Daca fierbem continutul unei sticle de apa minerala, dupa evaporarea totala a apei, va ramane un reziduu de apa minerala, o gramajoara alba de pulbere fina.

Aceasta se numeste Reziduu sec (sau reziduu fix) si poate fi mai mare sau mai mica, in functie de continutul apei in saruri minerale si (sau Reziduu fix). In ultimul timp, acesta a capatat o reputatie negativa pentru presupusul sau rol in formarea pietrelor la rinichi.
Din punct de vedere al valorii reziduului sec, conform legislatiei romanesti si a directivelor europene, se separa patru tipuri de apa minerala.

MINERALIZATIE Reziduu sec la 180 grade C (mg/l)
Foarte scazuta Rs < 50

Scazuta

50 < Rs < 500
Medie 500 < Rs < 1.500
Ridicata Rs > 1.500

Conform APEMIN, peste 90% din apele minerale naturale imbuteliate in Romania sunt ape bicarbonatate calcice si magneziene cu o mineralizatie medie si scazuta.

Este apa minerala naturala cu un continut mai mare de minerale periculoasa pentru sanatate? Un articol publicat recent de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania ne atrage atentia ca apele minerale naturale cu un continut ridicat al rezidului fix si calciu trebuie evitate, deoarece provoaca calculi renali, sau, mai popular, pietre la rinichi. Afirmatia este in mare parte falsa!

Mult timp, aceasta teorie parea logica, avand in vedere ca peste 80% din calculii renali sunt formati din oxalati de calciu: reduci aportul de calciu din alimente si pietrele nu mai apar. In ultimii ani, insa, tot mai multe studii au dovedit contrariul.

Totul a culminat cu cel mai extins studiu efectuat de Harward Medical School pe durata a 4 ani si pe 45.619 pacienti, care a reliefat o realitate surprinzatoare: pacientii cu o dieta mai bogata in calciu au avut o incidenta mai mica cu 44% a pietrelor la rinichi decat cei care au avut o dieta saraca in calciu. Singura sursa de calciu care favorizeaza aparitia calculilor renali este cea provenita din suplimente alimentare.

Nu insistam aici asupra explicatiei stiintifice a acestor concluzii. Mentionam doar ca nu conteaza nivelul rezidului sec si al calciului din apa minerala, ci factorii care favorizeaza fixarea calciului sub forma de oxalati la nivelul rinichilor si tipul de mineralizatie.

Principalii factori care favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi sunt: deshidratarea, consumul mare de proteina animala, sare si zahar si consumul scazut de calciu din alimente si apa.

Care ar fi cantitatile de Reziduu sec de apa minerala recomandate?

Cea mai mare parte a rezidului sec din apele minerale romanesti este reprezentat de carbonatii de calciu si magneziu. Ori „duritatea apei, costand in continutul acesteia in carbonati de calciu si magneziu, influenteaza in mod nesemnificativ aparitia pietrelor la rinichi. Mult mai important este sa bei multa apa” afirma grupul de cercetatori in frunte cu profesorul Harvey Simon de la Universitatea Harvard.

Pentru a preveni aparitia pietrelor la rinichi este mult mai importanta cantitatea de apa bauta decat continutul acesteia in minerale. Mai bine bei 10 pahare/zi de apa minerala naturala cu un continut mediu spre ridicat al rezidului sec decat 2 pahare de apa cu continut redus de minerale. Afla ce recomanda specialistii despre hidratarea optima.

Sodiul este singurul mineral ce favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi, dar apele minerale traditionale au in marea lor majoritate un continut relativ scazut de sodiu. Conform unui studiu recent al New England Journal of Medicine efectuat pe peste 100.000 de subiecti de un colectiv de medici condusi de profesor Martin O’Donnell, se recomanda un consum optim de cca. 4 grame/zi de sare, valori mai mici de 2 g/zi sau mai mari de 6 g/zi putand avea efecte negative asupra sanatatii. Daca consumam zilnic 1,5 litri de apa minerala naturala cu un continut mare al rezidului fix si continut mare de sodiu, introducem in organism doar in jur de 5% din cantitatea optima recomandata de sare.

In concluzie, noile cercetari clinice si statistice efectuate pe loturi mari de pacienti de catre universitati de prestigiu din lume spulbera mitul ca reziduul sec mare sau calciul din apa minerala favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi.

Rezulta in final ca puteti bea in maxima siguranta cantitati moderate, de pana la 2 litri/zi din apele minerale traditionale romanesti, de tipul : Borsec, Perla Harghitei, Poiana Negrii, Dorna, etc. Efectele lor benefice asupra sanatatii, puse initial in evidenta de medicina balneara traditionala sunt reconfirmate recent de tot mai multe studii de specialitate ale unor universitati de prestigiu.

Nu uita sa verifici Ghidul Apelor Minerale cand ai nevoie de informatii despre apa pe care o bei zilnic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri