Cel mai bogat fost sportiv din lume este...David Beckam. Sau Michael Jordan. Gresit. Cu toate ca acesta din urma are o avere estimata la peste un miliard de dolari si venituri de 100 de milioane de dolari pe an, Ion Tiriac il surclaseaza cand vine vorba de primul loc in top, conform Celebrity Networth.

Ion Tiriac are o avere personala estimata la circa doua miliarde de dolari, dubla fata de cea a lui Michael Jordan. Este cel mai bogat si primul miliardar roman, fiind totodata si cel mai bogat sportiv din lume.

Ca tenismen profesionist a facut cateva milioane de dolari, insa la doi ani dupa caderea comunismului avea deja o avere de 100 de milioane de dolari. Pana in 2000 a ajuns la 500 de milioane de dolari, iar in 2005 averea sa era estimata la 900 de milioane de dolari. In 2007, anul de aderare a Romaniei la UE, Tiriac figura pe locul 840 in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, cu o avere de 1 miliard de dolari.

De la tenismen de top la om de afaceri

Ion Tiriac s-a nascut pe 9 mai 1939 in Transilvania, ceea ce i-a adus porecla de "Contele Dracula" imediat ce a inceput sa domine adversarii pe terenul de tenis. Cariera sportiva si-a inceput-o insa in echipa nationala de hochei pe gheata a Romaniei, in care a reprezentat tara la Jocurile Olimpice din Austria in 1964.

Dupa aventura olimpica, Tiriac a decis sa se apuce de tenis profesional, in perioada in care Ilie Nastase urca in primele locuri din clasamente. Cei doi au format o echipa de dublu care a devenit in scurt timp una de temut. Ajunsesera "Nasty" si "Contele Dracula" versus intreaga lume, cum se spunea atunci. Cei doi au castigat marele titlu la turneu de Mare Slem French Open in 1970.

Citeste si:
UE a produs anul trecut lumanari in valoare de 1,638 mld. euro
Eurostat: Uniunea Europeana a...

In total, Tiriac a castigat 294 de meciuri la dublu, inclusiv 22 de titluri. Cand s-a retras, in 1980, a devenit antrenor si manager, fiind cel care l-a ajutat pe tenismenul german Boris Becker sa devina cel mai bun jucator din lume in 1991. Astfel, Tiriac petrecea mult timp in Germania, ceea ce i-a permis sa dupa caderea comunismului sa aduca idei de afaceri praspete in Romania.

Prima banca privata in Romania postcomunista

Fostul tenismen a fondat in 1990 prima banca privata din Romania postcomunista, Banca Tiriac, devenita UniCredit Tiriac Bank. Banca are in prezent 184 de sucursale in tara si este parte a grupului UniCredit. Tiriac detine inca 45% din actiunile bancii. Au urmat afaceri in retail, industria auto, cea aviatica si in asigurari. De asemenea, el detine si un portofoliu rezidential.

Companiile detinute de omul de afaceri includ astazi Tiriac Holdings, TiriacAIR, HVB Tiriac Bank, Allianz-Tiriac Asigurari Romania, TiriacAuto, Tiriac Leasing, si Tir Travel. In plus, el detine clubul rezidential Stejarii Country Club, situat in nordul Bucurestiului. Clubul include si un muzeu cu peste 100 de masini de lux rare care fac parte din colectia personala a lui Tiriac. Pasiunile sale nu se opresc aici, el fiind si acreditat ca pilot profesionist.

Citeste si:
INS: Rata somajului in Romania a ajuns la 3,9% in septembrie
INS: Rata somajului in...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Simona Halep joaca meciul decisiv cu Karolina Pliskova