Directorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a spus ca prima zi a manifestarii a fost "absolut superba, dar ingrozitor de grea", scrie Mediafax.

"Implinim 20 de ani de festival, un festival care si-a luat destinul de a fi independent, un festival care a dorit sa reprezinte Romania si sa aduca excelenta in Romania, pe picior de egalitate. Ziua de vineri a fost absolut superba si ingrozitor de grea. Un mare poet - al carui nume il poarta acest teatru - spunea: «Minunile se fac cu cheltuiala» si nu e vorba de cheltuiala neaparat de bani, e vorba, in primul rand, de energie, de capacitate de a fauri, de a plasmui si, mai ales, de a construi", a declarat Chiriac.

Potrivit acestuia, in 20 de ani de existenta, festivalul de la Sibiu "s-a impus ca al treilea festival din lume".

"Avem un festival pe care putem sa-l deschidem cu nume celebre, sa-l continuam si sa-l ducem mai departe. Am incercat, intr-o metafora interesanta, sa spun ce inseamna existenta acestui festival. Cei care au facut sport de performanta stiu ce inseamna sa faci surf pe o mare involburata, sa ajungi, la un moment dat, acolo sus pe fruntea crestei valului si sa te mentii putin. Noi dovedim ca, de 20 de ani, nu numai ca ne mentinem, dar facem si performanta", a mai spus directorul festivalului.

Acesta a reiterat ideea potrivit careia festivalul de la Sibiu este "singurul festival care, pe langa imagine si act cultural, produce din punct de vedere economic, aduce mult mai multi bani decat sunt cheltuiti, din bani publici".

"Sa reamintim ca sunt numai 14 la suta bani publici, iar restul sunt finantari aduse spre bucuria acestui oras, spre bucururia acestei tari, spre bucuria acestei lumi", a mai spus Chiriac.

Cea de-a XX-a editie a FITS a debutat, vineri seara, in Piata Mare din Sibiu si se va incheia duminica viitoare.

Bugetul festivalului este de peste sase milioane de euro, circa 950.000 fiind asigurati de Primaria Sibiu.

FITS a mai primit bani de la Institutul Cultural Roman, UNITER si Ministerul Culturii.

FITS este al treilea festival ca importanta si amploare din lume dupa cele de la Edinburgh si Avignon, avand, zilnic, circa 60.000 de spectatori.