Ne-am obișnuit să vedem eroi în filme, la televizor, dar rareori îi căutăm în interior. O superputere nu ține doar de telepatie sau de zbor, uneori este vorba de modul în care dăm zi de zi o mână de ajutor.

Bookster a pregătit un quiz haios despre supereroii care nu se nasc, ci cresc atunci când citesc. În funcție de răspunsurile tale, îți vom spune care este trăsătura ta dominantă, acea superputere a ta prin care faci lumea un pic mai bună. Pentru fiecare dintre cele cinci profile, vei afla mai multe despre tipologia de supererou din care faci parte, iar apoi îți vom recomanda lecturile care să te inspire să-ți exersezi puterile.
Îți vom povesti un pic despre unul din supereroii noștri: Octopot.
Lumea lui se învârte în jurul lui „eu pot”. Nu lasă nimic, el se ocupă de tot.
Superputere: Depășește limitele timpului și reușească să facă o mie de task-uri cu termene ireale.
Cum este el: Organizat și muncitor, cu multă energie distributivă.
Cum este văzut de ceilalți: Prietenii și colegii vin des să-i ceară ajutorul pentru că știu că este săritor.
Cum este în vacanță: Își dorește să afle cât mai multe despre țara în care se află, să descopere și să experimenteze lucruri noi.
Octopoți cunoscuți: Elon Musk, Richard Branson, Arianna Huffington, Sheryl Sandberg și Jeff Bezos.
Ce visa să devină în copilărie: Astronaut sau pilot de curse.
Lectură recomandată: „Deep work - Concentrat”, de Cal Newport.
Muncă profundă = activitate profesională îndeplinită într-o stare de concentrare lipsită de perturbări, care îți împinge capacitățile cognitive până la limită. Deși te ajută să te îmbunătățești, aceste eforturi sunt greu de reprodus.
Cal Newport este profesor de informatică la universitatea Georgetown din Statele Unite ale Americii. Deși are un program încărcat la universitate, a reușit să scrie șase cărți de dezvoltare personală și în publică în medie câte patru lucrări de cercetare în fiecare an. Deși ai putea crede că lucrează până în miez de noapte, 7 zile pe săptămână, el reușește să-și mențină regula de a nu lucra după ora 17:30. Din acel moment petrece timp cu familia și nici măcar nu își verifică e-mailurile până a doua zi dimineață.
Pentru un Octopot este important să-și acorde timp pentru munca profundă, care să-i echilibreze dorința de a face simultan mai multe lucruri. Newport descrie în primele pagini ale cărții perioada în care psihologul Carl Jung s-a retras în cantonul elvețian St. Gallen pentru a lucra fără a fi distras. În casa simplă de piatră, pe care a numit-o Turnul, Jung se trezea la ora 7 dimineața, mânca un mic dejun copios, iar apoi scria netulburat timp de 2 ore. După-amiezile erau de cele mai multe ori dedicate meditației și plimbărilor lungi. Acest lucru a condus încă de la început la sentimentul de odihnă și revigorare.


Cartea „Deep work” este structurată în două părți „Ideea” și „Regulile”. Newport explică de ce munca profundă este valoroasă, rară și semnificativă, iar apoi prezintă și analizează un set de reguli care ne-ar putea ajuta în obținerea acesteia.
Unul dintre sfaturile pe care am putut să le pun în aplicare imediat a fost stabilirea unui program fix. Cal ne încurajează să ne luăm acest angajament al programului fix în care ne stabilim clar ora la care ne vom apuca și ne vom opri din lucru, iar apoi să ne străduim să găsim strategii pentru a fi productivi, astfel încât să ne respectăm promisiunea.
Titlul „Deep work”, de Cal Newport, se găsește pe rafturile bibliotecii Bookster și poate fi împrumutat gratuit de pe www.bookster.ro
Alături de Octopot, fac lumea mai bună și Adaptrix, Empaticool, Solverine și Introspecter.
Răspunde la întrebările despre ce fel de supererou ești, noi suntem tare curioși în care te regăsești!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri