferme de sturioni au fost infiintate in diferite regiuni ale tarii.

"Productia de caviar la nivel mondial se va dubla sau chiar se va tripla in urmatorul deceniu", a declarat Diego Pozas, directorul companiei Caviar de Riofrío, care opereaza o ferma de acest fel in Spania.

Preturile la caviar ar putea incepe sa scada in circa doi ani, pe fondul cresterii productiei, iar unele sortimente ar putea ajunge la 600 de euro pe kilogram, considera Seppo Kapanen, seful companiei finlandeze Caviar Empirik, care detine trei ferme, intre care si cea operata in Spania de Caviar de Riofrío.

Producatorii nu sunt, insa, ingrijorati, intrucat "daca oamenii se obisnuiesc sa manance caviar, vor vrea tot mai mult si vor trece progresiv la sortimente mai scumpe", a adaugat el.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri