Un lot de șampanie ce poate conține cantități mortale de ecstasy a fost semnalat în mai multe state europene. O persoană a murit și mai multe au ajuns la spital în Germania și Olanda din cauza acestei băuturi, astfel că autoritățile pentru siguranța alimentară sunt acum în alertă.

Șampania ”Moët & Chandon Imperial Ice 3l” a ajuns în vizorul autorităților din mai multe state UE, după ce într-un lot din băutura de lux au fost descoperite cantități foarte periculoase de ecstasy. În ultimele săptămâni, o persoană a murit și cel puțin 11 s-au intoxicat după ce au consumat din acest lot.

Chiar producătorul, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, un conglomerat european specializate în mărci de lux, a avertizat autoritățile din Olanda asupra situației, precizând că nu știe cum a ajuns drogul în șampanie.

Mai multe sticle din lotul LAJ7QAB6780004, cumpărate online, au fost contaminate cu MDMA (ecstasy), subtanță care poate fi mortală chiar și în cantități foarte mici. În Germania, o persoană a murit și alte 7 sunt în stare gravă, iar în Olanda, 4 persoane au ajuns la spital după ce au băut din șampania cu ecstasy. Ulterior, Luxemburg și Belgia au emis alerte.

Cum poate fi recunoscută șampania contaminată cu ecstasy

În avertizarea oficială transmisă de autoritățile pentru siguranța alimentară din Luxemburg, unul dintre statele UE care monitorizează atent situația, se precizează că șampania din lotul infectat nu face spumă, are o culoare mai închisă și un miros specific de lichior de anason. Din exterior, singurul indiciu este numărul lotului. Chiar și o cantitate foarte mică poate fi mortală, potrivit acestei alerte.

Citește și: Curiozități legate de șampanie

Oficialii din Marele Ducat nu pot preciza câte sticle din lotul periculos mai sunt în acest moment pe piață și nici dacă alte băuturi ale aceleiași mărci ar putea sau nu conține substanțe periculoase. Nu a fost anunțat nici numele magazinului sau magazinelor online de unde a fost achiziționată băutura care a dus la decesul unei persoane.

În România se poate cumpăra, în acest moment, șampanie ”Moët & Chandon Imperial Ice” doar la sticle de 0,75 litri, în vreme ce lotul periculos constă în sticle de trei litri. Pe site-urile de specialitate, prețul unei astfel de sticle se învârte în jurul a 400 de euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri