Cordoba nu intră pe radarele turiștilor din Spania atât de des precum Madrid sau Barcelona, însă frumusețea liniștită a singurului oraș din lume care figurează cu patru obiective în Patrimoniul Mondial UNESCO (mai mult decât Paris sau Roma) ar trebui să reprezinte un motiv suficient de bun pentru o vizită.

La aproximativ 150 km de Granada se află Cordoba, un alt oraș care îmbină cultura arabă cu cea creștină și care găzduiește Mezquita, o moschee splendidă și principalul obiectiv turistic al localității.

Pentru a ajunge aici, îți recomand să intri în centrul vechi din partea de sud a cartierului, traversând Podul Roman (vezi foto mai jos).

Cu mult timp în urmă centrul islamului occidental și inima unei capitale culturale care a rivalizat cu Bagdad și Constantinopol, Mezquita este remarcabil de bine conservată, oferind vizitatorilor șansa de a se bucura de atmosfera Cordobei islamice în secolul al X-lea. În interiorul moscheii, din centru se ridică o uriașă catedrală din secolul al XVI-lea. Când creștinii au cucerit orașul, aceștia nu au distrus măreața moschee, alegând în schimb să construiască o catedrală în mijlocul ei și să combine elemente de arthitectură creștină cu cele musulmane, deja existente.

Dacă vrei să eviți valurile de turiști care inundă moscheea aproape zi de zi, cel mai bine ar fi să vizitezi Mezquita în primele ore ale dimineții, iar restul timpului să îl petreci în oraș.

Așadar, după ce ai vizitat moscheea, primul sit UNESCO al orașului, este vremea pentru centrul vechi, denumit și cartierul evreiesc – a doua locație din Cordoba care intră în patrimoniul UNESCO.

Străzile înguste, cu case albe împodobite cu flori, caracterizează acest cartier ultra turistic. Dacă vrei să iei prânzul într-o locație care să nu fie înțesată de turiști, la 10 minute de mers pe jos se află centrul ”nou” al orașului, dominat mai degrabă de localnici și care totodată este mult mai liniștit.

Un alt lucru cu care orașul se mândrește sunt terasele sale... și când spun terase mă refer în special la terasele private, din interiorul caselor. De altfel, așa-zisul Festival de los Patios Cordobeses (”Festivalul Teraselor din Cordoba”), o sărbătoare în timpul căreia localnicii își deschid terasele pentru vizitatori, este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. În timpul anului, puține dintre acestea pot fi vizitate de turiștii obișnuiți, dar dacă vă plimbați prin centrul orașului veți avea măcar ocazia să le admirați și să înțelegeți de ce acestea sunt atât de faimoase.

Dacă ești gurmand, Cordoba îți va oferi și câteva feluri de mâncare specifice zonei și care în timp s-au popularizat în Spania. Orașul se mândrește însă cu ”rețetele originale”.

Este vorba, așadar, de salmorejo - o supă cremă rece și foarte groasă, cu usturoi, ulei de măsline și un toping de jamon, celebra șuncă uscată spaniolă. Alte specialități locale pe care trebuie să le căutați în meniuri sunt rabo de toro, o tocană care conține coadă de taur, și berenjenas con miel, un soi de ”bețișoare” din vinete prăjite, acoperite cu miere.

Vizitarea orașului Cordoba este inclusă în pachetul turistic Senior Holidays Costa del Sol oferit de agenția Hello Holidays. Mai multe detalii despre prețuri și locațiile vizitate, la acest link.

Sursa foto: Wall-Street.ro, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri