Renumit pentru abordarea sa de neclintit în fața dificultăților, de două ori câștigător al Ligii Campionilor, José Mourinho, în prezent antrenor al clubului de fotbal italian AS Roma și ambasador al companiei de brokeraj XTB, vorbește într-un interviu exclusiv despre cariera de antrenor, despre leadership, despre motivație și autodezvoltare - elemente care sunt esențiale pentru un investitor de succes.

Ce lecții se pot învăța din funcția de antrenor? Se pot aplica și în viată sau afaceri?

Jose Mourinho: Lecțiile ce derivă din activitatea de antrenor, aș spune că le-am învățat cu mult înainte de a deveni antrenor. Un profesor extraordinar, pe care l-am avut la universitate, îmi spunea mereu: un antrenor care știe doar fotbal, nu știe nimic despre fotbal. E nevoie să ai cunoștințe fundamentale despre ființa umană, acestea sunt cuvintele lui, pe care și eu le folosesc tot timpul. Fotbaliștii nu sunt fotbaliști. Sunt bărbați care joacă fotbal, și asta a fost o mare lecție pe care am învățat-o încă de la început. Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o din activitatea de antrenor este că ființa umană este latura umană a sportului și, desigur, se poate aplica și în afaceri și în alte domenii ale vieții sociale. Cred că acesta este cel mai important lucru care definește leadership-ul.

Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o din activitatea de antrenor este că ființa umană este latura umană a sportului și, desigur, se poate aplica și în afaceri.

Ce înseamă să fii un leader sau un manager bun?

Jose Mourinho: Cel mai important lucru este ca oamenii să te urmeze. Și pentru a te urma e nevoie ca ei să creadă în tine. În mod normal, ei cred în tine dacă simt empatie, dacă simt onestitate. În cazul meul, ca lider, ce înseamnă asta pentru mine? Înseamnă exact acea responsabilitate de a nu-ți dezamăgi oamenii. E nevoie să fii cu ei și pentru ei, tot timpul, e important ca ei să aibă încredere în tine.î

În sport, la fel ca în afaceri, pot apărea situații neprevăzute și uneori lucrurile nu decurg conform planului. Cum îți menții strategia în ciuda circumstanțelor nefavorabile?

Dacă nu te bucuri de acest risc și de ceea ce vine cu el, nu vei reuși niciodată. Așa că uneori trebuie să faci asta și, în loc să simți o presiune uriașă în jurul tău, doar te bucuri de situație.

Jose Mourinho: A construi strategii, înseamnă a încerca să reduci imprevizibilitatea. Fotbalul, ca multe domenii ale vieții noastre, implică imprevizibilitate. Nu poți prezice totul, dar cu cât ești mai pregătit, cu atât performezi mai bine la antrenament. Poți reduce această imprevizibilitate și asta îți oferă securitate, care la rândul său oferă siguranță pentru alegerile pe care le faci. Știți că meciurile de fotbal au un anumit risc, desigur, dar trebuie să încerci să reduci acest risc, pregătindu-te cât mai bine.

Se întamplă rar să am o săptămână în care să nu am de luat o decizie dificilă. Decizii dificile în ceea ce privește leadership-ul, decizii dificile pentru a încerca să câștigi meciul, pentru a-ți ajuta echipa să câștige meciul. Cum să gestionezi asta? Încerci să te pregătești, bineînțeles, dar, în același timp, sunt momente în care trebuie să ai încredere în tine. Trebuie să ai încredere în analiza ta, totuși, uneori trebuie să ai încredere în instinctele tale și, în mod fundamental, trebuie să te bucuri și de acel risc. Dacă nu te bucuri de acest risc și de ceea ce vine cu el, nu vei reuși niciodată. Așa că uneori trebuie să faci asta și, în loc să simți o presiune uriașă în jurul tău, doar te bucuri de situație.

Deci, care este cel mai bun sfat al tău pentru a face față presiunii?

Jose Mourinho: Încerc să nu simt o presiune puternică în jobul meu. Cred că am o relație bună cu presiunea. Nici fără presiune nu este bine, dar nici multă presiune - dacă o simți profund, nu este bună. Așa că trebuie să încerci să ai o relație bună cu ea. Cel mai bun sfat pentru a face față presiunii? Cred că există lucruri mai importante decât presiunea – este vorba despre identitatea ta, ceea ce simți, ceea ce gândești, ideile tale. Așa că nu vă lăsați influențați de exterior și de presiunea pe care o simțiți. Încercați să faceți față acesteia într-un mod pozitiv folosindu-vă cunoștințele și experiența. Experiența vă ajută să-i faceți față, dar, din nou, cel mai important lucru este să vă bucurați puțin de această presiune.

Ești primul antrenor din istorie care a câștigat Liga Campionilor, Europa League și Europa Conference League cu echipele pe care le-a construit. Cum se construiește și cum se motivează o echipă, cum se gestionează talentele?

Jose Mourinho: Important este să cunoști jucătorii, să-i cunoști bine. Toți sunt diferiți și fiecare are nevoie de o modalitate diferită de a comunica, de o modalitate diferită de a le oferi feedback, de a-i motiva. Ceea ce este cu adevărat foarte important, este să le cunoști firea, să știi totul despre ei și abia apoi poți interacționa cu ei la nivel individual. Aș spune că este ca atunci când mergi la restaurant și mănânci “a la carte“, așa cum se spune în franceză. A la carte este practic ceea ce ai de făcut cu jucătorul. Nu-i trata pe toți la fel, pentru că sunt diferiți.

Ei bine, este destul de ușor de spus, dar este mai greu de făcut. Pentru o echipă să funcționeze ca un întreg, trebuie să ai empatie cu toată lumea. Trebuie să-i faci pe toți să se simtă importanți, trebuie să-i faci pe toți să se simtă parte din echipă, și pentru asta, trebuie să cunoști oamenii foarte foarte bine. Trebuie să știi cum să interacționezi cu fiecare dintre ei, trebuie să știi să-i faci să se simtă importanți pentru a-i face să se simtă parte din echipă, pentru a-i face să se simtă importanți pentru echipă, acesta este cel mai important lucru. Deci, revenind probabil la răspunsul meu anterior, latura umană este cel mai important lucru, trebuie să fii empatic la nivel individual.

Managementul eficient al performanței este esențial pentru afaceri. Din experiența ta, de ce au nevoie oamenii pentru a performa la un nivel înalt?

Jose Mourinho: Este un anumit tip de personalitate care sta la baza adevăraților campioni. Știi, se poate întâmpla uneori să câștigi, să câștigi într-un anumit moment, dar să câștigi mulți ani, să performezi la un nivel înalt mulți ani, așa cum fac unii jucători, ține de reziliența lor. Și face parte din ADN-ul lor, sunt genul de oameni cărora nu le place să piardă, nici măcar la o sesiune de antrenament, așa că a-și menține performanța ridicată nu este nici măcar o provocare pentru ei, ci face parte din natura lor.

Oamenii adesea își limitează potențialul. Cum faci să-ți depășești limitele?

Jose Mourinho: Cred că secretul este să nu fii niciodată fericit cu ceea ce ai și să vrei mereu mai mult. Dacă vrei să câștigi medalii, să vrei să câștigi și mai multe medalii. Dacă dai goluri, să vrei să marchezi și mai multe goluri. Dacă ai făcut niște bani, să vrei să câștigi și mai mulți bani. Totul este despre „mai mult”. Nu te opri niciodată și, știi, că acel sentiment nu are nicio legătură cu vârsta, are legătură cu propria ta personalitate.

De doi ani ești ambasador pentru casa globala de brokeraj online XTB? Care sunt valorile pe care le ai în comun cu XTB?

Jose Mourinho: Strategia bine gândită, dorința de câștig, aceleași valori sunt valabile și în investiții. Știi, până la urmă, toată lumea vrea să câștige. În cazul meu este câștigul în fotbal. În cazul lui XTB este, desigur, o zonă diferită, dar aveți aceeași dorință de a avea realizări, învățând în fiecare zi, încercând să fiți mai bun în fiecare zi. Uneori este intuiție. Dar implică și mult studiu, pregătire și investiție în tine.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri