28 Ianuarie 2022

Marea relaxare: țări care pregătesc ridicarea restricțiilor COVID



Lumea se pregătește de marea relaxare, în condițiile în care Omicron pare că reprezintă puntea spre finalul pandemiei. Așasar, țările care se bucură și de o rată ridicată de vaccinare sunt primele care anunță măsuri de relaxare.

Danemarca

Danemarca este prima țară din Europa care va elimina toate restricțiile pandemice, având în vedere numărul redus al spitalizărilor, dar și rata crescută a vaccinării anti-COVID.

”În final, revenim la normalitate. Vom renunța ultimele restricții legate de COVID în Danemarca”, a declarat primul ministru Mette Frederiksen, într-o conferință de presă, scrie Politico.eu.

Ultimele restricții vor fi eliminate pe 1 februarie.

Circa 82% din populația de peste 12 ani a Danemarcei este vaccinată cu schemă completă, iar 50% dintre aceștia au primit deja și cea de-a treia doză.

Sursa Foto: Shutterstock.com


Finlanda

Guvernul finlandez a anunţat că unele dintre restricţiile impuse pentru a combate răspândirea noului coronavirus vor fi ridicate mai devreme decât era prevăzut, într-o perioadă în care presiunea asupra sistemului naţional de sănătate a scăzut, în pofida valului de infectări provocate de varianta Omicron pe continentul european.

"Presiunea care apasă pe spitale rămâne ridicată, dar numărul cazurilor grave este în scădere, iar situaţia sanitară s-a ameliorat în secţiile de terapie intensivă", a anunţat ministrul finlandez al Sănătăţii, Hanna Sarkkinen, într-un comunicat publicat pe Twitter.

Începând de la 1 februarie, restricţiile privind evenimentele culturale şi sportive, precum şi cele care vizează companiile cu risc scăzut, vor fi relaxate.

Tot de la începutul lunii viitoare, restaurantele vor putea să rămână deschise până la ora locală 21:00, cu trei ore mai târziu decât au voie în prezent, a anunţat Guvernul finlandez într-un comunicat.

Barurile vor trebui în continuare să se închidă la ora 18:00 şi să nu mai comercializeze băuturi alcoolice după ora 17:00.

Sursa Foto: Pexels.com


Marea Britanie

Marea Britanie a renunţat la aproape toate restricţiile antiepidemice aflate încă în vigoare pentru a combate COVID-19, o boală alături de care, aşa cum speră Guvernul de la Londra, populaţia locală se va obişnui să trăiască, aşa cum o face deja în cazul gripei.

Acest "vânt de libertate" vine la momentul potrivit pentru prim-ministrul Boris Johnson, a cărui poziţie în fruntea Guvernului a fost fragilizată de scandalul petrecerilor organizate în reşedinţa sa din Downing Street, evenimente care nu au respectat restricţiile impuse împotriva noului coronavirus.

După ce a decis să pună capăt, în urmă cu o săptămână, recomandării privind munca la domiciliu pentru persoanele care pot să facă acest lucru, Anglia a renunţat în prezent şi la alte restricţii antiepidemice - printre cele mai uşoare din Europa - introduse în decembrie 2021 în urma creşterii uriaşe a numărului de infectări provocate de varianta Omicron:

  • obligativitatea de purtare a măştii sanitare în interiorul spaţiilor publice,
  • certificatul de vaccinare pentru evenimentele la care participă un public numeros.

Potrivit celor mai recente statistici oficiale, 64% din populaţia engleză de peste 12 ani a primit deja cea de-a treia doză a unor vaccinuri anti-COVID-19.

În perioada în care numărul cazurilor de COVID-19 cunoştea o creştere explozivă în timpul sărbătorilor de iarnă, Boris Johnson a rezistat în faţa apelurilor privind înăsprirea restricţiilor antiepidemice. El consideră în prezent că faptele i-au dat dreptate: spitalele engleze au rezistat în faţa valului Omicron, numărul pacienţilor care necesitau conectarea la un ventilator nu a crescut niciodată, iar numărul infectărilor a scăzut considerabil.

Sursa Foto: Shutterstock.com


Olanda

După o perioadă dură de restricții în perioada sărbătorilor, Olanda începe să se bucure de relaxări.

Barurile, restaurantele și muzeele s-au redeschis începând cu 26 ianuarie, după ce primul ministru Mark Rutte a precizat că a analizat cele mai negative scenarii, în condițiile creșterii numărului de cazuri, scrie MSN.

În ciuda exploziei numărului de cazuri, spitalizările și internările la ATI au început să scadă.

În acest context, Ernst Kuipers, ministrul Sănătății, a decis relaxarea măsurilor, deoarece restricțiile aduc un rău societății.

Sursa Foto: Pixabay


Belgia

Belgia a anunțat săptămâna trecută o ușoară relaxare a restricțiilor începând cu 28 ianuarie, în ciuda infecțiilor record.

Barurile și restaurantele vor rămâne deschise până la miezul nopții, iar activitățile în interior, cum ar fi zonele de joacă și pistele de bowling, se vor redeschide publicului.

Valul cauzat de Omicron a adus aceeași situație în majoritatea statelor: număr record de infectări, dar forme ușoare și internări în scădere.

„Situația este gestionabilă”, a spus virologul Steven Van Gucht.

Sursa Foto: Shutterstock.com


Fran?>a

Franța a raportat un nou record de infectări (501.635 de cazuri, pe 25 ianuarie), dar internările și presiunea pe spitale sunt într-o scădere vizibilă încă din 12 ianuarie.

Olivier Véran, ministrul Sănătății, este de părere că vârful valului cinci va fi atins în câteva zile, în timp ce premierul Jean Castex a precizat că vor fi relaxate restricțiile începând cu 2 februarie.

Castex a spus că noul permis de vaccinare al Franței, necesar din 24 ianuarie pentru a intra în restaurante, cinematografe și alte locuri publice, ar permite ridicarea limitelor de capacitate pentru sălile de concerte și sporturi și alte evenimente, lucrul de acasă nemaifiind obligatoriu pentru mulți angajați.

În plus, s-ar putea renunța și obligativitatea purtării măștii în exterior.

Sursa Foto: Pixabay.com


Spania

Portul măştilor de protecţie în aer liber nu va mai fi obligatoriu în Spania, începând cu 8 februarie.. Ministrul sănătăţii, Carolina Darias, a declarat reţelei de posturi de radio Cadena Ser că guvernul condus de premierul Pedro Sanchez va adopta o hotărâre în acest sens.

Se va pune astfel capăt măsurii referitoare la măşti, care a fost reintrodusă în 22 decembrie 2021, din cauza valului de infectări provocate de varianta Omicron a coronavirusului - al şaselea val al epidemiei de COVID-19.

Darias a arătat că în prezent toţi indicatorii sanitari sunt în curs de ameliorare, în special rata de ocupare a spitalelor şi rata de incidenţă a cazurilor.

Sursa Foto: Shutterstock.com


Portugalia

Portugalia va relaxa restricţiile pentru străinii care deţin un certificat digital COVID-19 european, renunţând îndeosebi la obligaţia ca aceştia să prezinte un test negativ la COVID-19 înaintea intrării pe teritoriul portughez.

Călătorii aflaţi în "posesia unui certificat digital COVID-19 din UE" sau a oricărui alt document "justificativ de vaccinare recunoscut" vor fi scutiţi de prezentarea unui test negativ la coronavirus la sosirea pe teritoriul portughez, potrivit deciziei guvernului de la Lisabona.

Certificatul digital COVID-19 al UE face fie dovada vaccinării, fie efectuarea unui test, fie trecerea prin boală după infectarea cu coronavirus în ultimele şase luni.

Spre deosebire de alte ţări europene, Portugalia cerea de la începutul lui decembrie 2021 ca pasagerii de peste 12 ani, fie ei şi vaccinaţi anticoronavirus, să prezinte teste negative pentru a putea intra în ţară.

Sursa Foto: Shutterstock.com


Grecia

Grecia se pregătește pentru deschiderea sezonului turistic și relaxează restricțiile. Statul elen renunță la obligativitatea impusă celor cu certificat verde de a mai prezenta încă un test COVID. Noile reguli intră în vigoare pe 7 februarie și vor fi valabile până la 21 februarie, urmând să fie reanalizate.

Noile reguli din Grecia propun ca toți turiștii cu certificat verde, indiferent de țara de origine, să nu mai prezinte un test COVID negativ, efectuat cu 48 sau 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul țării, scrie Keep Talking Greece.

Până acum, călătorii, inclusiv copiii de peste 5 ani, trebuiau să prezinte un test rapid antigen făcut cu 24 de ore înainte de călătorie sau un test PCR nu mai vechi de 72 de ore pentru a intra în Grecia.

În continuarea, completarea PLF-ului este obligatorie pentru toții turiștii. Dovada completării PLF-ului este trimisă automat pe emailul turistului cu pricina.

În aeroporturi se fac teste aleatorii, iar dacă rezultatul testului este pozitiv, călătorii trebuie să stea în carantină timp de cinci zile într- o locuință temporară indicată de autorități. Perioada de carantină începe oficial din a doua zi a diagnosticării.

Sursa Foto: Shutterstock.com




Citeste si