Muzeul national al cinematografiei indiene se afla intr-o cladire eleganta situata in sudul orasului Mumbai, scrie Mediafax.

Amatorii de pelicule indiene, definite printr-o imbinare colorata de muzica, dansuri si cantece, vor avea ocazia sa parcurga, vizitand acest muzeu, istoria cinematografului indian, de la primele filme mute alb-negru, pana la cele mai cunoscute blockbustere din ultimii ani, distribuite in cinematografele din toata lumea.

"Este vremea ca India sa aiba propriul muzeu al cinematografiei. Avem arhive, dar nu si muzee. Iar in zilele noastre, un muzeu poate capata viata datorita tehologiei si interactivitatii", a declarat custodele muzeului, Amrit Gangar.

Situat intr-un imobil cu doua etaje, intins pe o suprafata de 560 de metri patrati, muzeul prezinta obiecte vechi, suvenire, inregistrari si echipamente folosite pentru productia de filme. Vizitatorii vor putea admira, peste numai cateva saptamani, si un afis al celebrei melodrame din 1957, "Mother India", si vor putea sa asculte cantece interpretate de K.L. Saigal, considerata prima vedeta a cinematografului in limba hindi.

Citeste si:

Muzeul nu aduce doar un omagiu cinematografiei indiene in limba hindi, ale carei productii sunt turnate in studiourile cunoscute sub denumirea generica de Bollywood, dar si peliculelor turnate in alte limbi, in diferite regiuni ale Indiei. Anual, India exporta 1.500 de lungmetraje in toata lumea.

Spre deosebire de Hollywood, situat intr-o regiune a orasului Los Angeles, Bollywood nu desemneaza un cartier propriu-zis, ci industria cinematografica in limba hindi, al carei epicentru se afla in Mumbai.

Studiourile indiene filmeaza in general in complexul "Film City", din nordul orasului Mumbai, sau in locatii pitoresti din strainatate. Alte locatii de filmare, precum studiourile "Bombay Talkies", au fost abandonate in ultimele decenii.

Pe langa constructia muzeului, in Mumbai au fost initiate mai multe proiecte pentru a omagia istoria cinematografica a orasului. In 2012, pe o faleza din fata Marii Arabiei a fost amenajata o "Alee a stelelor/ Walk of the Stars".

Sursa foto: http://www.bollywood.com