Romanii considera ca a manca sanatos inseamna, in primul rand, o dieta echilibrata si un meniu cu mai multe fructe si legume, dar si sa manance mancare proaspata si naturala si sa gateasca acasa, arata un studiu realizat de Mercury Research si Global Market Research*. Nu sunt departe de adevar, sustine un nutritionist dietetician, care arata ca gestionarea cantitatilor reprezinta cheia unei alimentatii corecte.

Te invitam la Future Healthcare, eveniment wall-street.ro dedicat domeniului farmaceutic si serviciilor medicale, pentru a afla mai multe despre industria de sanatate. Inscrie-te gratuit la conferinta aici!

Aproape doua treimi (64%) dintre romanii pe care ii intereseaza sa manance sanatos afirma ca si-au imbunatatit regimul alimentar in ultimele 6 luni de la realizarea studiului si doar un numar mult mai mic, de 3%, ca s-a inrautatit, tendinta care se observa si la nivel global.

Exista si exceptii, tari precum Japonia sau Turcia, unde pentru cei mai multi regimul alimentar a ramas la fel ca inainte, arata studiul citat.

La nivel global exista similaritati intre obiceiurile alimentare sanatoase si notiunea de ce inseamna a manca corect, cu toate acestea sunt si particularitati care au fost remarcate de la regiune la regiune. Europenii apreciaza intr-o mai mare masura consumul de mancare proaspata si naturala, pe cand locuitorii din America de Nord sunt mai interesati de cerealele integrale si alimentele cu un continut scazut de sodiu, iar sud americanii pun mai mare pret pe diete cu un aport scazut de zahar si evitarea alimentelor prajite.

Romanii in lupta cu alimentele nesanatoase

Cele mai frecvente masuri luate in ultima vreme de romanii preocupati sa manance sanatos au fost sa introduca in alimentatie mai multe fructe si legume (44%), sa reduca consumul de zahar (43%), sa manance mancare gatita preparata acasa (39%), precum si sa reduca alimentele procesate (35%). De asemenea, pestele a fost preferat in defavoarea altor tipuri de carne, au redus consumul de carbohidrati, de proteine animala sau consumul de lactate. La nivel global, eliminarea sau reducerea din dieta a alimentelor procesate a fost imbratisata de un sfert dintre persoanele care doresc sa manance sanatos.

Principalele motive pentru care romanii considera ca merita sa faca un efort sa manance sanatos sunt legate de starea de sanatatea pe termen lung si prevenirea problemelor medicale (26%), dar si de dorinta a se simti bine si de a avea mai multa energie (24%) sau pentru a slabi (22%). O sanatate buna este asociata cu mentinerea greutatii, o imunitate buna, energie sporita sau prevenirea afectiunilor cardiovasculare. De asemenea, imbunatatirea sanatatii psihice si emotionale conteaza pentru o parte dintre respondenti. Este de remarcat ca in comparatie cu restul lumii, asiaticii sunt preocupati intr-o mai mare masura de functionarea buna a creierului, de imbunatatirea memoriei, concentrarii, sau functiilor cognitive.

Medic nutritionist: Sa nu exageram cu sursele de proteina animala

O alimentatie corecta trebuie sa acopere cateva principii de baza, explica un nutritionist dietetician pentru wall-street.ro.

In primul rand, o alimentatie corecta inseamna un program al meselor bine stabilit in functie de activitatile fizice, completat de un plan nutritional personalizat in care sa se respecte necesarul caloric al fiecarui organism. Totodata, este importanta si gestionarea cantitatilor pentru fiecare masa si anume sa nu exageram cu sursele de proteina animala care ar trebui sa fie intr-un raport mult mai mic fata de legume, leguminoase si cereale.

De asemenea, nutritionistul este de parere ca o alimentatie echilibrata inseamna si alegerea alimentelor cat mai putin procesate, dar si gatirea acestora intr-un mod cat mai dietetic (gatitul la abur, fierbere si coacere ), astfel incat sa nu se piarda multe elemente nutritionale.

*Cel mai recent studiu realizat in 16 tari in luna iulie a anului trecut de Mercury Research si asociatia de cercetare de piata, Global Market Research, in randul persoanelor care sunt preocupate de un regim alimentar sanatos arata ca produsele procesate si gata preparate pierd teren in favoarea mancarurilor gatite acasa cu ingrediente proaspete. Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 7400 de persoane preocupate de o alimentatie sanatoasa, cu varste intre 18-65 de ani.

Sursa foto: Photo by Louis Hansel on Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri