Brandul de cafea Vergnano este unul de care nu mulți români au auzit, deși în anul 2021 compania a intrat într-un parteneriat strategic cu Coca-Cola HBC pentru distribuția exclusivă a Caffé Vergnano în teritoriile din afara Italiei. Cafeaua Vergnano are însă și o tradiție îndelungată, afacerea fiind înființată de Domenico Vergnano în 1882, pentru ca astăzi, la 140 de ani de la acel moment, străneapoata acestuia, Carolina Vergnano, să preia frâiele companiei. Aproape la fel de spectaculos precum brandul în sine este însă și proiectul "Women in Coffee", care pune accent pe rolul important al femeilor în această industrie.

"Women in Coffee" este proiectul nostru de responsabilitate socială, lansat în 2018. Proiectul este derulat în colaborare cu International Women Coffee Alliance și susține micile comunități de femei care lucrează în domeniul producției de cafea", a declarat Carolina Vergnano pentru wall-street.ro.

"Women in Coffee" se dezvoltă și crește constant, a mai arătat aceasta, susținând proiecte care promovează, din toate punctele de vedere, emanciparea, incluziunea și respectul față de femei.

Totodată, explică strănepoata lui Domenico Vergnano, motivația care stă la baza "Women in Coffee" vine din statistici care arătau că numai 25% dintre fermele de cafea sunt conduse de femei, în timp ce forța de muncă pe plantații este în proporție de 70% reprezentată de acestea.

Ne place să spunem: Cafeaua este o femeie!

- Carolina Vergnano, CEO Caffè Vergnano -

Așadar, adaugă CEO-ul Caffè Vergnano, în ciuda contribuției atât de mari pe care femeile o au în lanțul de producție și distribuție a cafelei, există un mare decalaj de gen în ceea ce privește accesul acestora la educație, credite bancare și comerț.

Carolina Vergnano crede însă cu tărie că lucrurile se pot schimba și decalajul de gen poate fi redus prin susținerea, în viața de zi cu zi, a femeilor care muncesc în industria cafelei, oferindu-le acces la educație și responsabilități sporite pentru a putea clădi un viitor mai bun, atât pentru ele, cât și pentru comunitatea din care fac parte.

Cât despre amploarea pe care a căpătat-o inițiativa, aceasta spune că "Women in Coffee" nu este un simplu proiect, ci o comunitate, o mare familie răspândită în întreaga lume.

Astfel, pornit în America de Sud în 2018, "Women in Coffee" are ca scop să ajungă la multe povești ale femeilor, deoarece, spune Carolina Vergnano, femeile sunt garantele unui devotament și ale unei culturi care trebuie protejate, dezvoltate și cultivate.

Motto-ul nostru este "From the cup to respect" și asta deoarece "Women in Coffee" înseamnă emancipare, recunoaștere, incluziune și egalitate.

- Carolina Vergnano, CEO Caffè Vergnano -

Cât despre modul concret în care ajută la emanciparea femeilor din toată lumea, CEO-ul Caffè Vergnano a dat drept exemplu construcția unei biblioteci rurale pentru locuitorii din Cual Bicicleta, în Marcala, Honduras.

"Facem asta pentru a crea un loc care să le permită femeilor să se întâlnească și să-și exprime întregul potențial", a explicat Carolina Vergnano.

Un alt exemplu oferit de aceasta este chiar primul proiect "Women in Coffee", care a prins viață în decembrie 2019 prin strângerea a peste 10.000 de dolari pentru achiziționarea unui utilaj de prăjit cafea pentru comunitatea de 20 de femei din Hondo, Santo Domingo.

De asemenea, Caffè Vergnano a început să lucreze la finalizarea proiectului "The Family Rural Library", o bibliotecă pentru locuitorii din Marcala, Honduras.

CEO-ul Caffè Vergnano recunoaște însă că proiectul "Women in Coffee" nu ar putea exista fără sprijinul International Women Coffee Alliance, ale cărei reprezentante au venit, de curând, la Santena (Torino) unde au vizitat unitățile de producție Vergnano.

Cât despre felul în care conduce afacerea, strănepoata lui Domenico Vergnano spune că zilele ei sunt foarte aglomerate și nu seamănă între ele, faptul că este mamă a trei copii făcând-o să fie foarte recunoscătoare pentru tot ceea ce are, dar și să simtă, uneori, povara unei mari responsabilități.

Sursa foto: Carolina Vergnano

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri