Un trend social interesant, care reprezinta o provocare pentru agentiile de turism, chiar daca se afla inca la inceput de drum in Romania, este acela al nuntilor organizate in destinatii exotice precum Maldive, Cuba, Bali, Mexic sau Thailanda, a relatat Raluca Anghel, specialist in marketing turistic, pentru Agerpres.

"Cand ne gandim la o nunta, de obicei ne gandim cum sa o organizam pe meleagurile noastre, acasa, la mire sau la mireasa, sau la un local aflat intr-o zona din Romania cu un peisaj frumos. Bine este atunci cand macar luna de miere ne-o putem petrece mai departe de litoralul romanesc sau de Valea Prahovei. In ultimii ani s-a impamantenit si pentru tinerii insuratei, mai cu dare de mana, ca o saptamana de miere e mai potrivita in Maldive, Thailanda, Vietnam sau mai nou in Bali si Zanzibar. O anumita categorie de romani, iubitori de calatorii, si ma refer aici la antreprenori, angajati in functii de top management, dar si la expati, aleg sa isi oficieze nunta pe malul marii intr-o destinatie indepartata", spune Raluca Anghel.

Ea subliniaza, insa, ca nunta nu este, de obicei, una ce pastreaza ritualuri traditionale, ci are un caracter mult mai restrans, de obicei din alai facand parte doar mirii, nasii si membrii foarte apropiati ai familiei. Astfel, nunta si luna de miere se intampla in acelasi loc, dar experienta este cu adevarat una pentru o viata.

"Atunci cand avem cereri de organizare a unor astfel de evenimente speciale cum ar fi nunta si luna de miere ne ajuta relatia foarte buna pe care o pastram cu marile hoteluri din destinatii precum Republica Dominicana, Costa Rica, Singapore, Thailanda, Mexic,Cuba, Brazilia etc. Dupa ce specialistii nostri afla dorintele viitorilor miri, impreuna cu reprezentantii hotelului ales organizam evenimentul in detaliu in asa fel incat clientii nostri sa aiba nunta visata', precizeaza Daniela Shah, coproprietar Eturia.

Avand in vedere ca acest tip de solicitari reprezinta evenimente aparte pentru agentia de turism, ele se incadreaza la vacante de tip 'tailor made' si, astfel, este dificil de specificat un buget, explica Daniela Shah. Bugetul este unul diferentiat dupa hotel, cereri, destinatie, durata etc.

In ceea ce priveste pachetele de honeymoon, Eturia are sejururi in Kuala Lumpur & plaja Pangkor Laut de 10 zile pornind de la 1.750 euro/persoana, sejur Singapore & plaja Krabi Thailanda, 10 zile de la 1.850 euro/persoana, dar si luna de miere in Brazilia, 14 zile 3.090 euro/persoana.

"Cred ca acest trend s-a dezvoltat mai ales prin copiere sa zic asa. Am vazut cum fac vecinii nostri occidentali si ne-am gandit: de ce nu? Adevarul este ca, uneori, cu bani mult mai putini reusesti sa iti creezi un moment unic departe de asa zisa "nebunie" care are loc in jurul fiecarei ceremonii organizate in tara. Mirii care aleg genul acesta de nunta cu siguranta cheltuie mai putin pentru festivitatea in sine, dar se bucura mai mult de ea", spune Raluca Anghel.

Aceasta apreciaza ca in anii care vor urma, daca economia isi pastreaza o crestere echilibrata, agentiile specializate pe destinatii exotice vor inregistra cereri mult mai multe pe acest segment de public si de vacante.

"O astfel de nunta in Republica Domnicana, Cuba, Maldive, Singapore, Mexic nu se desfasoara asemenea unei din Romania. In general, mirii cauta ceva simplu, o ceremonie religioasa in spiritul locului, pozitionata cat mai aproape de plaja sau, dupa caz, intr-o capela construita exact pentru astfel de ocazii. Ornamentele sunt importante, pozele si cina care urmeaza juramintelor nu sunt de neglijat. Nunta si luna de miere sunt create de specialistii nostri in jurul unor teme romantice astfel incat turistii sa fie cu adevarat fericiti", a precizat Daniela Shah, coproprietar Eturia.

Aceasta spune ca, din experienta ei, mirii a caror nunta s-a desfasurat in astfel de locuri fac recomandari si prietenilor sa aleaga pentru nunta lor tot destinatii exotice.

"Am avut astfel de cereri in principal, de la tineri. Solicitarile au fost pentru mai multe persoane, insa nu pentru grupuri mari.
Cele mai cerute destinatii pentru astfel de evenimente sunt Grecia, SUA, Mexic, Republica Dominicana, Indonezia (Bali), Thailanda, Maldive, Seychelles. Mirii ne cer pachete care sa includa pachetul de zbor, transfer, cazare cu masa, organizare si formalitati pentru oficierea casatoriei (cu preot local sau din tara, in functie de religie sau destinatie). Tot noi ne ocupam ca certificatul de casatorie sa aiba apostila, cea care valideaza casatoria si pe teritoriul Romaniei", a precizat Oana Bucur, director turism extern compania de calatorii EXIMTUR.

Pachetele includ decoruri, flori, buchetele pentru mireasa si nase, tortul, masa festiva. Pentru un astfel de eveniment organizat in afara tarii, rezervarile trebuie facute cu destul de mult timp inainte, cel putin circa sase luni. Oana Bucur spune ca mirii trebuie sa se adreseze din timp agentiei de turism din mai multe motive principale - disponibilitate si pret, organizarea efectiva deoarece sunt multe restrictii pe fiecare destinatie in parte, foarte multe documente de tradus si transmis, organizarea efectiva a evenimentului si efectuarea si plata rezervarilor.

"Tarifele difera extrem de mult. Depind in primul rand de destinatie, daca se doreste organizarea nuntii in Europa sau in destinatii exotice. Apoi depind de momentul solicitarii rezervarii (disponibilitate, reduceri early booking), de numarul de participanti si de numarul de servicii contractate (doar oficierea ceremoniei si un decor simplu sau servicii suplimentare ca de exemplu buchet de mireasa, tort, muzica live, servicii foto/video sau chiar servicii inedite ca de exemplu oficierea sub apa sau in aer)", a precizat Oana Bucur.

Orientativ, tarifele, strict pentru eveniment (fara a include transport si cazare), incep de pe la circa 1.500 euro, in Grecia, dar pot depasi 7.000 euro, in Las Vegas pentru un pachet premium.

Santorini, Tenerife si Sharm El Sheikh sunt destinatiile preferate ale turistilor Cocktail Holidays pentru petrecerea lunii de miere. Preturile incep de la 537 euro/persoana in Santorini la un hotel de 4 stele si se apropie de 1.000 de euro de persoana in Tenerife. Reprezentantii agentiei spun ca majoritatea mirilor isi rezerva voiajul de nunta cu cel putin doua luni inainte si solicita hoteluri 'adults only'.

Sursa foto: Shutterstock / MaxSobeh

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri