26 August 2021

Top cinci alimente care dăunează cel mai mult mediului și care se regăsesc în dieta ta



O mulțime de domenii afectează mediul înconjurător, printre care și producția de alimente, care este responsabilă pentru un sfert din toate emisiile de gaze cu efect de seră generate. Iată care sunt principalele alimente care dăunează cel mai mult mediului și care, mai mult ca sigur, se regăsesc în dieta ta.

Vit?

Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale, o organizație internațională de mediu nonprofit înființată în 1970, a publicat un raport privind poluarea alimentară, care include o listă cu alimente obișnuite care sunt considerate a fi extrem de dăunătoare climatului, în raport cu cantitatea de CO2 eliberată pentru fiecare kilogram de alimente produse.

Potrivit organizației, Carnea de vită este „cea mai dăunătoare climatului dintre toate alimentele”, producând 26,5 kg de emisii de CO2 pe kilogram de carne. Vacile produc cantități mari de metan, un puternic gaz cu efect de seră (GES) și necesită multă apă și teren. Deci, dacă doriți cea mai mare economie de planete pentru buck, tăiați carnea de vită din dieta dumneavoastră.

Studiul a analizat 197 de alimente - urmărite de Serviciul de Cercetări Economice al USDA - și a evaluat poluarea cumulativă a încălzirii climatice din 2005 până în 2014. Sunt excluse din listă unele alimente pe care majoritatea oamenilor nu le cunosc sau sunt dificil de evitat în mod deliberat, deoarece sunt adesea folosite în ingrediente din alte produse.

Sursă foto: Unsplash


Miel

Al doilea produs cel mai dăunător climatului este mielul, creând 22,9 kg de emisii de GES pe kilogram de carne. Un rumegător ca vitele, oile produc, de asemenea, o mulțime de gaz metan. Împreună, carnea de vită și mielul reprezintă aproximativ 50% din toate emisiile provenite de la animale.

Carnea roșie consumă de obicei resurse, necesitând o mulțime de îngrășăminte și pesticide pentru a produce furajele. În special, îngrășămintele și gunoiul de grajd utilizate pentru cultivarea porumbului și soiei pentru furaje eliberează oxid de azot, un GES care este de 298 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

Sursă foto: Unsplash


Unt

Al treilea aliment cel mai dăunător este untul: un kilogram de unt poate produse aproximativ 12 kilograme de CO2 - jumătate din cantitatea de carne de vită. Acesta aparține aceluiași lanț de aprovizionare, făcând din vacile și de vite un coșmar al ecologiștilor.

Untul este cel mai dăunător climatic dintre toate produsele lactate, deoarece există mai mulți pași implicați în producerea acestuia, care consumă multă energie: De exemplu, producția de unt necesită separarea laptelui crud în lapte și smântână cu conținut scăzut de grăsimi, pasteurizarea cremei, răcirea cremei, coacere și agitare.

Sursă foto: Unsplash


Crustacee

În timp ce vacile și oile sunt în topul emisiilor de CO2 cu emisiile lor de metan, crustaceele flatulente sunt, de asemenea, în cârlig pentru a elibera cantități mari de GES, producând 11,7 kg de CO2 per kilogram de alimente.

Oamenii de știință suspectează că emisiile de crustacee au fost exacerbate de scurgerea îngrășămintelor agricole în apele de coastă.

Susă foto: Unsplash


Br??nz?

Alimentele care provin de la animale tind să aibă un impact climatic mai mare decât cele pe bază de plante, iar brânza nu face excepție, producând 9,8 kg de emisii pe kilogram de alimente.

Dacă nu-ți poți imagina viața fără brânză, îi poți reduce amprenta de carbon optând pentru brânzeturi locale, mai degrabă decât pentru cele importate din țări îndepărtate.

Sursă foto: Unsplash




Citeste si