Teza de licență scrisă de Titu Maiorescu și teza de doctorat a Zoiei Ceaușescu, cu semnătura și dedicația fiicei lui Nicolae Ceaușescu, sunt scoase la licitație joi, 2 februarie, alături de o impresionantă colecție de cărți rare, ediții princeps, cu semnătura olografă a unor scriitori celebri, dar și alte documente istorice, manuscrise de colecție, hărți vechi sau fotografii cu autograf ce surprind momente importante din istorie.

Viitorul profesor universitar și rector al Universității de la Iași, liderul de necontestat al Societății Literare „Junimea”, Titu Maiorescu scrie în 1861 teza de licență în drept, în limba franceză, pe care o susține la Universitatea din Paris. Tânărul Maiorescu începea, astfel, un lung drum care îl va duce către deplina lui consacrare științifică și academică într-o Românie europeană. Exemplarul unicat, scos la licitație are prețul de pornire de doar 300 de euro, face parte din ediția publicată obligatoriu conform prevederilor regulamentului universitar și cuprinde corecturile, adăugirile și comentariile olografe ale autorului. După 1861, Titu Maiorescu se reîntoarce în România cu trei titluri universitare (doctoratul la Berlin, licența în litere și filosofie la Sorbona, licența în drept la Paris).

Alături de piesa de colecție ce a aparținut lui Titu Maiorescu este scoasă la licitație și teza de doctorat „Extrapolări operatorialede Zoia Ceaușescu. Exemplarul original este semnat și dedicat olograf de fiica lui Nicolae Ceaușescu, având prețul de pornire de doar 200 de euro. După ce a obținut titlul de doctor în matematică, în 1980, la Universitatea din București, Zoia Ceaușescu publicat 22 de lucrări (înregistrate în baza de date a American Mathematical Society). Fapt interesant de menționat, Zoia Ceaușescu a fost o mare iubitoare şi colecţionară de cărţi rare şi preţioase, pe care le studia cu plăcere atunci când voia să îşi ocupe timpul.

În cadrul aceluiași eveniment, din 2 februarie, vor fi scoase la licitație și cercetările lui Eiffel – „Noi cercetări asupra rezistenței aerului și aviației realizate în laboratorul Auteuil”. Exemplarul poartă semnătura și dedicația olografă a proiectantului și constructorului celebrului turn parizian Gustave Eiffel, către tânărul confrate român Henri Coandă, în perioada în care acesta din urmă era directorul tehnic al Uzinelor de aviație de la Bristol. Piesa extrem de rară are prețul de pornire de 250 de euro.

Pentru prețul de pornire de 300 de euro vor fi scoase la licitație cele două volume ale romanului social „Moromeții” de Marin Preda. Piesa poartă dedicația și semnătura olografă a autorului către filosoful Dumitru Ghișe. Tot pentru prețul de pornire de 300 de euro va fi scos la licitație și romanul „Huliganii”, care poartă dedicația lui Mircea Eliade către Constantin Fântâneanu. Pentru prețul de pornire de 200 de euro va fi scoasă la licitație și „Trilogia valorilor” de Lucian Blaga. Ediția princeps poartă semnătura olografă și dedicația autorului: „Pentru Domnița pretutindeni prezentă printre rândurile acestei cărți...”.

Licitația de Cărți, Hărți, Manuscrise și Autografe va avea loc joi, 2 februarie, ora 19:00, în sala de licitație de la Palatul Cesianu-Racoviță, dar și online pe platforma Artmark Live 2.0.

Sursa foto: Shutterstock / Gabriel Petrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri