5 fapte care iti vor castiga respectul pentru Muhammad Ali

Marele boxer Muhammad Ali a fost numit de-a lungul timpului Atletul secolului, Campionul poporului sau, succint si fara echivoc, Maretul (The Greatest). Despre el exista o adevarata literatura, sute de titluri care promit sa arate adevarul ultim despre campionul absolut al boxului.

Subiectul este, intr-adevar, ofertant. Muhammad Ali se naste in 1942, in Louisville, Kentucky, sub numele de Cassius Marcellus Clay Jr. La 12 ani invata sa boxeze ca sa se apere la scoala, si invata atat de bine sa se apere incat in 1960 deja castiga titlul olimpic, inainte sa treaca la boxul profesionist. Viteza si agilitatea il fac de neinvins in ring, iar personalitatea sa exploziva il transforma intr-o vedeta mediatica. Se converteste la islamism si adopta numele Muhammad Ali, nume care devine o legenda. Este carismatic, evaziv, rebel si provocator, erou si fanfaron, ireverent, militant pentru egalitate rasiala. Este un showman desavarsit si o personalitate imposibil de ignorat.

Biografie Muhammad Ali

Muhammad Ali si-a publicat autobiografia inca din 1975, sub titlul The Greatest: My Own Story, un volum editat de laureatul Premiului Nobel, Toni Morrison. In 2004 a publicat o alta autobiografie, The Soul of a Butterfly, scrisa impreuna cu fiica sa, Hana Yasmeen Ali. Cu subtitlul “Reflections On Life's Journey”, aceasta autobiografie este la fel de sincera si directa ca prima, insa e mult mai emotionanta, aratand latura maturitatii marelui campion. Fratele sau, Rahaman Ali, a scris si el o carte biografica, That’s Muhammad Ali’s Brother, de altfel foarte apreciata de cititori.

Lovit de Parkinson, la inceputul anilor 80, Ali isi incheie rapid cariera de boxer profesionist, insa nu dispare din spatiul public, ci isi dedica eforturile cauzelor umanitare. Pe langa succesele obtinute in ringul de box, Muhammad Ali si-a castigat un loc respectabil ca reper social si cultural. Iata cinci evenimente pentru care Muhammad Ali merita tot respectul nostru si care nu au legatura cu boxul.

Citeste si:
FOTO-REPORTAJ: O zi in pepiniera de olimplici de la Izvorani
Mihai Covaliu, Presedinte...
  1. In martie 1966, Ali a refuzat sa fie inrolat in armata si sa lupte in razboiul din Vietnam. A platit scump pentru asta: i-a fost confiscat titlul, licenta de box si chiar pasaportul. Niciun stat americat nu i-a acordat licenta de boxer profesionist timp de trei ani, asa ca Muhammad Ali nu a mai boxat pana in 1970. Si-a motivat refuzul astfel: “Nu, nu o sa ma duc la zece mii de mile departare ca sa ajut la uciderea si arderea altei natiuni doar pentru a continua dominatia stapanilor albi asupra oamenilor mai inchisi la culoare”. Arestat, compromis ca boxer si riscand o pedeapsa de trei ani de inchisoare, Ali a ramas neclintit: “Nu am nimic de pierdut daca ma ridic pentru convingerile mele. Deci o sa merg la inchisoare”.
  1. In 19 ianuarie 1981, la Los Angeles, Mohammad Ali a convins un sinucigas sa nu-si puna capat zilelor. Barbatul, un tanar african-american lovit de saracie si depresie, l-a recunoscut imediat pe Ali. Dupa 20 de minute de discutii, campionul l-a convins pe tanar sa nu abandoneze speranta sa i-a promis ca il va ajuta sa-si gaseasca o slujba. Evenimentul a fost inregistrat si a facut senzatie in mass media vremii.
  1. In 1990, inainte de Razboiul din Golf, Ali a vizitat Irakul si s-a intalnit cu Saddam Hussein pentru a negocia eliberarea unor ostatici americani. A obtinut eliberarea ostaticilor, in schimbul promisiunii de a aduce in America o “perspectiva cinstita” despre Irak.
  1. Ca musulman, a condamnat public atentatele de la 11 septembrie 2001 si terorismul islamic, afirmand ca aceste acte de violenta nu au nimic de-a face cu religia musulmana. "Islamul este o religie a pacii […] care nu promoveaza terorismul sau uciderea oamenilor”, a spus atunci Muhammad Ali, numindu-i pe atacatorii de WTC “fanatici rasisti care isi spun musulmani”. A fost prima luare de pozitie a unei celebritati de religie islamica pe acest subiect si una dintre putinele de acest fel.
  1. In 2011, Muhammad Ali a intervenit pe langa autoritatile de la Teheran pentru eliberarea a doi turisti americani. Scrisoarea, adresata ayatollahului Ali Khamenei, se pare ca a avut efect, pentru ca Josh Fattal and Shane Bauer au fost eliberati in acelasi an. In 2015 a facut din nou apel catre autoritatile iraniene, de data aceasta pentru eliberarea jurnalistului Jason Rezaian. In ianuare 2016, Rezaian a ajuns acasa pe 17 ianuarie, in ziua cand Muhammad Ali implinea 74 de ani. Fostul boxer a scris atunci pe contul sau de Twitter: “Va multumesc tuturor pentru urari. Cel mai frumos cadou a fost sa aflu despre eliberarea lui Jason Rezaian din Iran – o adevarata binecuvantare”.

Sursa foto: wikipedia.org

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Setari Cookie-uri