O cafea bună este tot ceea ce își dorește majoritatea atunci când sună alarma dis-de-dimineață. Și nu numai... o cafea ne însoțește și în pauzele de la locul de muncă, și la țigară, dar și când ieșim la masă cu prietenii. Cu o istorie de 160 de ani tocmai împliniți în acest domeniu complex și cu prezență în 70 de țări, Julius Meinl vine să împărtășească cu noi din secretele preparării cafelei, la intersecția dintre tradiție, moștenire culturală și inovație.

Când spunem Julius Meinl vizualizăm memorabila ceșcuță roșie cu acel omuleț cu pălărie simpatică - un simbol al istoriei vieneze a cafelei, păstrat și reinventat de designerul Matteo Thun, în 2004, când a primit sarcina de a împleti într-un nou logo tradiția ți modernizarea.

„Acasă”, la Viena, Julius Meinl este un brand iconic pentru cultura cafenelelor vieneze, o cultura caracterizată prin designul elegant, calitatea servirii și atmosfera deosebită. O cultură inclusă de UNESCO în Patrimoniul Național al Moștenirii Culturale Intangibile în 2011.

În România, ca peste tot în lume, Julius Meinl poartă cu mândrie această moștenire culturală și își dorește să aducă în viața de zi cu zi a clienților săi experiența calității și a bunului gust.

În acest sens se remarcă printre preferințele consumatorilor români sortimentul de cafea boabe Premium Collection Caffe Crema Selezione, un blend special creat pentru o cremă bogată, catifelată, cu aroma intensă, potrivită în special pentru preparatele cu lapte.

Cum pregătim o cafea bună acasă

O cafea bună se cunoaște după plantație, după modul de procesare, după prăjire și ambalare. Dar ca să nu facem povestea complicată, o cafea bună în confortul casei pornește de la o cafea boabe de bună calitate, proaspăt râșnită și preparată corect.

Luăm spre exemplu cele două sortimente din gama Julius Meinl Premium Collection – Espresso 100% Arabica și Caffe Crema Selezione.

Alegem să folosim un aparat automat, care va râșni pe loc și va pregăti preparatul dorit cu doar câteva apăsări de buton ori putem folosi un aparat semiautomat, cu accesorii de calitate (râșniță, cântar, port filtru, tamper etc) și tehnici corecte de preparare.

În ceea ce privește tehnica de prepare, trebuie să acordați atenție următoarelor aspecte:

  • cantitatea de cafea în funcție de preparatul dorit – diferitele tipuri de băuturi (espresso, cappucino, caffe latte etc) necesită cantități diferite de cafea măcinată, iar acest aspect impactează gustul și aroma preparatului.
  • tehnica de tampare - cafeaua măcinată se nivelează în port filtru, care se așează apoi pe un suport de cauciuc (pentru a evita alunecarea) și se apasă cu tamperul cu presiune, perpendicular. Acest aspect este important întrucât contribuie la intensitatea gustului preparatului final: dacă cafeaua nu este bine presată în portfiltru, apa va trece rapid și nu va lua cu sine toate aromele și gustul plin al pulberei magice; dacă însă este prea puternic presată, apa va trece cu greutate și va descărca exagerat intensitatea cafelei.
  • temperatura și presiunea apei la preparare (în măsura în care aparatul permite setări manuale) – și aceste două aspecte au un rol important în gustul și aromele rezultate în preparatul final.

Domeniul este extrem de complex și fascinant, fapt evident și prin existența a numeroase școli și competiții de barista. Însă și pentru cei pasionați de domeniul cafelei în confortul casei, sunt la îndemână numeroase informații și câteva metode alternative interesante – cum ar fi prepararea la moka pot, la french press, la aeropress, la V60 – tehnici care ne arată că domeniul cafelei este o fascinantă cultură, artă și știință.

Sursa Foto: Julius Meinl

Cum ne dăm seama că bem o cafea bună

Un iubitor de cafea va putea face ușor diferența între o cafea bună și una mai slab calitativ.

Prețul poate fi un indicator pentru că arată investiția făcută în boabele de cafea, de la selecția din plantație, până la procesare, ambalare, depozitare, transport etc. Dincolo de preț însă, este important să ne cunoaștem și propriile gusturi.

Unele persoane preferă o cafea mai bine prăjită, cu gust mai puternic, altele preferă light roast, cu un gust mai fin și cu anumite note care influențează aroma băuturii (citrice, diverse fructe, ciocolată, cacao etc).

Apoi, să ne informăm despre cafeaua potrivită tehnicii de preparare pe care o dorim. Dincolo de alegerea simplistă între categoriile cafea boabe, capsule sau cafea măcinată, această ultimă categorie prezintă aspecte de detaliu în ceea ce privește gradul de măcinare care este diferit în funcție de tipul de preparare/ de aparat, iar acest detaliu este specificat pe ambalaje.

Care sunt caracteristicile unei cafele premium

Serviciile premium sunt căutate de noi toți, indiferent de domeniu, deoarece reprezintă echivalentul unor standarde înalte de calitate. De la Julius Meinl am aflat și care sunt caracteristicile unei cafele premium în drumul ei de la origine, până la ceașcă:

  • selecția culturilor de cafea – are impact major în calitatea boabelor de cafea și a aromelor pe care boabele de cafea le împrumută de la culturile învecinate. De aceea veți întâlni pe unele ambalaje menționate arome de fructe, de exemplu.
  • procesul de cultivare, recoltare și selecție – e un proces lung și fumos, cu multă muncă manuală, atenție la detalii și multă tradiție. Julius Meinl e direct implicată în susținerea unor importante ferme de familie, cu lungă istorie în cultivarea cafelei, prin sprijin în îmbunătățirea tehnologică a fermelor, dar și în educația copiilor din acele zone, copii care sunt crescuți de mici în spiritul acestei moșteniri, pentru a duce mai departe cafeaua de calitate peste tot în lume.
  • procesarea cafelei – prăjirea cafelei și tehnologia de ambalare.
  • procesul de preparare a cafelei – despre care am povestit deja, de la tipul de aparat, accesorii, tehnica folosită, până la cantitatea de apă, de lapte, temperatura lor - toate impactează gustul, aroma și textura cafelei pe care o bem zi de zi.

Prin gama sa de cafea boabe, cafea capsule și cafea măcinată, Julius Meinl își propune să ofere zi de zi consumatorilor săi o experiență deosebită a calității și a bunului gust, o cafea cu gust intens, cremă fină și arome proaspete.

Produsele Julius Meinl sunt disponibile în marile lanțuri de magazine, dar și pe site-ul celui mai mare retailer online, iar mai multe informații despre produse și istoria brandului găsiți pe https://juliusmeinl.com/ro

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri