Pisicile lui Hemingway pierd lupta cu justitia americana

Tribunalul Federal din Florida Keys a anuntat ca Departamentul american pentru Agricultura are dreptul de a hotari destinul zecilor de pisici care traiesc in deplina libertate in Muzeul si Casa Memoriala Ernest Hemingway din Key West, informeaza msn.com.

Aproximativ 50 de pisici - multe dintre ele fiind urmase ale pisicii albe cu sase degete la fiecare labuta Snowball, pe care celebrul scriitor o primise in dar in 1935 - traiesc de zeci de ani in deplina libertate in acest muzeu, relateaza Mediafax.

Departamentul american pentru Agricultura a cerut insa in urma cu mai multi ani ca administratorii muzeului sa instaleze garduri pentru tine pisicile inchise.

"Cu totii ar trebui sa fim norocosi si fericiti asa cum sunt ele acum", a declarat Mike Morawski, directorul muzeului.

Una dintre cele mai populare atractii turistice din Florida Keys este Muzeul si Casa Memoriala Ernest Hemingway (Ernest Hemingway Home & Museum), in care celebrul scriitor american a trait intre anii 1931 si 1938.

Muzeul atrage aproximativ 250.000 de vizitatori in fiecare an - nu doar pentru ca autorul unor romane celebre precum "Fiesta" ("The Sun Also Rises") si "Pentru cine bat clopotele" ("For Whom the Bell Tolls") si-a petrecut in acea casa sapte ani din viata, ci si pentru a vedea cele 50 de feline cu sase degete la fiecare labuta care locuiesc in aceasta cladire istorica.

Potrivit site-ului institutiei, toate pisicile se afla sub supravegherea unui medic veterinar si sunt deparazitate regulat.

Majoritatea pisicilor sunt castrate pentru a tine populatia sub control. Doar cateva dintre ele, atent selectionate, au ramas necastrate, pentru a putea sa se inmulteasca si sa transmita mai departe acea trasatura distincta a degetului suplimentar.

Potrivit unui articol postat pe site-ul Today.com, Curtea de Apel a decis ca muzeul trebuie sa se supuna reglementarilor stipulate in legea pentru protectia animalelor (Animal Welfare Act). Muzeul va fi obligat sa se supuna astfel unor obligatii destul de costisitoare - sa inchida pisicile in custi pe timpul noptii, sa le marcheze, sa construiasca ziduri si pereti mai inalti si sa plateasca diverse taxe si amenzi.

Libertatea pisicilor este unul dintre principalele elemente care asigura succesul turistic al muzeului.

"Vrem ca oamenii sa vina aici si sa vada cum era casa atunci cand Hemingway locuia aici, sa vada exact ceea ce vedea Hemingway. Cu cele 50 de pisici alergand in deplina libertate pe aceasta proprietate", a spus Dave Gonzales, purtator de cuvant al muzeului, intr-un mesaj video de promovare a casei memoriale.

Nascut in Illinois pe 21 iulie 1899, Ernest Hemingway si-a inceput cariera de scriitor publicand diverse articole pentru un ziar din Kansas City, la varsta de 17 ani. Dupa intrarea Statelor Unite in Primul Razboi Mondial, Hemingway s-a inrolat voluntar intr-o unitate de ambulante militare din Italia. A fost ranit pe front si s-a intors in America, devenind reporter. A fost trimis din nou in Europa, pentru a scrie despre diverse evenimente, precum revolutia din Grecia si, mai tarziu, Razboiul Civil din Spania. A inceput sa scrie romane in jurul varstei de 20 de ani, iar primul sau roman, "The Sun Also Rises", a fost publicat in 1926.

Ernest Hemingway a fost premiat cu Pulitzer, in 1953, si cu Nobel pentru literatura, in 1954. Hemingway s-a mutat in 1939 la Finca Vigia, in Cuba, unde a scris romane precum "Batranul si marea", "Sarbatoarea continua" si "Insule in deriva". Printre alte romane celebre ale sale se numara "Gradina Raiului", "Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri", "Fiesta", "Noaptea dinaintea bataliei si alte povestiri", "Pentru cine bat clopotele" si "Adio, arme". In iulie 1960, Hemingway s-a reintors in Statele Unite unde, un an mai tarziu, la varsta de 61 de ani, s-a sinucis.

Sursa foto: Hemingwayhome.com


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Setari Cookie-uri