Ne petrecem cea mai mare parte a timpului la locul de munca, prinsi cu sarcini de serviciu solicitante, termene limita si un birou mereu plin de hartii. Pentru majoritatea oamenilor, starea de bine la job tine doar de productivitate si eficienta profesionala. Specialistii avertizeaza insa ca este necesar ca fiecare angajat sa impace orarul de lucru cu un stil de viata sanatos pentru a nu se transforma intr-o persoana irascibila, stresata si inactiva.

Sedentarismul, oboseala sau o alimentatie necorespunzatoare la birou sunt cativa dintre factorii care iti pot influenta negativ sanatatea, de aceea este indicat sa gasesti o combinatie armonioasa intre timpul petrecut la serviciu si actiunile pe care trebuie sa le intreprinzi regulat ca sa iti tii organismul sub control. Iata 5 moduri prin care poti obtine un stil de viata sanatos si echilibrat la birou:

Creeaza o lista cu prioritati

Tot mai multe cercetari in domeniu arata ca multitasking-ul nu functioneaza si ca, din contra, productivitatea si capacitatea creativa scad cu pana la 40% atunci cand incerci sa faci mai multe lucruri deodata. Ideal ar fi sa te concentrezi pe o singura activitate si sa elimini orice factori perturbatori atunci cand trebuie sa indeplinesti sarcini foarte importante. Prin urmare, chiar daca rezultatele obtinute sunt esentiale la serviciu, esti predispus la greseli daca nu lucrezi organizat.

Prioritizeaza-ti activitatile si ai grija sa termini lucrurile pe rand, iar astfel vei reduce sresul si oboseala. Planificarea si disciplina in activitatea te vor ajuta sa ai energie pentru intreaga zi, in timp ce creierul tau va functiona mult mai bine.

Hidrateaza-te corespunzator

Apa este un element esential pentru buna functionare a organismului. Atunci cand esti la birou, exista sanse destul de mari sa te deshidratezi, iar acest lucru iti influenteaza sanatatea in mod direct. Corpul uman are nevoie de aproape 2 litri de apa pe zi, iar cel mai bine te poti hidrata daca bei un pahar de apa o data la o ora. In acest sens, daca exista un dozator de apa la birou, consuma acest lichid la intervale regulate pentru ca daca pierzi pana la 1% din apa din organism, memoria, atentia, timpul tau de reactie si capacitatea de concentrare se pot diminua cu aproape 10%.

Renunta la alimentele nesanatoase

Atunci cand te hranesti in mod adecvat la locul de munca vei beneficia de mai multa energie, productivitate si un tonus general mai bun. Alimentatia are un rol important pentru starea de bine a organismului, iar cea mai eficienta modalitate de a-ti creste stamina zilnica este sa renunti la fast-food, dulciuri, cafea in exces sau snacksuri si sa le inlocuiesti cu preparate care sa iti ofere vitamine, minerale si fibre.

Chiar daca esti la serviciu, nu sari peste masa de pranz deoarece munca intelectuala solicita energie. Mancatul constient este un concept ce conduce la imbunatatirea sanatatii generale, iar atunci cand obisnuiesti sa petreci mult timp la birou este necesar sa eviti tulburarile de alimentatie de orice fel.

Fa miscare in timpul programului de lucru

Sedentarisumul reprezinta principala cauza a obezitatii, iar statul pe scaun in mod prelungit afecteaza sanatatea spatelui si a coloanei. Specialistii in ergonomie recomanda ridicarea din pozitia sezut la cel mult o ora, pentru 5-10 minute. De asemenea, pot fi utile cateva ridicari pe varfuri, rotiri de cap sau de trunchi, o scurta plimbare prin apropiere sau mersul pe scari. In cazul in care este posibil, inlocuieste scaunul de birou cu o minge de fitness, iar astfel muschii tai or lucra mai mult ca sa mentina postura. Indiferent de varianta aleasa, sunt necesare pauze de miscare ca sa eviti efectele nocive pe care le are sedentarismul asupra intregului organism.

Construieste relatii sanatoase cu cei din jur

Competitivitatea este uriasa la locul de munca, insa un mediu toxic, cu multe conflicte si neintelegeri, influenteaza negativ sanatatea psihica. Atunci cand petreci mult timp la birou este important sa creezi o relatie frumoasa cu ceilalti colegi, mai ales ca stai cu ei mai mult timp decat cu propria ta familie. Asadar, propune-ti ca activitatea profesionala sa se desfasoare fara un comportament agresiv, critici, dezinteres sau ranchiuna. Exprima-ti intotdeauna cu atentie punctul de vedere, bucura-te de realizarile colegilor tai si nu uita ca orice greseala poate fi reparata daca exista vointa.

Incearca sa iti creezi propria ta rutina la birou si astfel vei beneficia in permanenta de un organism sanatos. Starea de bine la serviciu iti ofera mai multa energie, liniste si o mai buna stapanire de sine, asa ca nu neglija nici unul dintre aspectele prezentate daca vrei sa faci ceva bun pentru tine.

Sursa photo: https://image.freepik.com/free-photo/businessman-using-computer-taking-notes_107420-30736.jpg

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri