Publicat in limba engleza pe 6 aprilie 1943 si in limba originala (franceza) pe 20 aprilie, la New York, de editura Reynal & Hitchcock, "Micul Print" a asteptat incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial pentru a fi lansat in Franta, de editura Gallimard, in 1946, cu titlu postum, informeaza site-ul publicatiei Le Nouvel Observateur.

"Mort pentru Franta", scriitorul-aviator a disparut in mare, in largul coastelor Marsiliei, pe 31 iulie 1944, in timpul unui zbor de observare, la varsta de 44 de ani.

Cartea a fost tradusa in peste 270 de limbi si dialecte

In 70 de ani, "Micul Print" a fost tradus in peste 270 de limbi si dialecte, de la dialectul quechua la cel tamil si ajungand la cel aragonez si provensal. Romanul a fost tiparit si in limbi stravechi, precum latina si aramaica. Pe plan mondial, "Micul Print" este folosit ca suport pentru numeroase programe pedagogice de invatare a limbii franceze.

In total, aceasta opera literara, cea mai tradusa din lume, a avut 1.300 de editii si a vandut 145 de milioane de copii.

In Franta, 400.000 de exemplare se vand in fiecare an, provenind din toate editiile aparute pana in prezent. Folio Junior (Gallimard) este colectia cu cele mai mari vanzari.

"Este o cifra care ramane stabila si care nu da semne ca va scadea", au declarat reprezentantii editurii Gallimard.

De la aparitia sa, romanele din aceasta colectie s-au vandut in 12 milioane de exemplare in Franta.

Citeste si:

Numeroase carti, atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari, au fost lansate in Franta cu ocazia acestei aniversari, printre ele numarandu-se si o biografie a scriitorului Antoine de Saint-Exupéry scrisa de Virgil Tanase (colectia Folio Biographies).

Un album, insotit de un CD cu filmul "Micul Print" din 1954, cu actorul Gérard Philipe, si un document video (INA 1957) sunt incluse intr-un pachet special aniversar care reia editia originala a cartii.

O editie limitata, continand si o colectie de 24 de desene realizate de Saint-Exupéry, va aparea in colectia Folio in acest an, iar colectia Folio Junior va aparea o alta editie limitata, care va include o harta colorata, un Album junior si o editie cartonata a romanului tiparita in format mare.

In plus, volumul "Saint-Exupéry, arhanghelul si scriitorul", de Nathalie des Vallières, aparuta in colectia Découvertes Gallimard, este din nou disponibil pe piata.

In toamna acestui an vor fi publicate o editie in facsimil al manuscrisului original de la Morgan Library si un eBook intitulat "La belle histoire du Petit Prince", imbogatit cu o serie de inregistrari istorice, desene de arhiva, continuturi despre aparitia pe piata americana a romanului "Micul Print", precum si contributii ale unor artisti.

Sursa foto: www.amazon.com