Review restaurant George Butunoiu: 20 de ani de Mesogios în București

Mereu îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mâncat în București, și care nu era nici crap, nici somn, nici plătică și nici dorada, și nici mămăligă sau usturoi nu avea alături. Erau mulți pești si alte înotătoare într-un galantar cu gheață, tu te uitai la ele, arătai cu degetul pe unul sau pe câteva, și chelnerul le ducea în bucătărie, iar după vreo jumătate de ceas se întorcea cu ele pe farfurie, gata făcute. Nu mai văzusem acest sistem de servire în București, și nici pește atât de bun nu mai mâncasem până atunci în restaurantele de aici.

Toate lucrurile acestea se întâmplau într-o casă mică din centru, fără etaj, de pe Jean Louis Calderon. Nici nu aș fi calculat câți ani au trecut de atunci, dacă nu aș fi primit zilele trecute o invitație pe care scria „Mesogios, 20 de ani”…

Lui Mesogios i s-a dus repede faima în tot Bucureștiul, și cu mult dincolo de el. Apoi multe restaurante au început să facă la fel. Cateva, până la urmă – dar foarte puține, încă – au reușit să ne dea pește și fructe de mare la fel de bune, însă nimeni nu i-a întrecut. Și nici nu ar avea cum, fiindcă peștele de mare proaspăt de la cele câteva mari restaurante din oraș e tot atât de bun pe cât e cel din oricare altă capitală din Europa care nu e chiar pe malul apei. La fel de proaspăt, venit din aceleași locuri, așa că nu are cum să fie mai bun. În rest, diferențele le fac bucătarii cu rețetele și cu priceperea lor, însă și aici marile noastre restaurante de pește și fructe de mare stau foarte, chiar foarte bine.

Mesogios a fost tot timpul plin. Patronul s-a îmbogățit, desigur, așa că s-a mutat în Primăverii, în unul dintre cele mai elegante decoruri pe care le are un restaurant bucureștean. O foarte elegantă vilă, cu o mare și rară grădină. Clienții s-au mutat și ei, așa că Mesogios plin a fost mereu, și plin e și acum, cu pandemia la apogeu.

Citeste si:
Review restaurant George Butunoiu: La Taifas e un bistrou adevărat
Review restaurant George...

Plină acum când scriu, virusuri peste tot, carantină, așa că au mai rămas extrem de puține locuri in oraș în care mai poți merge să mănânci la restaurant, fiindcă doar terasele pot să servească clienți la masă, nu și în interior. Or, să mănânci în grădină în decembrie, nu e un lucru chiar atât de simplu.

Dar Mesogios și alte câteva restaurante mari au făcut un efort remarcabil și o investiție consistentă ca să instaleze igluuri (sfere de plastic climatizate) în care vreo șase oameni pot sta comod ore întregi la o cină așa cum a fost întotdeauna acolo, cu aceeași bucătărie fină.

Citeste si:
Review restaurant George Butunoiu: O cină memorabilă la Poesia
Review restaurant George...

Dar nu orice fel de igluuri, ci cu sobiță, cu instalații de sonorizare individuale, de poți să-ți pui muzica ta preferată direct de pe telefon, prin bluetooth, cu blănuri pe scaunele comode, fețe de masă impecabile și aceleași veselă și tacâmuri. Și aceeași calitate a mâncării, același serviciu pe care îl știm de atâția ani.

Acum am avut un „Meniu aniversar Mesogios 20 de ani”, pregătit de Chef Gabriel Dina:

  • Tartar de Somon cu icre de Manciuria

Citeste si:
INTERVIU. Antreprenorul Octavian Badescu: Motivatia vine si din foame
Interviu cu antreprenorul...
  • Tartar de Seabass cu spumă de lamâie și caviar Antonius Oscietra
  • Ceviche de St Jacques cu ceapă, ardei iute, coriandru proaspăt, portocală, lămâie, și ulei de măsline extravirgin
  • Carpaccio de ricciola cu trufă neagră
  • Carpaccio de caracatiţa uşor marinat, servit cu lămâie confiată, ulei de pătrunjel, ceapă marinată și ulei de măsline extravirgin si mix de plante
  • Salata de caracatiţa marinata cu mar verde și mix de salate verzi

  • Salata Caesar cu rață confiată

  • Baby calamar crocant, gătit la tigaie cu usturoi, roşii uscate și pesmet Panko
  • Creveți în sos alb cu lemongrass, ghimbir, usturoi și lime

  • Creveți picanţi cu usturoi și brânza Feta
  • Mămăligă cremoasă cu trufe
  • Scoici Tellinas gătite cu usturoi
  • Scoici St Jacques aromate și gratinate în pesmet Panko și parmezan

Da, asta am mâncat noi la Mesogios, în iglu, la căldură, și am băut vin bun. Și mult. Există, așadar, viață bună și mâncare sofisticată și în carantină…

Sursa foto: George Butunoiu

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »



Setari Cookie-uri