Zeci de camasi romanesti din muzeele lumii, reconstituite intr-o expozitie la Muzeul Taranului

Zeci de camasi romanesti, gazduite de muzeele lumii, au fost reconstituite de 33 de artiste romance si pot fi vazute de sambata la Muzeul National al Taranului Roman, in Sala Tancred Banateanu, in expozitia "Ia Aidoma".

Originalele sunt pastrate in depozitele muzeelor, iar cele 33 de autoare care le-au readus la viata sunt membre ale comunitatii Semne Cusute in Actiune, grup constituit pe Facebook in martie 2014, la initiativa arhitectei Ioana Corduneanu, intitulat Sezatoare Virtuala.

Camasile provin din colectiile Metropolitan Museum din New York, Muzeul de Textile din Canada, Muzeul Etnografic din Geneva, Muzeul de Textile de la Lyon, Muzeul Horniman, din Marea Britanie, Muzeul de Etnografie din Sankt Petersburg, dar si din colectii private, scrie News.ro.

Reprezentantii MNTR au explicat ca aceste camasi au fost reconstituite dupa fotografii, unele dintre ele fiind alb-negru, din anii 1920. "Pentru realizarea camasilor, provocarea a fost rezolvarea ecuatiei ce tine compozitia in echilibru: adaptarea modelului in functie de panza si de fibre, gasirea pasului ideal de cusatura, ritmarea si incadrarea modelelor astfel incat sa rezulte proportiile corecte", spun muzeografii.

Replicile au respectat materialul si tehnica de lucru: arnici, matase, lanita, fir de aur si argint, panglica fina de cupru suflata cu argint, fluturi de aur. Camasile s-au lucrat cu puncte de cusatura vechi, folosite la noi inainte de aparitia cruciulitelor si a stilului "artizanat”. In expozitie va fi explicat procesul prin care trece panza pentru a deveni ie. Se vor prezenta tehnici de cusut declarate iesite din uz acum 100 de ani, ce au fost recuperate si readuse in actualitate, in cadrul grupului de cusut. Expozitia va putea fi vizitata la Sala Tancred Banateanu de la Muzeul National al Taranului Roman, pana pe 17 decembrie 2016, in fiecare zi intre orele 10.00 si 18.00. Intrarea este libera.

Citeste si:
Premieră în Sibiu: Plimbări cu sania trasă de câini... în muzeu
Premieră în Sibiu: Plimbări...

© Andreass96 | Dreamstime.com - Traditional Romanian Blouses


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »



Setari Cookie-uri