In asteptarea nominalizarilor la premiile Oscar si decernarea lor la sfarsitul lui februarie 2013, premierele sunt multe si merita vazute.

Asadar vom avea de unde alege. Ultima productie a lui Quentin Tarantino va fi lansata atunci (Django Unchained), ca si noua ecranizare Les Misérables cu Hugh Jackman, Russell Crowe si Anne Hathaway - transformata in musical.

Ii vom revedea pe ecrane , printre altii, pe actorii Sean Penn, Bill Murray, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, ca si pe actritele Carey Mulligan, Anne Hathaway, Emma Stone sau Helena Bonham-Carter.

In primul rand, avem de vazut doua ecranizari interesante, ambele cu ambitii destul de mari in a portretiza doua dintre cele mai cunoscute romane ale tuturor timpurilor.

Prima este varianta lui Mike Newell (Four Weddings and A Funeral) a povestii naivului Pip - Great Expectations/ Marile Sperante, cu Ralph Fiennes si Helena Bonham-Carter.

De asemenea de notat este si productia - cel putin fastuoasa - a lui Baz Luhrmann (Romeo + Juliet, Moulin Rouge), The Great Gatsby/ Marele Gatsby cu Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan si Tobey Maguire.

A doua saptamana din ianuarie sta sub semnul unei singure premiere, insa foarte capabila de a atrage publicul cinefil in cinematografe. E vorba de Gangster Squad, care ii reuneste pe Sean Penn, Josh Brolin si Ryan Gosling - printre altii - bazat pe evenimente reale din Los Angeles-ul anilor '40-'50.

Urmeaza in cronologie Django Unchained/ Django dezlantuit, ultimul film al lui Quentin Tarantino, povestea unui sclav interpretat de Jamie Foxx si mentoratul aparte pe care i-l ofera un dentist devenit vanator de recompense (Christoph Waltz).

Bill Murray va face concurenta lui Django Unchained cu biografia romantica a presedintelui Franklin D. Roosevelt, Hyde Park on Hudson (r: Roger Michell, 2012).

Tot atunci este anuntat sa intre in cinematografe concurentul german la premiile Oscar - Barbara (r: Christian Petzold, 2012), pe care ai ocazia sa-l revezi daca ai lipsit de la Zilele Filmului German 2012.

Ianuarie ia sfarsit cu premiera musical-ului Les Misérables/ Mizerabilii (r: Tom Hooper, 2012), care isi face intrarea in cinematografe pe 25 ianuarie.

Nu in ultimul rand, are premiera a treia colaborare Matt Damon - Gus van Sant - un proiect ce trateaza controversa americana asupra proceselor toxice de extractie a gazelor naturale: Promised Land.

Avand in vedere oferta promitatoare a inceputului de 2013, nu sta departe de sala de cinema in luna ianuarie.