La 150 de kilometri de aglomeratia Capitalei si de murmurul unei metropole europene asa cum este Bucurestiul, insa la numai 6 kilometri de orasul Ramnicu Sarat se afla mosia si vila familiei princiare Sutu, descendenta a lui Alexandru Sutu – domnitor fanariot in Moldova si Tara Romaneasca timp de 20 de ani, in perioada 1801-1821 – ambele fiind scoase la vanzare pentru suma 650.000 de euro, conform Artmark Historical Estate.

Despre comuna Grebanu din judetul Buzau nu se stiu multe, dar adaposteste unul dintre locurile pline de incarcatura istorica, fiind spatiul in care a trait familia princiara Sutu. Pozitionata pe dealurile Buzaului spre Campia Ramnicului, in apropiere de orasul Ramnicu Sarat, comuna Grebanu are o mare parte din istoria ultimilor 200 de ani influentata direct de familia nobiliara Sutu.

Descendenti directi ai domnitorului si caimacamului Alexandru Sutu, domn al celor doua principate in mai multe randuri intre 1800 si 1821, sutestii – originari din Epir (Grecia) si activi in Constantinopol - detineau mosii vaste in toata zona Buzau-Braila, fiind una dintre cele mai importante familii de boieri din perioada fanariota.

Zona comunei Grebanu si a mosiei de fata avea sa fie detinuta de trei generatii ale familiei timp de 110 ani, intre 1830 si 1940, perioada in care comuna se va dezvolta in jurul activitatii viticole. Printul Costache Sutu, tatal ultimului posesor al mosiei si al conacului din Grebanu, ctitorea in 1844 Biserica cu hramul “Sf. Nicolae”, legand in acest fel comuna de episcopia Buzaului. Conacul mosiei, ridicat in stil neoromanesc, cu un mare turn al scarii centrale si cu foisor in partea superioara, mai poarta astazi cateva mentiuni decorative cum ar fi medalioanele portret de la baza turnului si de pe fatada corpului central, amintind de gustul estetic al familiei Sutu.

Dupa 1940, povestea conacului si a mosiei se schimba radical, acestea intrand in posesia dr. Vasile Noveanu, legionar, membru al guvernului condus de Ion Gigurtu intre iulie-septembrie 1940. Perioada comunista avea sa fie marcata de nationalizare si de intrarea mosiei in administrarea statului.

Situata intr-o zona in care vinul aproape curge pe la robinet, mosia de la Grebanu a familiei Sutu se intinde pe o suprafata de peste 40 de hectare, in timp ce vila princiara se afla desfasurata pe o suprafata de 740 de metri patrati. Formata din doua niveluri, subsol si un foisor (S+P+M+Foisor), vila din judetul Buzau dispune de 11 camere si 4 bai, iar curtea conacului se intinde pe o suprafata de 1.200 mp, in timp ce 400 mp sunt reprezentanti de cladirile anexe.

Grebanu este o comuna situata in judetul Buzau si este formata din satele Grebanu (resedinta), Homesti, Livada, Livada Mica, Plevna si Zaplazi. Grebanu se afla in zona primelor dealuri ale Subcarpatilor Curburii si a unei campii piemontane dintre cursul Calnaului si cel al Ramnicului Sarat. Comuna este strabatuta de soseaua judeteana DJ203A, care leaga municipiul Ramnicu Sarat (DN2) de Murgesti, in valea Calnaului.

Pe langa mosia si vila familiei Sutu, in comuna Grebanu se afla fosta manastire Grebanu, construita in 1843, monument de arhitectura de interes national. Ea cuprinde biserica Sfantul Nicolae, turnul clopotnita si zidurile de incinta. In rest, in comuna Grebanu se afla cinci alte obiective incluse in lista monumentelor istorice din judetul Buzau ca monumente de interes local, toate clasificate ca monumente de arhitectura. In satul Grebanu, se afla casa Gheorghe Hodorcea (sfarsitul secolului al XIX-lea), casa Dinu Tinca (secolul al XX-lea), casa Ruxandra Grama (1915) si casa Matei Ungureanu (1920), iar in satul Homesti se afla biserica Sfintii Voievozi, din 1822.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri