Intoarcerea la ritmul de viata cotidian dupa o vacanta in care timpul parca a stat in loc si ti-a oferit cele mai bune momente este, adesea, un pas dificil. Cu totii suntem nerabdatori sa plecam in vacanta, insa e mai greu sa gasesti pe cineva care vrea sa revina din vacanta. Nostalgia post-vacanta este realitatea cu care toti ne confruntam: inboxul e plin cu e-mailuri de la birou sau grija fata de banii ramasi in buzunar sunt realitati dupa fiecare vacanta.

Potrivit unui studiu international la care au participat 29.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani realizat de motorul de cautare a calatoriilor, Momondo, 24% dintre respondenti au spus ca se simt stresati, iar 45% se simt tristi sau deprimati atunci cand se intorc la locul de munca dupa vacanta. Dar de ce ai mai vrea ca acest moment sa fie de fiecare data atat de greu? Iata opt sfaturi care te ajuta sa treci peste nostalgia post-vacanta:

1. Planuieste urmatoarea vacanta

Conform cercetarii din Publicatia Oficiala a Societatii Internationale de Studii privind Calitatea Vietii, cel mai fericit moment dintr-o vacanta nu este nici macar vacanta in sine – este planificarea acesteia, entuziasmul si anticiparea venirii ei. In acest sens, atunci cand esti in aeroport sau in zborul inapoi spre casa, nu sta pe ganduri si incepe mai bine sa planifici urmatoarea calatorie.

2. Accepta nostalgia

E un pas-cheie sa intelegi faptul ca ceea ce simti este „doar" nostalgia post-vacanta si nicidecum ceva mai serios. S-ar putea sa simti ca viata ta este incredibil de plictisitoare in acel moment, dar mergi cinci minute intr-un loc linistit si gandeste-te la tot ce este bun in viata ta. Viata este destul de generoasa, indiferent unde e acasa pentru tine.

3. Pregateste-te sa revii acasa inainte de a pleca

Desi este usor sa te pierzi in starea de incantare si in graba de a iesi afara pe usa lasand lapte in frigider si e-mailuri de la job la care nu ai raspuns, fa-ti timp sa pregatesti intoarcerea ta. Sa revii la locul de munca dupa vacanta este intotdeauna greu, dar stiind ca ai lasat totul pus la punct te va ajuta sa te deconectezi complet in timpul vacantei. La fel si pentru acasa: nu lasa in ultimul minut lucrurile aruncate pe jos si, da, arunca laptele desfacut.

4. Gandeste-te la amintirile din vacanta

Sigur ca s-ar putea sa te surprinzi din nou intepenit in spatele biroului tau, dar nu trebuie sa te holbezi la calculator toata ziua. Imprima o fotografie din calatoria ta si salveaz-o si in calculator. Asa vei pastra o senzatie proaspata a vacantei si te va inspira sa revii in acel loc sau intr-un alt loc cat mai curand posibil.

5. Intoarcere treptata

Daca este posibil, incerca sa lasi sa treaca o zi sau doua pana iti revii, de exemplu spala hainele si recupereaza ore de somn. Daca trebuie sa incepi direct munca, pregateste acest moment inainte de a pleca in vacanta (pasul 3) si incerca sa incepi sa lucrezi la mijlocul saptamanii, in acest fel prima saptamana este mai scurta. Conform Studiului Anual de Zboruri realizat de Momondo, ziua in care gasesti zborurile cele mai ieftine este ziua de marti.

6. Pauza de weekend

Urmatoarea vacanta nu trebuie sa fie la ani sau sute de kilometri distanta. De ce sa nu faci o excursie de weekend? Incerca asta in tara de origine sau undeva aproape, uneori tot ce conteaza este sa iesi din oras.

7. Fa o schimbare

Cand te intorci din vacanta si revezi casa ta si aceleasi lucruri vechi poate fi un pic deprimant uneori. Asadar, de ce sa nu faci o schimbare? In plus, nu-i asa ca viata pare mult mai putin complicata atunci cand traiesti cu doar o valiza? Scapa de lucruri inutile si ofera-i locului tau o curatenie completa indiferent de perioada si asa vei apartine unui loc nou pentru o noua versiune a ta.

8. Ai grija de mintea si de corpul tau

Da, stim deja – nimeni nu vrea sa citeasca ceva legat de cum sa faci exercitii fizice, dar nu putem nega descoperirile stiintifice: toate acele endorfine care se ingramadesc in tine in timp ce esti in vacanta? Sunt identice cu cele care circula prin tine dupa ce ti-ai pus in miscare corpul. Iar daca intr-adevar nu te poti motiva sa mergi la sala, iesi in oras si socializeaza. Sa iesi cu prietenii si sa iti pastrezi starea de spirit buna are aceleasi rezultate, insa fara beneficiile fizice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri