În această perioadă de criză sanitară, menținerea unor obiceiuri sănătoase poate fi o provocare de zi cu zi. Mulți dintre noi au renunțat la activitățile fizice parțial sau total, iar alimentația nu este de cea mai bună calitate, crescând numărul persoanelor care își comandă mâncare din rețelele de fast food. Totuși, clișeul potrivit căruia nu ai nevoie de multe lucruri pentru a fi fericit și sănătos este cât se poate de adevărat. Iată cinci gesturi simple și care nu implică mult efort, pe care le poți adopta pentru un stil de viață mai sănătos.

Zece minute de sport

Dacă cei mai motivați reușesc să alerge în zori, înainte de a-și lua micul dejun, pentru alții sportul este mai mult tortură decât plăcere. Începe cu pași mici și în scurt timp vei ajunge să agreezi o astfel de activitate. Cei care nu practică un sport pot integra o doză mică de activități fizice în programul lor. Poți începe cu cinci minute de exerciții cardio – ciclism, alergare, sărituri cu coarda – pe zi, timp de o săptămână. Alege un model de biciclete fitness profesionale, care nu ocupă mult spațiu, dar sunt extrem de utile pentru exercițiile cardio și astfel nu vei mai putea să te folosești de pretextul că nu ieși la alergat pentru că plouă afară. În săptămâna următoare mărești această sesiune cu un minut în fiecare zi. Folosește acel minut pentru exerciții pentru musculatură. Vei ajunge rapid la zece minute de exerciții fizice efectuate zilnic, acestea fiind benefice pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare și metabolice și stimularea sistemului imunitar.

Urcă scările

Pentru a continua să fii activ fără să petreci prea mult timp făcând sport, te poți folosi de scări dacă locuința ta este situată la un etaj superior. Urcă scările în loc să iei liftul, zece minute pe zi, în propriul ritm. Vei câștiga astfel rezistență. Poți face același lucru din când în când și în parcul din vecinătate, dacă include și zone cu scări.

Un somn bun

Somnul de calitate menține corpul sănătos. Iar pentru a avea un somn de calitate ai nevoie să îți stabilești un ritual de culcare. Trebuie să faci ceva cu adevărat plăcut în ora de dinainte de somn și să oprești absolut toate ecranele, pentru că acestea blochează producția de melatonină, hormonul somnului.

Patul este aliatul tău pentru un somn de calitate și un stil de viață sănătos. Acesta este motivul pentru care este important să ai grijă de lenjeria în care dormi, precum și de saltea. Multe studii au arătat că cearșafurile pot fi adevărate incubatoare de germeni, din transpirație, salivă și celule ale pielii. Specialiștii recomandă schimbarea așternuturilor săptămânal, spălarea protecțiilor de saltea lunar și a pernelor și pilotei, trimestrial. Salteaua este extrem de importantă pentru un somn de calitate. Dacă te trezești obosit, ia în considerare achiziționarea uneia noi, iar, când o alegi, nu uita că aceasta trebuie să permită mușchilor să se relaxeze, dar și să susțină corespunzător spatele, bazinul și umerii. Nu în ultimul rând, înainte de a adormi, verifică dacă temperatura din cameră este menținută la 21 de grade Celsius.

Variază fructele și legumele, dar și rețetele

Dacă nu consumi suficiente fructe și legume, începe prin a pune mai multă culoare pe farfurii, de exemplu, cu ajutorul câtorva linguri de salată. Și, ca desert, poți mânca din când în când un fruct. Vei consuma mai multe fibre, iar sistemul digestiv și cel imunitar îți vor mulțumi. De asemenea, ieși din zona de confort și încearcă rețete noi, pentru că numai astfel vei putea să îți afli gusturile și să descoperi alimente care ți-ar putea plăcea.

Controlează cantitatea de zahăr

Atunci când îți impui să nu mai mănânci desert, va apărea o mare stare de frustrare, mai ales dacă face parte din alimentele tale preferate. Redu cantitatea de zahăr, fără a te priva complet. Un desert de două ori pe săptămână sau câteva pătrățele de ciocolată neagră de bună calitate nu sunt neapărat un lucru rău.

O viață sănătoasă pornește în primul rând de la cap, de aceea nu trebuie să uiți să nu pui prea multă presiune pe tine însuți. Aceste gesturi te pot ajuta să ai un stil de viață mai sănătos, dar, în același timp, dacă îți impui prea multe reguli vei adăuga și mai multă presiune. Stabilește obiective pe termen scurt și, pentru a rămâne motivat, pregătește-ți mici provocări, de exemplu, câteva minute de sport în plus sau o rețetă nouă. Planificarea pe termen scurt îți va permite să faci un efort fără să-l simți cu adevărat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri