Tabloul Mona Lisa, realizat de Leonardo da Vinci, ar putea fi mutat într-o cameră subterană, într-un efort al muzeului Luvru din Franța de a îmbunătăți experiența de vizionare a ceea ce turiștii numesc „cea mai dezamăgitoare” operă de artă din lume.

Faimosul portret al unei femei enigmatice, aproape zâmbitoare, este principala atracție a muzeului Luvru, contribuind la faptul că acesta este cel mai vizitat muzeu din lume. Potrivit oficialilor muzeului, tabloul este principalul punct de atracție pentru 80% din cei nouă milioane de vizitatori anuali. În unele zile, 25.000 de persoane stau la coadă pentru a o vedea.

Însă un sondaj recent a arătat că turiștii nu s-au bucurat de o experiență prea plăcută, comentariile variind de la „niciodată nu am fost atât de dezamăgiți” la „tortură”, potrivit Artnews.com, care citază The Telegraph.

Portretul din 1503 este expus în spatele unei geamuri antiglonț în centrul Salle des Etats, temperatura și umiditatea din interiorul carcasei sale fiind strict controlate pentru a se asigura că pictura nu se degradează.

Învelișul de protecție a fost dotat cu tehnologie anti-reflexie în 2019, pentru a îmbunătăți experiența vizuală a vizitatorilor.

„Nu primim vizitatorii foarte bine în această cameră, așa că avem impresia că nu ne facem treaba cum trebuie”, a spus Laurence des Cars, directoarea muzeului. „Mutarea Giocondei într-o cameră separată ar putea pune capăt dezamăgirii publicului”, a mai adăugat ea.

Pe baza comentariilor colectate de la vizitatori, Mona Lisa a fost catalogată drept cea mai sub așteptări dintre cele 100 de capodopere de top expuse pe întreaga planetă, primind 37% „mențiuni negative”, potrivit unui sondaj pentru CouponBirds publicat luna trecută în Le Parisien.

Noua cameră ar face parte dintr-o renovare majoră a muzeului, supranumită Grand Louvre, care ar urma să deschidă o nouă intrare la colonada de vizavi de biserica Saint-Germain-l'Auxerrois.

Schimbarea ar oferi unui număr de până la 6 milioane de vizitatori acces aproape direct la două noi camere sub Cour Carréé a Luvrului, una pentru expoziții temporare și cealaltă pentru Mona Lisa.

Cu toate acestea, rămâne însă problema a finanțării. Potrivit Le Figaro, bugetul pentru renovare este estimat la 500 de milioane de euro și vine într-un moment în care guvernul președintelui Emmanuel Macron caută cu disperare să țină în frâu cheltuielile statului, în urma unor previziuni mai proaste decât cele așteptate privind datoria și deficitul.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri