Adina Chilim-Dumitriu, 38 de ani, partener in cadrul casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), este un avocat pentru care dreptul inseamna logica. Este analitica, iar asta a ajutat-o in cei 16 ani in avocatura de business, cariera petrecuta doar la NNDKP. Prestigiul unui jurist se cladeste, insa, si pe baza unor compromisuri
Este ora panzului intr-o zi de luni din iunie, dupa un weekend in care Adina Chilim-Dumitriu, “in sfarsit”, nu a mai lucrat. In interiorul Zabaione, unul dintre cele mai frumoase si mai noi restaurante din Bucuresti, in Piata Charles de Gaulle, este liniste si in paralel cu racoarea salonului cu mobilier si materiale scumpe, de cea mai buna calitate, pluteste atmosfera specifica unui local cu bucatarie italieneasca fina. Ultima luna si jumatate a fost mai relaxata pentru Adina Chilim-Dumitriu, unul dintre cei 18 parteneri ai casei de avocatura NNDKP, dupa ce a lucrat aproape in fiecare sfarsit de saptamana din august anul trecut pana in aprilie, o perioada intensa, semn ca lucrurile s-au dezmortit in avocatura de business. “In week-end-urile in care am de lucru, prefer sa lucrez de acasa, ca sa pot sa petrec si timp cu copiii si sotul meu”, imi spune Adina Chilim-Dumitriu, care si-a inceput prima zi a saptamanii alaturi de cei doi fii ai sai, in varsta de cinci, respectiv sapte ani. “Intre 6.30 si 8 dimineata ne pregatim sa plecam la gradi si scoala, dupa care urmeaza jumatatea mea de ora cu baiatul cel mare. Este vorba de timpul petrecut exclusiv cu Petru, in masina, in drum spre scoala.”

Pana la pranzul nostru de la ora 13 avocata a mai avut doua conferinte telefonice cu clientii si o intalnire de afaceri. O preocupa un deadline pentru depunerea unei contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (C.N.S.C.), iar la ora 17 va fi intr-o sedinta de o ora si jumatate cu toti partenerii casei de avocatura NNDKP. Este vorba despre o intalnire lunara in care avocatii coordonatori discuta proiectele in curs si de echipa. Pentru ca luna iunie este mai linistita, reuseste sa plece de la birou la 19.30-20, iar baiatul cel mic ii va spune “Bravo, mami, ai ajuns acasa pe lumina.” Ritmul de lucru intens - proiecte cu termene stranse, contestatii la CNSC pe achizitii publice – ii aminteste Adinei Chilim-Dumitriu de inceputurile sale in avocatura, cand se apropia de inchiderea vreunei privatizari si ajungea acasa la ora 2 noaptea, iar ziua urmatoare, la 7 dimineata, era la birou. “Am avut zile in perioada de boom economic pe care le petreceam doar la birou. Spre exemplu, in timpul privatizarii Romtelecom au fost 5 zile consecutive in care nu am ajuns acasa deloc. Nu ma intreba cum am rezistat! Era sfarsitul lunii decembrie si nu mai terminam proiectul. Practic, privatizarea a fost semnata pe 31 decembrie.”

Are regrete avocata care coordoneaza in prezent un departament cu opt avocati si administreaza un buget anual de de 1,5 milioane de euro? “Cu siguranta, nu. A fost o perioada prin care a trebuit sa trec, in calitate de avocat. Am crescut ca Fat-Frumos intr-un an cat altii in zece. Am trecut prin foarte multe proiecte doar pe parcursul a doi ani, iar aceasta experienta m-a ajutat enorm”, imi spune Adina Chilim-Dumitriu.

Lucrurile s-au legat foarte bine la nivel profesional pentru partenera NNDKP, casa de avocatura fondata de sotii Ion si Manuela Nestor intr-un apartament din Drumul Taberei in 1990. A avut marele noroc, asemenea unui grup restrans de juristi care coordoneaza acum gigantii pietei de profil din Romania, ca avocatura de consultanta era la inceput atunci cand a terminat facultatea. “M-am sfatuit cu Carmen Ursu, o vecina a parintilor mei, avocat, fosta colega de facultate cu doamna si domnul Nestor. Initial, am crezut ca pot lucra la firma sotului ei.” “Eu stiu doi avocati foarte buni care au propria firma. Te sfatuiesc sa mergi la un interviu sa te cunoasca.” - aceasta a fost o prima discutie decisiva din 1997 pentru Adina Chilim-Dumitriu, absolventa de drept cu aproape zece pe linie.

A doua conversatie hotaratoare a purtat-o cu Ion Nestor, care este “relaxat si prietenos aproape mereu” si cel care a ajutat-o sa fie in largul sau la interviul de angajare, in ciuda emotiilor foarte mari. “Imi amintesc doar ca eram imbracata intr-un costum albastru. M-a intrebat ce cursuri mi-au placut cel mai mult in facultate. Imi amintesc mai degraba atmosfera din biroul de atunci din Cotroceni. Erau 10-12 avocati in firma, de zece ori mai putin decat acum. Primul salariu era mai mare decat veniturile unuia dintre parintii mei, amandoi ingineri, cu experienta profesionala de 20-30 de ani. Salariul era de 1-2 milioane de lei pe luna, iar dupa doar trei luni am primit o prima in valoare de cinci ori salariul net”, imi povesteste Adina Chilim-Dumitriu.

In august se implinesc 16 ani de cand a intrat in avocatura, iar marele noroc al avocatei NNDKP a fost implicarea de la bun inceput in proiecte complexe. A lucrat in procesul de privatizare a Romtelecom dupa doar o luna de la angajare alaturi de o alta partenera NNDKP de acum, Adriana Gaspar. “Era formidabil. Intram in intalniri cu bancheri de investitii si avocati din Londra la o luna si jumatate de la terminarea facultatii. Recunosc ca tremuram, mai ales ca sunt emotiva de felul meu. Acum nu se mai intampla asa ceva la intalniri, doar am probleme cu vorbitul in public”, isi aminteste cea care asista pe atunci statul roman alaturi de Skaddesn Arps si Goldman Sachs. Au urmat apoi si alte varfuri in cariera sa de avocat: privatizarea Distrigaz Sud (2005), cand a asistat GDF Suez. De asemenea, a avut foarte multe proiecte - finantari, refinantari si tranzactii foarte mari alaturi de operatorul de telecomunicatii Connex. “Erau proiecte care ma tineau ocupata zi-lumina, in 2004 nu am avut doua week-enduri in care sa fi stat acasa.” Cel mai complex si intens proiect la care a participat a fost, totusi, privatizarea Ford. Adina Chilim-Dumitriu a facut parte din echipa care a lucrat atat pentru privatizarea incheiata in 2007, cat si la etapa post-privatizare de anul trecut.

Visa la meseria de avocat inca din liceu

Adina Chilim-Dumitriu, partener al uneia din cele mai mari case de avocatura din Romania, si-a dorit sa devina avocat inca din clasa a X-a, cand studia la Liceul de Informatica din Bucuresti. Parintii sai, ingineri, voiau ca fiica lor sa devina medic. Un lucru simplu era acceptat de toti membrii familiei: viitorul va fi stralucit daca urmezi Medicina. A fost olimpica pe tara la matematica, fizica si chimie, iar in al doilea an de liceu a citit cartea “Panza de paianjen”, scrisa de Cella Serghi, si i-a placut personajul principal, Diana Slavu. “M-am recunoscut in personajul principal care a studiat dreptul. Asa m-am hotarat sa dau la Drept impotriva dorintei parintilor mei, mai ales a tatalui meu, care a fost foarte dezamagit. Imi spunea ca ma duc intr-o industrie in care nu poti face nimic fara relatii.”

Cursurile Facultatii de Drept i-au placut pentru ca nu trebuia sa invete foarte mult si “sa toceasca” pentru a reusi la examene. Majoritatea cursurilor erau logice, iar mintea sa este facuta pentru o abordare logica a stiintei juridice. “Am avut 10 aproape pe linie, doar o nota de 9 in anul I, la cursul Teoria Generala a Dreptului, si un 9 in anul IV, la Dreptul Concurentei, cu Sorin David (n.red.: partener al casei de avocatura D&B David si Baias) care, oricum, acorda note mici.” Pentru Adina Chilim-Dumitriu dreptul inseamna logica, iar faptul ca a studiat multa matematica si liceul de informatica au ajutat-o foarte mult in cariera de jurist. “Ca avocat, trebuie sa apelez la regulile logicii aproape in orice proiect. Cand studiezi un caz, trebuie sa faci tot felul de conexiuni pentru a-l rezolva”, imi explica Adina Chilim-Dimitriu. Spre exemplu, un proiect care a impus o doza mare de logica, creativitate si corelarea unor principii a fost in industria telecom pe care o cunoaste foarte bine. “Era un proiect care a implicat si un litigiu, actiuni in instanta. Efectiv, au fost necesare principii de baza pe care am realizat o constructie juridica extrem de interesanta care i-a placut si clientului. Preluasem un proces inceput de alti avocati, iar proiectul a durat sapte luni, din aprilie pana in noiembrie. Totul a curs natural, lucrurile s-au legat foarte bine inclusiv in brainstorming-ul intern”, imi spune Adina Chilim-Dumitriu cu zambetul pe buze, asa cum imi descrie orice amanunt din cariera sa, chiar si detaliile celui mai logic si usor curs din facultate, cel de “Succesiuni, Drept Civil”, cu Lucian Mihai, reputatul profesor al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti. “Totul curge de la sine daca retii principiile de baza.”Daca in primul an de facultate isi dorea sa fie judecator, pe baza “acelui idealism al tinerilor care vor sa schimbe lucrurile”, si-a dat seama ca acest traseu este imposibil dupa simularea unui proces la cursul de civil din anul II. “Am vazut ca pot gresi, ca judecator, si ca, pe cale de consecinta, nu pot dormi noaptea. In acelasi timp, as putea deveni un avocat bun care sa dezvolte argumentele pentru apararea clientului meu.”

“Eu nu am pledat in instanta niciodata si nu regret ca ofer doar servicii de consultanta juridica”, imi spune Adina Chilim-Dumitriu, care de altfel respecta foarte mult avocatii “de bara”. In opinia sa, acestia au o prezenta de spirit foarte buna prin care sa reactioneze in fata problemelor critice care apar intempestiv. “In ambele componente ale profesiei - avocatura in instanta si cea de consultanta - trebuie sa ai o siguranta de sine si, in acelasi timp, sa cunosti cazul clientului, dar cred ca avocatii din instanta sunt cei mai siguri pe sine si au o prezenta de spirit foarte buna.” Spre exemplu, la NNDKP lucreaza cu doi avocati parteneri foarte buni si respectati in breasla juristilor, Ion Nestor, specializat in consultanta juridica, si Ana Diculescu-Sova, foarte activa in instanta. “Ca avocat, simt nevoia unei a doua opinii si atunci ma consult in general cu Ion Nestor. In avocatura este decisiv sa ai parteneri de discutie. Ion si Manuela Nestor si Ana Diculescu-Sova sunt pasionati de ceeea ce fac si se completeaza unul pe celalalt.

Avocatura de business dupa 16 ani

Am in fata un avocat de business cu o experienta de 16 ani petrecuti in aceeasi firma, asa ca subiectul consecventei in cariera este foarte tentant. “Am avut multe oferte de angajare, insa una singura m-a atras in mod deosebit”, imi spune Adina Chilim-Dumitriu. Propunerile au venit din partea casei de avocatura Norton Rose din Londra in perioada 2004-2006. “Oferta m-a pus pe ganduri, insa mi s-a parut ca i-ar fi greu unei femei din est intr-o lume a barbatilor.” A devenit partener in 2004 dupa sapte ani petrecuti la NNDKP. “Domnul Ion Nestor m-a chemat impreuna cu Alina Radu, fosta colega de facultate, chiar de ziua mea, pe 1 septembrie. Ni s-a comunicat ca am devenit parteneri”, afirma Adina Chilim-Dumitriu, care glumeste pe seama faptului ca nimeni nu a intrebat-o daca vrea sau nu sa devina partener. “Eram foarte relaxata si sigura pe mine, spre deosebire de interviul de angajare din 1997, cand tremuram si nu puteam sa vorbesc de emotie.” De asemenea, Adina Chilim-Dumitriu a avut oferte si din partea altor case de avocatura de pe piata romaneasca, iar unele au fost mai bune din punct de vedere financiar. “Pentru ca sunt conservatoare si mi-a si placut de la inceput ceea ce am facut la NNDKP, am preferat sa raman in aceasta firma si sa imi pastrez si consolidez relatiile cu clientii si echipa.”Cum s-a schimbat avocatura de business in ultimii 16 ani? La inceputurile din breasla juristilor, in urma cu 15-17 ani, clientii veneau la casele de avocatura cu orice fel de probleme. “Lucrurile erau atat de usoare uneori, incat ma surprindea cum de primesc intrebari atat de simple.” Ea a constatat, totusi, ca problemele pe care avocatii trebuie sa le rezolve in ultima perioada sunt tot mai complicate, avocatura nu mai e commodity work, iar activitiatile nu mai sunt repetitive. “In prezent, lucrurile sunt mult mai sofisticate si mai specializate, in avocatura, iar problemele clientilor sunt extem de dificile. Spre exemplu, pe consultanta, vorbim despre contracte cu obiect care nu este reglementat, despre structuri pe care trebuie sa le reflecti in reorganizarea unei societati comerciale. Ca avocat, trebuie sa fii extrem de creativ. Clientii vin cu probleme delicate, aflati in situatii limita in care au nevoie de un sfat extern”

“Dependenta de copii”

Dialogul nostru ajunge la vacantele in Italia in timp ce gust din portia de “Linguine cu fructe de mare cu parfum din Capri”. Imi povesteste ca i-au placut vacantele din Roma, Venetia, Verona si Sicilia, dar ca in ultimii ani isi alege destinatiile de vacanta in functie de cat de prietenoase sunt pentru copii. “Am fost in Antalya, dar nu-mi plac asa mult resorturile lor. Prefer boutique-hotelurile din Grecia ori Sardinia, iar anul acesta avem programata o excursie la Disneyland, alaturi de copii, bineinteles.” Cea mai frumoasa vacanta a fost in Roma, pe vremea cand era insarcinata cu primul baiat, iar la inceputul carierei in avocatura ii placea sa viziteze tribunalul din fiecare oras mare vizitat. “Obisnuiesc sa le admir si acum, cel putin din exterior. M-a impresionat Palatul de Justitie din Londra, un oras de care m-am indragostit la prima vedere.”

De asemenea, indrageste Sighisoara si satele din jurul orasului medieval. “Imi place sa calatorim in tara si vreau sa ducem copiii pe munte, nu la munte. Cu adevarat pe munte am fost cu mult timp in urma. Am facut catarari in liceu si la facultate. De atunci am mers doar la munte, fara cort in spate si franghii pentru catarari”, spune Adina Chilim-Dumitriu, care este foarte “lipita” de copiii sai. “Nu stiu daca e bine sa fii atat de dependent de copiii tai. Poate e bine sa fii mai detasat uneori. Am fost cu ei la Busteni si am urcat pe Baiului. Am urcat putin inspre Urlatoarea pe traseele din Bucegi.”

Cat despre lecturile din timpul liber, Adina Chilim-Dumitriu imi spune ca citeste in fiecare seara, iar acum citeste “Fata din casa vagon”, de Ana Maria Sandu. Prefera cartile in format traditional deoarece placerea de a o rasfoi, de a avea un semn de carte prin care stii unde ai ajuns sau de a avea grija de obiectul care contine “lucrurile pe care le citesti” nu poate fi redata de niciun alt tip de suport. Petrece in jur de 30 minute in fiecare seara “in compania cartilor”, dar in functie de zile poate citi si mai mult. “Din pacate, nu am foarte mult timp la dispozitie, dar sunt carti pe care nu le pot lasa din mana si citesc pana tarziu in noapte.” Timpul limitat ramane principala sa problema, iar compromisul pe care il face mereu este ca nu-si stabileste prioritatile “asa cum trebuie”, ca nu aloca timp suficient copiilor sai si faptul ca este conectata mereu cu problemele de la birou, inclusiv atunci cand se afla in vacanta. “Am avut prima vacanta fara sa stau pe laptop trei ore pe zi abia anul acesta, de Paste si 1 mai, cand am fost in Delta. Am fost la Babadag intai, apoi la Murighiol, Sfantu Gheorghe, Sulina si Mila 23.”

Nota de plata

Apa plata 3 st. - 33 lei

Couvert 2 portii - 18 lei

Caracatita cu cartofi dulci si rozmarin - 49 lei

Salata de fructe de mare calduta - 59 lei

Linguine cu fructe de mare cu parfum din Capri - 49 lei

Fritto misto de calamar si dovlecei - 56 lei

----------

Total: 264 lei


Fotografiile au fost realizate de Mircea Dragos Photography.

@Wall-Street Lunch este un feature editorial deja traditional: interviuri inedite acordate jurnalistilor nostri de catre cei mai reprezentativi oameni din businessul romanesc, intr-un cadru informal si relaxat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri