Liniștea și solitudinea sunt declanșatori ai gândirii profunde ce susține procesul creativ, iar cei mai mulți scriitori știu acest lucru.

Oricine a încercat măcar o dată să aștearnă pe hârtie gânduri, idei ori trăiri știe că scriitura și procesul creativ sunt factori esențiali pentru succesul unui scriitor. E nevoie de o rutină pentru ca un scriitor să poată reuși să se detașeze de lumea reală și să pătrundă în universul imaginar al cuvintelor. E nevoie de multă muncă pentru a putea scrie cărți care să capteze atenția cititorilor și nici talentul nu ar trebui să lipsească.

Marii scriitori sunt și buni cititori. Citesc multe cărți și sunt inspirați, la rândul lor, de operele literare ale altor mari autori. Sunt, de asemenea, fini observatori și își notează pe agende ori în carnețele ideile stârnite de întâmplările zilnice sau de oamenii pe care îi cunosc, replici care ajung apoi să fie spuse de vreun personaj al romanului.

De-a lungul timpului, marii scriitori ai lumii au povestit care sunt obiceiurile lor atunci când scriu, ce le place și ce nu le place să facă, cum își găsesc inspirația și cum pun pe hârtie gândurile amestecate care le trec prin minte zilnic. Indiferent dacă se trezesc la 4:00 pentru a scrie câte cinci ore, cum face Haruki Murakami, sau dacă beau 50 de cești de cafea zilnic pentru a putea scrie, cum i se întâmpla lui Honoré de Balzac, sunt câteva obiceiuri pe care toți cei care aspiră să devină scriitori ar trebui să le urmeze:

Scriu câte puțin în fiecare zi

Scriitura este, pentru cei mai mulți, jobul full time căruia îi acordă zilnic timp și energie. Pe de altă parte, scriitorii începători găsesc milioane de motive pentru care nu scriu zilnic: nu au idei bune, nu au suficient timp, nu au destulă încredere în forțele proprii, nu au nimic interesant de spus. E.B. White, celebru în special pentru cărțile sale pentru copii, spunea că „un scriitor care așteaptă condiții ideale în care să lucreze va muri înainte de a pune un cuvânt pe hârtie“. Așadar, cei care își doresc să devină scriitori ar trebui să scrie câte puțin în fiecare zi. Nu trebuie să fie neapărat texte bune, povești care să capteze instant atenția publicului. Este vorba despre consecvență și despre dorința de a deveni mai bun pe zi ce trece.

Scriitorii citesc

Scriitorii profesioniști sunt, în cele mai multe cazuri, și cititori profesioniști. Toți marii scriitori citesc foarte multe povești. Trăim într-o perioadă în care există foarte multe surse de distragere a atenției. De la statusurile de pe rețelele sociale, până la vloguri și articole din ziar. Și astfel de activități sunt relaxante și pot reprezenta o sursă de inspirație; de aceea, mulți dintre scriitorii din prezent le-au integrat în rutina zilnică. Însă, un povestitor are nevoie să își extindă orizontul, să își lase mintea să-și imagineze și să „fure“ din scriitura celorlalți. Pentru a-și găsi propria voce, cei care aspiră să devină scriitori trebuie, în primul rând, să identifice multe alte voci celebre.

Scriitorii sunt buni observatori

Imaginația joacă un rol important în viața unui scriitor, însă, este important să fie și un bun observator. Mari povești pot apărea la orice pas, trebuie doar să ridici privirea din telefon și să observi lumea din jur. Inspirația nu apare din senin, trebuie cultivată. De aceea, cei care își doresc să devină scriitori trebuie să fie mai atenți la lumea din jurul lor, la întâmplările din viața de zi cu zi și la oamenii care le ies în cale. Fiecare persoană poate ascunde o poveste care să fie un bun subiect de roman și orice întâmplare se poate transforma într-o operă literară.

Scriitorii se lasă purtați de val

Primul draft este, probabil, cel mai slab, însă, este un început. Majoritatea scriitorilor sunt conștienți că nu tot ceea ce scriu este de calitate. Știu că nu pot arăta cititorilor toate mâzgălelile notate pe agende, însă știu și că se pot întoarce oricând să refacă un paragraf, să găsească un nou unghi de abordare sau să rescrie vreo poveste fără sens. Pe de altă parte, editarea în timpul scrierii este cronofagă și demoralizatoare. Un scriitor bun vrea mereu ca ceea ce scrie să fie o operă de artă, însă, dacă se oprește după fiecare paragraf să analizeze fiecare cuvânt ori fiecare expresie, va fi cu atât mai greu să termine ce a început.

Fiecare scriitor ajunge, în cele din urmă, să aibă anumite obiceiuri atunci când scrie, unele conștiente, altele nu. De exemplu, Jonathan Safran Foer scrie mereu într-un fotoliu roșu. „Când simt că m-am blocat, mut fotoliul într-o altă cameră“, spune scriitorul american.

Sursa foto: Olga Oggi/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri