3 Ianuarie 2008

Cele mai bune intrebari si raspunsuri Live Wall-Street din 2007

Manageri de top din domenii precum pensiile private, brokerajul imobiliar, industria auto sau HR au intrat in contact direct cu cititorii Wall-Street raspunzand celor mai interesante intrebari ale cititorilor in cadrul rubricii Live Wall-Street. Iata o selectie a celor mai bune intrebari si raspunsuri ale rubricii din 2007, o retrospectiva care configureaza evolutia pietelor de profil in 2008.

Cristina Savuica: `Salariul mediu al unui HR Manager intr-o multinationala - 1800 euro net lunar'

Mark: Care este salariul mediu al unui HR Manger de multinationala?

Cristina Savuica: Salariul mediu al unui HR Manager intr-o companie multinationala se situeaza in jurul cifrei de 1800 euro net lunar, insa aceasta suma variaza in functie de marimea multinationalei, de rezultatele financiare ale respectivei companii, de calitatile ocupantului pozitiei respective, etc.

Mariana: Care este cel mai mare salariu oferit unui angajat recrutat de dvs in industria IT?

Cristina Savuica: Pentru pozitiile de top din industria IT, cel mai mare salariu oferit unui angajat recrutat prin intermediul Lugera & Makler a fost de 3000 de euro net, lunar. Pentru pozitiile de specialisti in IT, marja superioara a salariilor oferite de clientii nostri se situeaza intre 2000-2300 euro net lunar.

Marius Ghenea: Afacerile locale se fac mai bine cu oameni locali

Mircea: La cate exit-uri va asteptati in urmatoarele 12 luni in sfera online
din Romania?

Marius Ghenea: La foarte multe si mici. Deocamdata, nu vad un exit major la orizont pentru urmatoarele 12 luni, deoarece nu exista suficienta consolidare a business-ului local online care sa permita un exit major. Iar daca in urmatoarele 12 luni vom vedea cateva afaceri online cu cresteri spectaculoase, aceste cresteri ar trebui, in cel mai bun caz, sa amane decizia unui exit, stiut fiind ca un exit este mai profitabil atunci cand apar semnele unei incetiniri a cresterii, decat atunci cand cresterea este abrupta. Problema cu exiturile foarte multe si mici la care ma astept este ca ele ascund o problema a lipsei de competitivitate a pietei si in acelasi timp o lipsa de viziune sau, daca vreti, de "imaginatie" a antreprenorilor care, cel putin in online, construiesc azi un site de vanzari online cu speranta ca il vor vinde peste 6-9 luni pentru cateva milioane (sau macar cateva sute de mii). Acesta este tipul de plan iluzoriu care face foarte mult rau industriei online din Romania, ca si celor care incearca "sa dea un tun" cu o asemenea schema. Face rau industriei pentru ca aduce jucatori in piata care au alte obiective decat acela de a face un business profitabil, si face rau antreprenorilor respectivi pentru ca, desi pare ca business-ul online inseamna "investitie zero", nu este deloc asa, investitiile sunt necesare, chiar daca poate nu la nivelul unui magazin sau a unei retele de magazine traditionale. Un ultim amanunt despre aceste exituri mici si multe: fiind mici si fiind multe dintre ele miscari defensive (site-uri care nu reusesc sa isi acopere costurile si trebuie sa vanda), ele nu vor fi reflectate de media, asa ca s-ar putea sa nici nu ne dam prea bine seama de aceste exituri.

Gabriela Lungu: Un Senior Consultant in PR castiga in tara jumatate din salariul unui profesionist din Occident

Simona Soare: Cum credeti ca va evolua piata de PR in urmatorul an?

Gabriela Lungu: Exista cateva tendinte importante: continuarea cresterii alerte, atat la nivel de cerere de servicii cat si la nivelul ofertei (aparitia de noi jucatori), specializarea agentiilor pe servicii, extinderea ofertei (aparitia de servicii noi), desprinderea departamentelor de PR de companiile mama si transformarea lor in agentii specializate, afilierea la retele internationale, intarirea coeziunii breslei, profesionalizarea etc.

Ionut Oprea: In 2008 vrem sa angajam primul blogger full-time din Romania

George Demian: Care este genul de companii pentru care promovarea pe bloguri este cea mai indicata?

Ionut Oprea:
Cele care sunt dispuse sa asculte si sa invete, apoi sa aplice si sa se adapteze. Sunt doua aspecte de luat in calcul: performanta unei activitati de marcom printr-un blog, care trebuie macar sa justifice costurile, si care pentru companiile care nu sunt pregatite pentru a dedica suficiente resurse acestei directii, e posibil sa nu le justifice, si riscul de a atrage in loc de bunavointa bloggerilor romani, dispretul lor, in cazul in care calci pe vreun bec.

Practic, blogul, ca si alte solutii de marketing neconventional, iti cere sa experimentezi destul de mult, si ai asadar nevoie de multa atentie pentru a minimiza riscurile care ar putea aparea. Promovarea pe sau prin bloguri e cel mai indicata pentru companiile care inteleg asta si sunt dispuse sa experimenteze, tocmai pentru a obtine rezultate mari cu bugete mici, care e idealul oricarei activitati de marketing, conventional sau neconventional.

Cristian Ionescu: Retailul domina topul celor mai riscante sectoare de activitate

Florian Marin: Care sunt cele mai riscante sectoare de activitate din Romania?

Cristian Ionescu: Intr-un top 5 al celor mai riscante sectoare se situeaza, alaturi de comertul retail independent si cel al distributiei, industria alimentara, constructiile si agricultura. De remarcat ca falimentele din industria alimentara au mai urcat o pozitie in clasament, fata de sfarsitul anului 2006, respectiv de pe locul patru pe trei. Constructiile s-au mentinut pe acelasi loc patru in topul falimentelor.

Razvan Stroescu: Preturile apartamentelor vechi ar putea sa scada in urmatorii 3-4 ani

Simona: Care e pretul minim pe metru patrat la care se poate construi in prezent o locuinta?

Razvan Stroescu: Daca luam in calcul doar forta de munca si materialele de constructie si ne gandim la finisaje medii atunci pretul este de aproximativ 600 euro/mp. Totusi, pretul de vanzare include si cota parte din pretul de achizitie al terenului. Astfel pentru Bucuresti pretul minim de cost depaseste 1000 euro/mp.

Nina Bratfalean : Lansarea unui model auto in Romania costa in medie 35.000 de euro

Robert Fechete: Ce strategie de marketing trebuie sa adopte un start-up auto pentru a porni cu dreptul?

Nina Bratfalean: Complicat si foarte challenging in acelasi timp. Depinde de business si de obiectivele business-ului: Daca este vorba de o afacere cu masini noi sau de ocazie, daca exista un showroom dedicat sau prin intermediari, care sunt planurile de viitor, ce strategie de recrutare adopta.

Considerenta de baza de luat in calcul este, in primul si in primul rand, respectarea valorilor si Corporate Identity-ul marcii despre care este vorba. De multe ori cheia de succes a unei afaceri sta in marca pe care aceasta o reprezinta.

Madalina Didea: Sectorul financiar - bancar va fi pe locul intai in topul joburilor vacante si in 2008

Oana S: Care va fi cel mai dinamic domeniu in ceea ce priveste numarul de joburi in 2008?

Madalina Didea: Probabil ca sectorul financiar – bancar va tine locul intai in topurile de joburi vacante si in 2008. Urmat de posturile tehnice (IT, inginerie) si de cele din servicii, din toate domeniile.

Carmen: Am 35 de ani si incerc sa imi schimb profesia (in HR). De ce angajatorii nu vad cu ochi buni aceasta reorientare profesionala? As vrea sa inteleg, de ce, o persoana peste 30 ani nu poate (pentru ca asta e o realitate, nimeni nu te mai angajeaza) fi angajata in aceasta tara, in conditiile in care persoana respectiva are studii de specialitate, isi doreste sa faca mai mult si chiar poate, dar din pacate este stigmatizata?

Madalina Didea: Din pacate, modelul traditional de cariera presupune evolutia in cadrul aceleiasi familii de joburi, in cadrul aceleiasi functii. Inclusiv agentiile de recrutare, managerii de recrutare sau angajatorii in general sunt in cel mai multe cazuri invatati si obisnuiti sa gandeasca in acest tipar. Pe de alta parte, realitatea este ca mediul de business romanesc este usor atipic fata de pietele occidentale, in sensul in care este mult mai dinamic, mai competitiv si de aceea poate de multe ori cand vine vorba de angajare se doreste venirea pe post a unor persoane care sa aduca imediat plus valoare.

Pe de alta parte, cred ca ar fi util sa stati de vorba cu un consilier in cariera care sa va ajute sa va prezentati poate intr-o lumina in care competentele pe care le-ati dobandit in jobul de pana acum sa fie evident ca sunt usor transferabile in zona de HR. Poate ca nu este rau sa lamuriti si ce anume din zona de HR va este mai la indemana, vi se potriveste mai mult si va starneste interesul.

Sever Scarlat: Pretul centralelor termice va creste cu 10% in 2008

Silvia Oana: Cum va creste piata de centrale termice in 2008?

Sever Scarlat: Este de asteptat ca piata sa aiba o crestere mai degraba in valoare decat in volum.

Astfel, raportat la volum, se va inregistra o stagnare sau, optimist, o crestere de maximum 10%. In acord cu potentialul realist al constructiilor noi, importatorii isi regandesc si portofoliul de produse. Centralele cu condensare vor reprezenta directia strategica a industriei. Acestea fac parte din categoria echipamentelor cu eficienta crescuta. Tehnologia condensarii este cea mai recenta inovatie din domeniul centralelor termice.

Spre deosebire de cele standard, centralele cu condensare recupereaza din caldura eliminata la evacuare si au valori reduse ale emisiilor poluante. Deci sunt mult mai mai performante (eficienta de pana la 109,8%) si consuma mai putin, dar sunt si sensibil mai scumpe. Din aceasta diferenta de costuri, importatorii spera sa isi creasca cifra de afaceri. In esenta, efortul de vanzari va fi mai mare (pentru convingerea dezvoltatorilor), insa valorile obtinute pot fi mai mari decat la echipamentele termice standard.

Horatiu Florescu, Colliers: Prima tranzactie de peste 200 mil. euro pe piata de birouri, in 2-3 ani

Ramona T: Care este nivelul chiriilor pe piata birourilor din Capitala in prezent si cum va evolua acesta in urmatoarea perioada?

Horatiu Florescu: Chiria medie in zone principale: 17,7 euro/mp (17,1 pentru cladiri in stadiu de constructie). Chiria medie in zone secundare: 14,6 euro/mp (13,5 pentru cladiri in stadiu de constructie). Chiriile in cladirile din locatii principale vor continua sa creasca in a doua parte a lui 2007 si in 2008. Proprietarii cladirilor cu spatii disponibile la livrare vor cere si pot obtine chirii intre 25 euro/mp/luna si 30 euro/mp/luna. Media chiriilor pentru preinchirieri poate creste pana la 18 euro/mp in locatii principale si 14,5 euro/mp in zonele secundare.

Radu Vasilescu, ING: Randamentul mediu al unui fond de pensii pe 15-20 de ani va fi in jurul a 7%

Dan Motea: Care sunt punctele slabe ale pensiilor private obligatorii, respestiv facultative din perspectiva persoanelor fizice cotizante? Ce s-ar putea face pentru remedierea lor?

Sistemul pensiilor private si facultative a fost introdus prin Legea 411 din 2004 si respectiv Legea 204 din 2006. Bineinteles ca orice cadrul legislativ initial este perfectibil, pe masura ce piata se maturizeaza. In acest sens, ca administratori ai acestor fonduri, vom face toate demersurile necesare ca acest cadru sa fie modificat corespunzator atat in avantajul participantului cat si, de ce nu, al administratorilor.

Sorin Stancu, ProCa: Portabilele, vedeta anului 2007

Alina C.: Care a fost segmentul cel mai dinamic al industriei locale de IT in 2007?

In 2007 segmentul cu cea mai mare crestere a fost cel al portabilelor in general, nu numai notebook-urile. Cu un an in urma, a avea un GPS era un lux, era ceva rar intalnit, iar acum il primesti in pachetul de promovare al anumitor marci auto. Pentru noi, segmentul cu cea mai importanta dinamica in procente a fost cel de foto-video cu o crestere de 5 ori a cifrei de afaceri realizate. O a doua zona interesanta din perspectiva dinamicii, care va continua sa creasca si in 2008, este cea de consumabile, asta pentru ca avem o serie de branduri importante in lista de produse (HP, Cannon, Brother, Samsung etc.) si intentionam sa ne dezvoltam mai departe.

Octav Dumitrescu, VB Leasing: Cea mai mare finantare din 2007 - 4,5 mil. euro

Iancu: Care va fi cel mai bun an pentru leasing din perioada 2006 -- 2010?

In Romania, am asistat la o crestere economica puternica in ultimii 7 ani. Dupa o astfel de performanta, intrebarile care apar inevitabil sunt cat de mult se poate continua cu aceasta viteza si care sunt factorii care determina dezvoltarea continua.

De la an la an piata de leasing din Romania a crescut, ajungand anul trecut la peste 3 miliarde de euro. Estimarea noastra este ca, si in urmatorii ani, tendinta de crestere se va mentine progresiv, urmand a ajunge in 2010 la o valoare a pietei de leasing de aproximativ 6 miliarde de euro.

Ioan Vreme, Generali Fond de Pensii: Tintim spre un randament cuprins intre 11% si 12% pe an

Ramona Dobrin: Este stiut ca la nivel mondial statele nu-si mai permit sa plateasca pensii generatiei "baby-boom", intrucat contibutia celor care sunt activi la fondul de pensii este insuficienta. Procentul de 2% care se redirectioneaza, in ce masura va putea la un moment dat sa sa acopere plata unei minime pensii?

Ioan Vreme: Cred ca e bine sa lamurim din nou diferentele intre sistemul public de pensii si cel administrat privat. Doar in sistemele de redistribuire (cum e cel public) se pune problema raportului dintre activi si pensionari si a unei valori minime a pensiei, deoarece vorbim despre protectia sociala si despre solidaritatea intre generatii.

Sistemele administrate privat stabilesc principiul propriilor economii facute, al dreptului de proprietate asupra activelor personale, adica asupra banilor economisiti individual. Pensia privata va depinde de sumele platite si, deci, acumulate, si de abilitatea administratorului de a creste aceste sume prin investitii favorabile.

Din aceasta perspectiva, 2% nu este cu siguranta suficient, insa sa nu uitam ca procentul va creste la 6% in urmatorii 8 ani si drept urmare sumele vor deveni semnificative.

Sa dam un exemplu actual. La un salariu brut de 1250 RON, contributia de 8% inseamna 100 RON depusi lunari in contul individual. Dupa 30 de ani de contributie si, considerand doar o dobanda anuala de 5%, se ajunge la o acumulare de 83.500 RON fata de depunerea totala de 36.000 RON, adica mai mult decat dublu. Activul net de 83.500 RON gestionat de un furnizor de pensii chiar si fara dobanda poate produce o plata de pensie lunara de 465 RON pe o perioada de 15 ani, iar daca luam in considerare o dobanda identica de 5%, pensia lunara ajunge la 650 RON.





Citeste si