Programul lunii martie include expoziții, spectacole de teatru, tururi ghidate, recitaluri de poezie, ateliere și concerte simfonice.

Nu mai puțin de 10 expoziții de excepție sunt deschise în perioada următoare, iar organizatorii încurajează publicul să-și pună evenimentele în programul cultural personal, vernisate cu ocazia Deschiderii oficiale TM2023, în următoarele perioade: Victor Brauner: Invenții și magie (17 februarie - 28 mai), Tu ești alt eu - O catedrală a corpului (17 februarie - 30 aprilie), Mircea Nicolae - Lucruri mărunte, lucruri prețioase (17 februarie - 23 aprilie), Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului (17 februarie - 2 aprilie), Ritzi Jacobi & Peter Jacobi. Texturi ale memoriei. Cinci decenii de creație (17 februarie - 5 mai), Made up histories have long lives (17 februarie - 16 aprilie), Bright Cityscapes: Oglindirea ecosistemului (17 februarie - 2 aprilie), Minitremu 10+ (17 februarie - 4 decembrie). Expoziția colectivă centrală Chronic Desire - Sete Cronică (17 februarie - 23 aprilie) poate fi vizitată în diferite spații din oraș: Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” și Palatul Ștefania. Instalația de arhitectură Pepiniera - 1306 Plante pentru Timișoara va rămâne deschisă până pe 23 decembrie 2023.

Programul de tururi ghidate este construit în jurul expoziției Chronic Desire – Sete cronică, dedicat diverselor categorii de public, precum: școli (adaptat diferitelor categorii de vârstă), familii și copii, companii. Tot în cadrul acestei expoziții sunt organizate tururi despre artă și ecologie, gândire critică și gândire vizuală cât și un spectacol de recitare și cuvinte rostite în acompaniament de muzică. Expoziția beneficiază și de traduceri în limbi precum: română, engleză, maghiară, germană, romani, sârbă, ucraineană și limba semnelor române, separat de cele menționate anterior. Aceste tururi traduse au loc în fiecare weekend, gratuit. Pentru mai multe informații despre program și spectacolul de recitare, accesați site-ul oficial TM2023.

Asociat expoziției Victor Brauner: Invenții și magie, a fost creat un program de mediere care va include tururi ghidate, ateliere pentru copii, un program de weekend pentru familii, vizite în școli și alte activități menite să introducă și să explice viața și opera lui Brauner pentru diferite categorii de public. Acest program de mediere se va desfășura în perioada 15 martie - 26 aprilie 2023 - pentru mai multe detalii despre calendarul activităților, accesați site-ul oficial TM2023.

În ceea ce privește artele spectacolului, în luna martie vom avea parte de nouă spectacole de teatru:
• Orașul Paralel : Iosefin - Martin (ruta albastră) - 20 martie, orele 15:00 și 17:00, cartierul Iosefin;
• Orașul Paralel : Iosefin - Viki (ruta roz) - 20 martie 2023, orele 15:00 și 17:00, cartierul Iosefin;
• Orașul Paralel: Fabric - 21 martie, orele 18:00, cartierul Fabric;
• Zambara Kabarett - 20 martie, orele 19:00, teatrul Basca;
• Un bărbat și mai multe femei, de Leonid Zorin | Sunlight Theatre - 24 martie, orele 19:30, Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș;
• Cargo Berlin - Timișoara - 31 martie - 27 mai, spectacol într-un camion (biletele vor fi puse în vânzare curând).

Biletele se pot achiziționa de pe tm-t.ro, orasulparalel.ro și iabilet.ro.

În perioada 14-17 martie, Orchestra Radiodifuziunii din KÖLN (WDR), una dintre cele mai renumite orchestre simfonice din lume, va susține trei concerte la Timișoara:
• Concert simfonic extraordinar | Orchestra Radiodifuziunii din KÖLN (WDR) - 14 martie, orele 19:00, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara;
• Recital cameral | Membrii Orchestrei Radiodifuziunii din KÖLN (WDR) - 16 martie, orele 19:00, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara;
• Concert vocal-simfonic extraordinar - 17 martie, orele 19:00, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara.

Biletele se pot achiziționa de pe myticket.ro.

Pentru a fi la curent cu diversele evenimente culturale ce au loc în Timișoara, atât cele incluse în Programul Cultural TM2023, cât și alte activități culturale, vă punem la dispoziție o sursă de informare utilă: newsletter-ul oficial TM2023. Acesta relatează, săptămână de săptămână, ce se întâmplă pe plan cultural în Timișoara. Pentru abonare, consultați site-ul oficial TM2023.

Dorim, cu această ocazie, să vă informăm și despre programele de finanțare pe care Centrul de Proiecte și Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș le pun la dispoziție celor interesați.

Programe de finanțare oferite de către Centrul de Proiecte Timișoara:

1. European Echoes - „finanțează proiecte care pun în valoare resursele culturale locale la nivel internațional și cresc prezența operatorilor culturali, artiștilor și produselor culturale internaționale în Timișoara”.
Termen limită înscriere proiecte mici și medii - 15 martie, ora 16:00,
Termen limită înscriere proiecte mari - 22 martie, ora 16:00;

2. Grow Timișoara 2023 - „finanțează proiecte culturale care pun în valoare diversitatea culturală locală, care dezvoltă publicul și pun accent pe relația dintre cultură și educație și pe accesibilizarea conținuturilor culturale, amplificând teme europene și relații de colaborare culturală la nivel local, național și regional”.
Termen limită înscriere proiecte mici și medii - 15 martie, ora 16:00,
Termen limită înscriere proiecte mari - 22 martie, ora 16:00;

3. Inside Timișoara 2023 - „încurajează propuneri de proiecte care dezvoltă în continuare componente cheie active, cât și proiecte care adresează tematici și conținuturi culturale dezvoltate anterior, în diversele etape ale Programului Cultural (în perioada 2016-2021), cu potențial de continuitate și creștere”.
Termen limită înscriere proiecte culturale mici și medii - 15 martie, ora 16:00,
Termen limită înscriere proiecte culturale mari - 22 martie, ora 16:00.

Pentru mai multe informații consultați site-ul oficial al Centrului de Proiecte Timișoara, categoria Finanțări.

Programe de finanțare oferite de către Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș privind finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale menite să contribuie la completarea și extinderea Programului cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023:
1. Theatre Artistic Excellence - își propune promovarea celor mai importante producții teatrale contemporane, naționale și locale, evenimentele din cadrul acestuia urmăresc să celebreze excelența artistică în domeniul teatral.
Perioadă de înscriere proiecte culturale: 20 martie - 10 aprilie 2023.

2. LoB2023+ - completarea și extinderea Programului cultural național «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023», prin evenimente culturale diverse, cu rolul de a atașa cultura orașului, cu efecte tangibile asupra vieții, societății și dezvoltării infrastructurii.
Perioadă de înscriere proiecte culturale: 20 martie - 10 aprilie 2023.

3. Bega - completarea și extinderea Programului cultural național «Timișoara – Capitală
Europeană a Culturii în anul 2023», prin evenimente culturale diverse, care au drept
scop conturarea Stației ”Lumină peste graniță” prin activarea malurilor Canalului Bega,
zone mai puțin accesibile publicului, dar și în piețe publice, zone rurale și semi-urbane
din Județul Timiș.
Perioadă de înscriere proiecte culturale: 29 martie - 18 aprilie 2023.

4. LightFest+ - Completarea și extinderea Programului cultural național «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023», prin evenimente culturale diverse, cu rolul de a atașa cultura orașului, cu efecte tangibile asupra vieții, societății și dezvoltării infrastructurii.
Perioadă de înscriere proiecte culturale: 29 martie - 18 aprilie 2023.

Pentru mai multe informații, consultați site-ul oficial al Centrului de Cultură și Artă al județului Timiș.
Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este finanțat de către Municipiul Timișoara, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș.

Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Linde Gaz Romania, Cramele Recaș, Iulius Town

Broadcaster oficial: TVR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri