Baletul nu trebuie privit prin prisma câştigurilor pe care le poate aduce. Este artă mai presus de orice. Cu toate acestea, însă, componenta salarială este la fel de importantă pentru viața normală a balerinilor ca pentru orice altă persoană. Iar meseria, pe cât de frumoasă, pe atât de grea (vârsta legală de pensionare pentru balerini este cea pentru condiții grele de muncă) nu este neapărat printre cele mai bănoase din lume, după cum ar putea părea, potrivit balletmagazine.ro.

Potrivit datelor publicate de Departamentul Muncii din SUA, în anul 2018, un balerin câştiga un salariu mediu de 14,25 dolari/oră. Potrivit aceleiaşi surse, schema de salarii tipică a balerinilor profesionişti varia într-o plajă cuprinsă între 8,74-30,95 dolari/oră. Evident, este de aşteptat ca salariile să fie mai mari ȋn companiile de prestigiu; de asemenea, salariul este diferit și în funcție de fişa postului.

Balerinii tineri ȋncep ca membri ai corpului de balet. Pot avansa până la poziţia de demi-solist, ȋn care pot prelua roluri mai mici. Apoi la cea de solist, care le oferă avantajul de a dansa ȋn lucrări importante, dar nu roluri principale. Numai câţiva balerini norocoşi au şansa de a deveni prim-solişti sau prim-balerini (principals), competiţia fiind globală.

Pentru a ne face o idee mai completă în acest sens, să ne uităm la cifrele Departamentului Muncii din SUA pentru anul 2018. Potrivit acestora, la momentul menționat,

  • salariul mediu al balerinilor a fost de 30.007 dolari anual;
  • salariul unui balerin al companiei Houston Ballet a fost ȋn medie de 62.973 dolari anual;
  • membrii corpului de balet din primul an de la Compania Boston Ballet au ȋncasat ȋn medie 1.262,53 dolari/săptămână;
  • membrii companiei de balet din St. Louis au câştigat ȋn medie 325 dolari/săptămână;
  • spectacolele independente au adus câştiguri cuprinse ȋntre 500-1.500 dolari/eveniment.

Studii pe care un balerin ar trebui să le aibă

Deşi este necesară doar obţinerea unei diplome de licenţă ȋn dans, majoritatea balerinilor aleg să urmeze mai ȋntâi cursurile unei şcoli particulare de balet, ȋncepând pregătirea de la vârsta de cinci sau şase ani. De obicei, balerinii se antrenează multe ore, acestea nefiind plătite, pentru a ajunge la o audiţie ȋn cadrul unei companii de balet profesioniste, unde au şansa de a-şi ȋncepe activitatea plătită ȋntr-un ansamblu de juniori sau ȋn corpul de balet.

Retail jobs

Concurenţa este dură şi este foarte probabil ca balerinii să participe la nenumărate audiţii ȋnainte de a semna un contract.

Totodată, ei trebuie să fie flexibili ȋn ceea ce priveşte reşedinţa şi mereu pregătiţi să facă sacrificii pentru carieră.

Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri