Nunta este un eveniment important in viata fiecaruia, iar romanii nu fac rabat cand vine vorba de organizarea acesteia. Din contra, nuntile la romani sunt costisitoare si destul de extravagante, prin urmare si bugetul trebuie sa fie pe masura. Cat costa o nunta, in medie, in Romania si pe ce se duc banii, mai jos.

Din momentul in care un cuplu s-a logodit si pana in clipa in care are loc marele eveniment, dureaza in medie 12-14 luni, timp in care majoritatea isi planifica marele eveniment. Mirii isi aloca bugetul direct proportional cu elementele pe care le considera esentiale pentru un astfel de eveniment.

Astfel, potrivit Newlywed Report 2019, cele mai importante evenimente in organizarea unei nunti sunt: fotografiile (90%), locatia (84%), tinuta de nunta, inclusiv make-up si hairstyle (80%), tortul (76%), florile (74%) si muzica (72%).

Millenialii, care reprezinta in momentul de fata majoritatea persoanelor care fac marele pas si se casatoresc, sunt destul de atenti la detalii, isi doresc o nunta care sa ii reprezinte in totalitate si isi petrec zilnic intre 1 si 2 ore pentru research online, arata acelasi studiu.

Bugetul unei nunti in Romania variaza intre 6.000 si 10.000 de euro - excluzand locatia si meniul de nunta - insa cifrele arata ca, de multe ori, mirii se indragostesc de anumite detalii neprevazute si ajung sa cheltuiasca cu pana la 30% mai mult decat si-au propus.

"Mirii de azi sunt mult mai atenti cu bugetele pe care le aloca acestui eveniment, pentru ca, de cele mai multe ori, ei suporta costurile nuntii. Avand in vedere varsta la care se casatoresc romanii, multi dintre ei se bazeaza pe bugetul propriu, prin urmare research-ul pentru furnizori este facut pe masura", spune Anca Tanase, organizatorul targului Mireasa Made in Ro, eveniment dedicat designerilor si creatorilor romani, care are loc pe 8-9 februarie, la Hotel Sheraton din Bucuresti.

Astfel, potrivit estimarilor designerilor si expozantilor de la targul Mireasa Made in Ro, bugetul mediu alocat in Romania pentru o nunta se imparte astfel:

  • rochie - de la 3.000 lei pana la 5.000 lei

"Pentru ca nu vorbim de orice rochie, ci despre rochia de mireasa, ce se presupune ca e “the dress” of her life, miresele sunt dispuse sa aloce bugete in medie de 1.000 -2.000 de euro, dar sunt si cliente care, pentru o rochie custom made, au buget mult mai mare. Evident, depinde mult de tesaturile din care se realizeaza rochia, de timpul de lucru alocat manufacturii acelei rochii", considera Nicole Enea, designer.

  • costum - de la 2.500 lei pana la 3.500 lei

"Barbatii ar trebui sa-si propuna un buget de cel putin 3.000 de lei pentru costumul de mire, pentru a nu face rabat de la calitate, iar comanda ar trebui sa vina cat mai devreme, mai ales daca se doresc tinute speciale, made to measure", spune Razvan Radu, Tailor du Garcon.

  • pantofi - 500 lei
  • verighete - de la 2.000 lei pana la 3.000 lei

"Romanii sunt mai inclinati spre bijuterii unicat, ies din zona clasica si merg pe design contemporan, cat mai personalizat. Avem solicitari inclusiv pentru metal reciclar, fair trade, cu pietre care nu provin din zone de conflict. Devine tot mai popular trendul verighetelor diferite, care doar se potrivesc ca stil. Mirii ajung sa aloce si 1.000 de euro pentru verighete, chiar daca piata ofera si bugete sub aceasta suma", spune si Bianca Grin, creator de bijuterie contemporana.

  • invitatii – 5 - 9 lei/invitatie si se comanda in general 100 de bucati
  • marturii – 6 – 10 lei
  • accesorii par – 200 lei
  • make-up & hairstyle – 900 lei
  • flori – 7.000 – 9.000 lei

"Pentru aranjamentele florale si pentru buchetul miresei cheltuielile se ridica si pana la 3.000 de euro. Depinde daca se aleg flori de sezon, de marimea si complexitatea aranjamentelor, tocmai de aceea este recomandat ca research-ul sa se faca inainte cu aproximativ 1 an. Sezonul nuntilor este foarte condensat, asa ca planificarea elimina surprizele neplacute", adauga Natasha Maxim, designer floral Alchimia Florilor.

Totusi... cat ajungi sa scoti din buzunar pentru o nunta completa?

Daca pentru cheltuielile legate de pregatirea nuntii - rochie, costum, machiaj, flori, marturii, romanii scot din buzunar, in medie, 6.000 de euro, potrivit estimarilor expozantilor de la targul Mireasa Made in Ro - cat costa inchirierea locatiei si meniurile de nunta?

Delia Stoichitescu, wedding planner Delia S. Weddings, estimeaza un buget de aproximativ 10.000 de euro minim pentru o nunta completa. Desigur, in acest target bugetul alocat cheltuielilor de mai sus este semnificativ mai mic, pentru ca o buna parte din suma de cel putin 10.000 de euro merge catre restaurant.

Aceasta suma difera in functie si de numarul de invitati si, implicit, de meniuri, de pretul acestora din urma, precum si de alte "extravagante", precum fantani de ciocolata, candybars, care nu sunt mereu incluse in oferta, sau momente speciale animate, trupe live, cabine foto, etc.

"Restaurantele nu se inchiriaza, doar daca nunta este organizata intr-un cort sau in locatii exterioare exista inchirieri. Vorbim asadar despre contractarea unui restaurant, care presupune achitarea unui avans, cam 20% din total (numar invitati inmultit cu numar de meniuri). De obicei vei avea nevoie de minim 80-100 invitati ca sa semnezi cu restaurantul. Sunt insa si mai mici, care nu sunt neaparat profilate pe nunti si accepta si 60 invitati si avans 10%. Meniul este in medie intre 70 euro -120 euro. Acesta are in general inclusa si o gama de bauturi si tortul. Anumite restaurante includ chiar si un candybar in meniu", explica Delia.

De exemplu, Marius a avut un buget de 10.000 de euro pentru nunta, dintre care aproape 7.500 euro au mers catre plata meniurilor. Putem aproxima asadar ca bugetul alocat pentru meniurile unei nunti reprezinta circa 70% din bugetul total pentru o nunta. Pe langa acestea, se adauga costurile de mai sus care pot varia in functie de cerintele nuntasilor. Nu in ultimul rand, ar trebui luate in calcul si cheltuielile cu fotograful, cabina foto, DJ, formatia, care tragand linie mai adauga vreo 2.000 - 3.000 euro la buget.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri