Daca nu ai ajuns inca la Cazanele Dunarii, e timpul sa iti rezervi un weekend pentru a vizita unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Romania. Locul atrage in fiecare an o multime de turisti. Pe langa vizitarea obiectivele turistice, poti face plimbari cu barca pe Dunare sau drumetii in Parcul National Portile de Fier.

Cazanele Dunarii sunt un sector din defileul Dunarii la trecerea prin Muntii Carpati, potrivit informatiilor furnizate de wikipedia.org. Au o lungime de circa 9 kilometri si se afla la doar 16 kilometri de localitatea Orsova.

Cazanele Dunarii sunt compuse din Cazanele Mari, care au o lungime de 4 kilometri, si Cazanele Mici, cu o lungime de 3 kilometri. Cazanele Mari se incadreaza intre Masivele Ciucarul Mare (Romania) si Veliki Strbac (Serbia). La baza peretelui de calcar ce flancheaza aceasta portiune a Cazanelor Mari exista doua cavitati: Pestera Ponicova si Pestera Veterani. Cazanele Mici se afla intre masivele Ciucarul Mic (Romania) si Mali Strbac (Serbia).

Cazanele Dunarii si masivele Ciucarul Mare si Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Portile de Fier.

Chipul lui Decebal

Cazanele Dunarii

Foto: Shutterstock.com

Cel mai spectaculos obiectiv turistic din zona este Chipul lui Decebal, care atrage cei mai multi turisti. Chipul lui Decebal este un basorelief sculptat in stanca, inalt de 55 de metri aflat in zona Cazanelor Mici, intre localitatile Eselnita si Dubova, in apropiere de Orsova. Sculptura, una dintre cele mai inalte din Europa, fost realizata de 12 sculptori alpinisti, intre anii 1994 – 2004. Lucrarea a fost platita de omul de afaceri Iosif Constantin Dragan.

Tabula Traiana

Nu departe de Chipul lui Decebal, pe malul sarbesc, la iesirea din Cazanele Mici, de aproape 2000 ani se gaseste placa memoriala romana "Tabula Traiana", cu o lungime de 4 metri si o inaltime de 1,75 metri, potrivit wikipedia.org.

"Tabula Traiana" este un monument ridicat de adversarul regelui Decebal, imparatul roman Traian, pentru a marca marsul trupelor imperiale romane spre Dacia si a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac in anul 105 si finalizarea drumului militar roman al lui Traian.

Manastirea Mraconia

Destinatii de weekend: Plimbare printre Cazanele Dunarii

Foto: Shutterstock.com

Tot in apropierea statuii Chipul lui Decebal se afla si Manastirea Mraconia, construita pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare. Relieful din zona nu permite trecerea a doua vase simultan, de aici necesitatea unui punct de observare si dirijare, potrivit adevarul.ro. Ruinele vechii manastiri au fost inghitite de apele lacului de acumulare Portile de Fier si mai pot fi vazute doar atunci cand nivelul apei este foarte scazut.

Pestera Ponicova

Un alt obiectiv important in zona Cazanelor Dunarii este Pestera Ponicova, cea mai mare pestera din Defileul Dunarii, potrivit wikipedia.org. Pestera este sapata in versantul stang al Dunarii, in Cazanele Mari. Galeriile sale insumeaza 1.660 de metri, strabatand Ciucaru Mare si iesind in Dunare. Este accesibila de pe uscat sau de pe Dunare cu barca. La intrarea in Pestera Ponicova, paraul cu acelasi nume creeaza niste chei scurte si salbatice si un pod natural lung de circa 25 de metri si inalt de circa 8 metri. Pestera a fost declarata rezervatie speologica datorita unor resturi de fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramica foarte veche si a unor specii endemice.

Pestera Veterani

Ce poti face la Cazanele Dunarii

Foto: Shutterstock.com

La Pestera Veterani, turistii pot ajunge numai pe apa. Situata la o inaltime de circa 70 de metri deasupra apei, pestera are o lungime totala de 173 de metri si o latime de 40 de metri. Pestera Veterani a fost locuita cu peste 4.000 de ani in urma, scrie adevarul.ro. Omul primitiv a folosit-o pentru adapost, dacii pentru a se inchina lui Zamolxis, turcii si austriecii in scopuri militare.

Cetatea Tricule

O atractie turistica din zona Cazanelor este Cetatea Tricule. Cetatea este partial scufundata sub apele Dunarii. Cetatea mai este cunoscuta si sub numele de Trikule sau Triculi, iar denumirea sa provine de la faptul ca avea trei turnuri dispuse in colturile unui triunghi ipotetic. In prezent, turistii mai pot admira doar doua dintre turnuri, dupa ce al treilea a fost inghitit de Dunare in urma cu cica 100 de ani. Cetatea a fost construita in secolul XVI, iar de-a lungul timpului a fost ocupata de austrieci, turci, datorita pozitiei strategice.

Turistii care ajung in zona Cazanelor Dunarii pot face si cateva trasee montane pe masivele Ciucarul Mare si Ciucarul Mic. Privelistea este absolut spectaculoasa, iar odata ajunsi in varf, drumetii se vor putea bucura de o panorama incredibila spre Cazanele Mari si Cazanele Mici.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri