"Colectia ABBA a lui Thomas Nordin" include obiecte datand inca din 1974, anul in care ABBA a devenit celebra castigand concursul Eurovision, cu piesa "Waterloo", scrie Mediafax.

Nordin avea pe atunci 9 ani. De-a lungul anilor, el a colectionat zeci de mii de obiecte asociate numelui ABBA, de la saboti destinati exclusiv pietei americane la papusi, materiale de presa, carti, afise.

In colectie se regasesc, printre altele, doua maxi-viniluri in suedeza, care nu au fost comercializate niciodata: una dintre cele 50 de copii ale piesei "Saang till Görel" inregistrata in 1979 pentru a 30-a aniversare a unei angajate a grupului si una din cele 200 de copii ale "Hovas Vittne", piesa scrisa in 1981 pentru a 50-a aniversare a producatorului Stig Anderson. Primul disc este estimat la 15.000 de coroane suedeze (1.700 de euro), al doilea, la 25.000 de coroane suedeze (2.850 euros).

Vanzatorul spera ca muzeul ABBA, inaugurat recent, va cumpara o parte din obiecte. Desi nu si-a indeplinit visul de a deschide el un muzeu dedicat ABBA, Nordin a imprumutat o parte din aceste obiecte pentru diverse expozitii.

Din 1974, grupul ABBA, care a avut o cariera de 10 ani, a vandut 378 de milioane de albume pe plan mondial. Doar Elvis Presley si The Beatles au vandut mai multe discuri. Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog, Benny Andersson si Björn Ulvaeus s-au despartit in 1983 si au refuzat de atunci sa mai cante impreuna.

Trupa suedeza a ajuns in repetate randuri pe prima pozitie in topurile din intreaga lume, intre 1974 si 1982. Formatia a lansat de-a lungul anilor o serie de piese devenite celebre, precum "S.O.S", "Mamma Mia", "Fernando", "Dancing Queen", "Money, money, money", "Knowing me, knowing you", "Dancing Queen", "Take a chance on me", "The name of the game", "Thank you for the music", "Gimme! Gimme! Gimme!", "The winner takes it all" si "One of us".

Sursa foto: Abbasite