Un tablou de Picasso, cea mai scumpa opera de arta din lume, vandut pentru 180 mil. dolari

Un tablou in ulei realizat de Pablo Picasso in 1955 a fost vandut cu 179,4 milioane de dolari la o licitatie organizata luni de casa Christie's, la New York, si a devenit astfel cea mai scumpa opera de arta tranzactionata vreodata la licitatie, informeaza Reuters, preluat de Mediafax.

Reprezentantii casei organizatoare estimasera initial ca tabloul "Les femmes d'Alger (Version O)" se va vinde cu aproximativ 140 milioane de dolari, insa licitatia de luni seara a fost mult mai disputata, iar pretul final de vanzare a fost de 179,4 milioane de dolari (inclusiv comisionul de 12% al casei Christie's).

Aceasta pictura de Picasso a fost vanduta cel mai recent la licitatie in anul 1997, cand a fost tranzactionata contra sumei de 31,9 milioane de dolari. De aceasta data, pretul de pornire a fost fixat la 100 milioane de dolari. Identitatea noului proprietar al acestei opere de arta ce apartine curentului cubist nu a fost dezvaluita.

Precedentul record mondial de pret pentru o opera de arta vanduta la licitatie a apartinut unui triptic de Francis Bacon, intitulat "Three Studies of Lucian Freud", care a fost vandut cu 142,4 milioane de dolari, tot de casa Christie's, in 2013.

O sculptura realizata in 1947 de artististul elvetian Alberto Giacometti, "L'homme au doigt", a stabilit la randul ei un record mondial de pret pentru o sculptura, dupa ce a fost vanduta cu 141,3 milioane de dolari. Precedentul record mondial de pret pentru o sculptura apartinea aceluiasi artist elvetian, a carui opera "L'homme qui marche I" a fost vanduta la licitatie cu 104,3 milioane de dolari in 2010.

Citeste si:
O masă de șah a lui Ceaușescu, scoasă la licitație
O masă de șah a lui...

Aceste recorduri au fost stabilite la licitatia organizata de casa Christie's luni seara la New York, intitulata "Looking Forward to the Past", in cadrul careia au fost puse in vanzare opere apartinand unor curente artistice diverse si unor artisti celebri, precum Claude Monet si Andy Warhol. Licitatia a generat incasari totale de 705,9 milioane de dolari, depasind cu mult estimarile specialistilor (578 milioane-668 milioane de dolari). O singura opera dintre cele 35 care au fost puse in vanzare nu si-a gasit cumparator.

Printre celelalte opere vandute cu sume considerabile luni seara la New York s-a aflat un alt tablou de Picasso, "Buste de femme (Femme a la resille)", care a fost achizitionat cu 67,4 milioane de dolari.

Tabloul "No. 36 (Black Stripe)" de Mark Rothko si pictura "Le Parlament" de Claude Monet s-au vandut fiecare cu 40,5 milioane de dolari. Alte recorduri mondiale au fost stabilite pentru artistii Chaim Soutine, Peter Doig si Jean Dubuffet - al carui tablou "Paris Polka" s-a vandut cu 24,8 milioane de dolari, depasind de peste trei ori estimarile specialistilor. Casa Sotheby's va organiza la randul ei marti seara, la New York, o licitatie dedicata artei postbelice si contemporane.

Foto: Christies.com

Citeste si:
Revista presei: inca 10 milioane de lei catre Catedrala Neamului
Revista presei 19 noiembrie:...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Setari Cookie-uri