In loc sa citim, sa invatam, sau sa terminam cateva lucruri din lista de responsabilitati, preferam sa facem ceva care exclude toate aceste lucruri: procrastinare. Trebuie doar sa incepem ce avem de facut, insa dintr-un anumit motiv, nu putem face asta. Sa vedem de ce trebuie si cum ne putem vindeca aceasta manie a "dolce farniente".

Vrei mai mult timp? Idei mari din trei carti despre time management

Psihologii definesc procrastinarea ca un mecanism prin care unii oameni incearca sa isi induca o stare de bine intr-un anumit moment, in timp ce amana terminarea unor sarcini, stiind ca mai tarziu vor regreta asta, arata Knote. Intr-un fel, are logica: cine ar vrea sa scrie un raport de 20 de pagini cand poate sa leneveasca sau sa urmareasca un joc?

Un profesor de la Universitatea Carleton din Ottawa, Tim Pychyl, care a studiat procrastinarea timp de doua decenii, spune ca in adancul nostru multi suntem inca la varsta psihologica de 6 ani si ne place uneori sa traim ca atunci. Asta explica acel refuz de a face ceva care pune stapanire pe cei care procrastineaza.

Procrastinarea - blocarea caii catre succes

Daca stii sa tii sub control procrastinarea, este in regula sa mai pierzi vremea din cand in cand, insa aplicand asta o viata intreaga te impiedica sa iti atingi adevaratul potential. Vei fi ca un fumator care isi promite mereu ca se va lasa de anul viitor.

Citeste si:
2019, anul in care retailerii au continuat comportamentul responsabil
Retrospectiva | 2019, anul in...

Sa presupunem ca iti propui de mult sa inveti o a doua limba si tot amani asta, iar apoi gasesti un job pentru candidatii poligloti. Cu cat te apuci mai tarziu de invatat, cu atat mai tarziu vei deveni fluent intr-o alta limba, ceea ce inseamna ca este posibil sa ratezi jobul visurilor tale. Timpul este finit si daca te obisnuiesti sa amani lucruri, curand vei fi coplesit de responsabilitati si in cele din urma nu iti vei mai asuma niciuna din ele.

In loc sa ne gandim la cate avem de terminat intr-un timp scurt, este mai important sa incepem, spune psihologul Psychyl, care adauga ca atunci cand ne apucam de ceva, ne vom simti mai motivati sa terminam, intrucat taskul nu ni se va parea la fel de greu ca la inceput. Cu alte cuvinte, putin progres poate face minuni - atat fizic, cat si psihic.

De ce este atat de tentanta PROcrastinarea?

Procrastinarea poate fi definita prin amanarea responsabilitatilor urgente pe termen nedefinit, intelegand in acelasi timp ce acest comportament este unul iresponsanbil. Si atunci, de ce facem totusi asta?

Citeste si:
DUR: 9 din 10 angajatori ar renunta la o parte din salariatii firmei
DUR: 9 din 10 angajatori ar...

Felul in care filosoful britanic Derek Partif defineste sinele ne poate ajuta sa intelegem. Mai exact, el spune ca, din moment ce suntem intr-un continuu proces de invatare, schimbare si crestere, identitatea noastra nu este niciodata aceeasi, ci intr-un permanent aflux. Ca atare, nu ne identificam cu sinele nostru viitor. Asadar, daca nu stim ce vom face si cum vom fi peste trei luni, ne percepem pe noi insine in viitor intr-un fel similar in care percepem strainii. Prin urmare, tindem sa nu ne pese ca in viitor vom fi apasati de responsabilitati.

Obisnuinta de a deveni PROactiv

Oricare ar fi motivatia din spatele obiceiului de a procrastina - teama de esec, lipsa de motivatie sau sfidarea - acest pattern te poate impiedica in atingerea anumitor scopuri.

Paradoxal, studiile arata ca cei care procrastineaza au un simt bun al time management-ului. In schimb, acestia sunt predispusi la a se minti pe ei insisi si a-si ocupa timpul cu lucruri neproductive. Din fericire, controlul asupra propriilor actiuni nu este pierdut. Asadar, nu este imposibil ca o persoana care procrastineaza sa isi schimbe viziunea asupra lumii si sa capete obiceiul de a se apuca de treaba. E simplu - trebuie sa te fortezi sa incepi un lucru.

Citeste si:
(P) Cu ce te poate ajuta un Life Coach?
(P) Coachingul a devenit a...

Sursa foto: Studenta la birou/ Shutterstock.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Cat investesc companiile pentru a recruta un IT-ist. Suma este ENORMA
Setari Cookie-uri