In multe industrii, lucratul in ture face parte din programul obisnuit al angajatilor. Companiile recurg la acest model de lucru pentru a face fata cerintelor pietei, pentru a-si maximiza productivitatea ori pentru a compensa pentru diferentele de fus orar, atunci cand colaboreaza sau apartin de un concern mai mare, cu sediul in alta tara.

Daca pentru companii exista mai multe avantaje ale schimbului de ture, nu la fel stau lucrurile si pentru angajati. Pe termen lung, munca in ture isi poate lasa amprenta asupra sanatatii si psihicului angajatilor, iar efectele sunt cu atat mai dure in cazul celor care nu isi cunosc foarte bine drepturile.

De exemplu, putini sunt cei care stiu ca prevederile din codul muncii reglementeaza numarul de ore pe care companiile le pot impune pentru turele de noapte, dar si modul in care angajatii trebuie platiti pentru efectuarea lor. Mai mult, daca citesti aceste prevederi vei afla ca angajatii care lucreaza in ture au inclusiv dreptul la reducerea orelor de munca in zilele cu program de noapte. Este important ca toti angajatii sa isi cunoasca aceste drepturi, intrucat munca in ture poate avea efecte negative asupra organismului, toate dovedite de studii:

Interferenta cu ritmul circadian

Turele de noapte iti forteaza organismul sa functioneze dupa un program care este impotriva ritmului sau circadian. Asta inseamna ca trebuie sa te odihnesti pe timpul zilei suficient pentru a face fata programului de noapte. Un somn bun are o importanta mult mai mare decat i se acorda pentru organismul nostru. In timpul somnului corpul elimina toxine, se reface, sunt accelerate procesele de vindecare si este incetinita eliberarea hormonului de stres in organism. In aceste conditii, turele de noapte interfereaza cu aceste procese esentiale si, in timp, poate cauza probleme de sanatate si poate duce la scaderea imunitatii.

Creste riscul de cancer la san

Femeile care lucreaza noaptea au un risc crescut de a face cancer la san, iar incidenta bolii nu este mai mare doar in randul celor care muncesc in ture constant, ci ramane la cote ridicate chiar si cand este vorba doar de o singura noapte lucrata pe saptamana.

Risc crescut de infarct

Un studiu publicat in 2012 in British Medical Journal a aratat ca persoanele care lucreaza in ture de noapte au un risc mai mare cu 7% de a suferi un infarct. Studiul nu a descoperit de ce riscul este mai mare, dar oamenii de stiinta cred ca schimbarea obiceiurilor de odihna afecteaza circulatia sangelui in organism si tensiunea arteriala.

Schimbari la nivelul metabolismului

Metabolismul nostru este influentat de hormoni. Leptina, de exemplu, este un hormon care joaca un rol crucial in reglarea greutatii, a nivelul de glucoza din sange si a insulinei. Atunci cand lucram in timpul noptii, secretia si circulatia in organism a acestui hormon este incetinita, ceea ce poate duce la cresterea in greutate, nivel crescut al colesterolului sau diabet.

Suprimarea secretiei de melatonina

Melatonina este o substanta secretata de organism atunci cand este expus la intuneric si care este responsabila de buna functionare a ciclurilor de trezire/adormire. Persoanele care trebuie sa adoarma atunci cand afara este lumina pot avea un somn mai agitat sau pot suferi de insomnii, intrucat organismul lor nu este capabil sa secrete melatonina la fel de eficient fara sa fie expus la intuneric.

Privarea organismului de vitamina D

Vitamina D este esentiala pentru sanatatea noastra si ajuta la fixarea calciului in oase. Desi consumam zilnic alimente care contin vitamina D, cea mai mare cantitate este produsa de corpul nostru, atunci cand este expus la razele soarelui. Totu� i, cand o persoana lucreaza pe timpul noptii, ea nu mai beneficiaza de toate avantajele expunerii la lumina, iar o scadere a nivelului de vitamina D din organism poate fi prima consecinta. Lipsa acestei vitamine poate duce la alte probleme de sanatate, precum cancerul de san, de colon, de prostata, boli cardiovasculare, osteoporoza sau depresie.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Atstock Productions

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri