De departe, cel mai apreciat si reprezentantiv monument al orasului, biserica ridicata de Neagoe Basarab in secolul XIV si cunoscuta drept Manastirea Curtea De Arges, reprezinta o adevarata nestemata arhitectonica, unica in sud-estul Europei. Manastirea, legata pentru eternitate de legenda mesterului Manole, este, de asemenea, necropola a primilor regi ai Romaniei (Carol I si Regina Elisabeta, Ferdinand I si Regina Maria), iar biserica episcopala din spatele acesteia adopesteste moastele Sfintei Filofteia, aduse din Bulgaria pentru a nu cadea prada invaziei otomane.

Faima zidirii ei a atras numerosi calatori romani si straini, care fascinati de frumusetea constructiei au spus: « si pentru a cuprinde totul intr-un singur cuvant, aceasta biserica este un giuvaer » (Paul de Alep). Aici ne-am oprit si noi in calatoria noastra prin Arges, unde ghidul manastirii ne-a povestit despre staruinta acestei constructii de rezista a provocarilor inca din negura timpurilor.

Inaugurata in data de 15 august 1517, pe locul vechii mitropolii a Ungro-Vlahiei (intemeiata aici de Nicolae Alexandru, in 1359), cu alai fastuos si oaspeti importanti, nu doar din tara ci si din strainatate si, cel mai important, in prezenta chiar a Patriarhului de la Constantinopol, manastirea din Arges a reprezentat, de asemenea, o modalitate prin care fondatorul acesteia, Nicolae Basarab, isi afirma pozitia in societatea medievala de la acea vreme, asa cum ne-a povestit ghidul manastirii.

Dar, timpul si actiunea umana nu au iertat nici acest monument. In iarna dintre 1610 si 1611, armata lui Gabriel Bathory, pincipele Transilvaniei, care l-a detronat pe Radu Serban, a jefuit monumentul sacerdotal de tot ceea ce putea fi furat, inclusiv bijuteriile de pe mormintele fondatorilor. Manastirea a fost reconsolidata in vremea lui Matei Basarab, dar a avut de suferit din nou in perioada razboiului ruso-turc (1769-1774). In timpul ocupatiei austriece a fost iar jefuita. Doua incendii, in aprilie si decembrie 1867, au ruinat o parte a constructiei si turnul clopotnitei. A fost insa restaurata din nou intre 1875 si 1885. Tot aici sunt ingropati, de asemenea, Neagoe Basarab si Radu de la Afumati.

Fotografiile au fost realizate de Mircea Dragos Photography.

Sursa foto: Mircea Dragos